PIŠE TOMISLAV ŽIDAK

U modi su treneri iz teretane. Zar je Dinamova kemija važnija od magije?!

 Drago Sopta / Cropix

Engleska s poštovanjem prati dugovječnost Alexa Fergusona, Španjolska nadmetanje Josea Mourinha i Josepa Guardiole, Njemačka je otkrila Jürgena Kloppa. A Hrvatska? Umro je Tomislav Ivić, ni Ćiro Blažević se ne osjeća najbolje, Slaven Bilić je u svojevrsnoj defenzivi, a jedina trenerska zvijezda - Cico Kranjčar - u Crnoj je Gori. U Hrvatskoj su u naslovnoj ulozi Krasimir Balakov i Zdravko Mamić. Ali, ne samo ta dvojica!

U modi su treneri iz teretane!? Apsolutno najveći medijski prostor u jednoj, za Dinamo vrlo obećavajućoj sezoni dobio je jedan kondicijski trener - danas je on veća zvijezda od Sammira, Tonela, Vrsaljka ili Badelja . Ako se ne varam, o nogometu bi trebali govoriti oni. Ako već Kruno Jurčić nerazgovijetno artikulira svoje nogometne stavove, ne mogu nogometni tumači biti ni treneri iz teretane, kojima su utezi važniji od lopte, a “gladijator” je njihova filozofija. Da ne kažem kako su u pitanju “dileri vitamina” i vitaminskih koktela, koji mišiće pumpaju tabletama, koje su često na rubu dopinga.

‘Bayernova zvijezda’

Kada sam jednom Vahida Halilhodžića pitao za fizičku spremu njegovih nogometaša, ironično je rekao: “Moj najspremniji čovjek je kondicijski trener. Za razliku od igrača, njegovo fizičko stanje je besprijekorno!” Shvatio sam da se Vaha razišao s kondicijskim trenerom Miljenkom Rakom, koji je Jurčićevim dolaskom gurnut u drugi plan, jer su njegovi treninzi bili toliko intezivni da su ozbiljno načeli muskulaturu nekih nogometaša. I zato su doveli Zvonka Komesa, predstavljenog kao “zvijezdu Liverpoola i Bayerna”, koji je radio u blizini Gerrarda Houllierea i Otmara Hitzfelda...

Sjećam se dana kada je Igor Bišćan došao u Liverpool. Došao je kao velika zvijezda, bez obzira što je tada na Anfieldu stanovao i Michael Owen, u punoj snazi. Prvo pitanje koje je Bišćan postavio Houlliereu glasilo je: “Smijem li dodatno vježbati sa svojim privatnim trenerom?” Uvrijeđeni Houllier je rekao: “Naravno, ako vam moji treninzi nisu dovoljno dobri”. Pogreška u koracima već u prvom nastupu. Trebam li reći da je privatni trener bio današnji Dinamov kondicijski trener, da su Bišćanov stan pretvorili u studio za mučenje i da je Bišćan u Liverpoolu skupljao minute na kapaljku.

Očekivao sam da ćemo ovog ljeta gledati povratak Ante Rukavine, odrastanje Milana Badelja u novog Modrića, izlazak Sammira iz nogometnog puberteta i sjaj nogometnog meteora Matea Kovačića.

Laboratorijski miševi

Umjesto toga, čitam romansirane biografije trenera iz teretane, koji glavnom treneru otimaju termine za trening i žive u uvjerenju da se nogometaši stvaraju u laboratorijima . Iako bi bilo normalno da nakon svojih seansi, koje su u modernom nogometu važne, ali ne i najvažnije, idu igrati šah, a ne pokraj aut-linije gunđati da im je glavni trener oteo dečke iz teretane. I da mu glavni gazda kaže - ne želim kemijski Dinamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 00:49