NEIZVJESNE KVALIFIKACIJE

UTRKA ZA BRAZIL Hrvatska iBelgija neće u Zagrebu odlučiti tko će na SP, odluka pada u Škotskoj!

Hrvatska i Belgija su nakon točno pola odigranih utakmica natjecanje u kvalifikacijskoj skupini A za Svjetsko prvenstvo u Brazilu pretvorili u dvoboj, čiji se pobjednik vjerojatno neće znati čak ni nakon međusobnog sraza na hrvatskom tlu 11. listopada.

I naši i belgijski nogometaši dosad su bili stopostotni protiv konkurenata, jedina dva boda izabranici Igora Štimca i Marca Wilmotsa izgubili su u svom prvom ogledu jesenas u Bruxellesu. Kao da su predmnijevali da će baš oni odlučivati o prvom mjestu u skupini koje izravno vodi na Mundijal, jedni i drugi su na dogovoru rasporeda igranja izbjegli dvostruki program u rujnu u zamjenu za dvostruki u listopadu.

Pogled na preostali raspored sugerira za nijansu lakši put Belgijcima, jer oni su već prošli Beograd vrativši se s tri boda, imaju tri domaćinstva u kojima su apsolutni favoriti, uključujući i uzvrat s Makedonijom u utorak, a četiri dana nakon gostovanja u Hrvatskoj domaćini su Walesu, dok naši isti dan moraju u Škotsku.

U BG ponoviti Belgiju

Štimčevi izabranici, nakon ispita zrelosti u utorak u Swanseaju, u lipnju dočekuju kvalitetom nikad lošije, ali uvijek borbene Škote, a u rujnu, kad Belgijci gostuju u Glasgowu, pokušat će kopirati Crvene vragove u osvajanju Beograda. Potonje će im biti teža zadaća nego Belgiji zbog specifičnosti rivalstva, a i veliko je pitanje hoće li dotad Srbija imati istog izbornika, novi će sigurno još provjetriti igrački kadar...

S obzirom da je teško očekivati ‘kiks’ dosad autoritativnog suparnika, najmanje čemu se naši mogu nadati je da Belgiju dočekaju bodovno izjednačeni.

Važan je svaki bod i gol

Međutim, važno je naglasiti da ni u slučaju pobjede 11. listopada Hrvatska ne bi osigurala vizu za Brazil, nego bi joj u Škotskoj mogao zatrebati barem isti ishod kao Belgijcima protiv Walesa doma. Primjerice, pobijedi li Hrvatska Belgiju, trebat će joj još bod s Hampden Parka. Naime, u ovim se Fifinim kvalifikacijama u slučaju istog broja bodova na kraju natjecanja jedne ili više momčadi ne računaju međusobni dvoboji, nego se prvo gleda ukupna gol-razlika, tako da je teoretski moguće da Hrvatska pobijedi Belgiju i na koncu bude druga ili obrnuto. Trenutno bolju gol-razliku, ponajviše zbog 3-0 iz Beograda, imaju Wilmotsove trupe...

Drugi čak i sa 26 bodova

Podsjećamo, Hrvatska je dosad najviše bodova u kvalifikacijskoj skupini osvojila u ciklusu za SP 2006. pod Cicom Kranjčarom, 24 koliko i Švedska, no tada se prvo gledao međusobni učinak, a tek potom gol-razlika i naši su bili prvi, a Švedi drugi, također su prošli izravno kao najbolji drugoplasirani. Ovaj put, pak, nema ‘najboljeg drugog’, nego u dodatne kvalifikacije neće ići ‘najgori drugi’ u devet skupina, a naši to neće biti čak ako i sa 25 ili 26 bodova završe - drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 02:46