PARIŽANI SLAŽU KOCKICE

Vaha: Ancelottija čeka pakleni posao!

Šteta što Parižani ne dolaze u Zagreb ranije, do 26. listopada kad slijeću u Maksimir talijanski strateg imat će dosta vremena i prigoda uglazbiti skupi orkestar
 Drago Sopta/CROPIX

Vahid Halilhodžić je prije osam, devet godina s dosta skromnijim igračkim kadrom nego što ga danas ima Carlo Ancelotti udahnuo novi život popularnome pariškom klubu.

Preporodio ga je, baš kao nešto ranije i Lille, osvojio je s PSG-om 2004. francuski kup, prvi trofej nakon šest godina, a u prvenstvu je bio drugi, samo iza moćnog Lyona, te uveo Parižane u Ligu prvaka.

Uspjelo je proljetos, opet s drugog mjesta, uvesti PSG u Ligu prvaka i Carlu Ancelottiju kojem katarski šeik već mjesecima gradi i nadopunjava momčad, trošeći kao trenutno nitko u nogometnom svijetu. U posljednjih godinu dana potrošio je na sve zvijezde i zvjezdice koje je doveo na Park Prinčeva oko 260 milijuna eura. No, Ibrahimoviću, Pastoreu, Sissoku, Motti, Maxwellu, Alexu, Thiago Silvi i ostalima nije još krenulo. Šteta što ne dolaze u Zagreb ranije, do 26. listopada kad slijeću u Maksimir talijanski strateg imat će dosta vremena i prigoda uglazbiti skupi orkestar.

Gazda nema vremena

- Danas je doista velika enigma kako će PSG izgledati za dva mjeseca. Može u Zagreb stići u velikoj formi, ali može doći i potpuno razdrman. Paris je vrlo kompleksna momčad, s mnogo starosjedioca i mnogo novih lica, a uglavnom sve sami nogometaši u najboljim godinama, između 27 i 30. Dakle, i već formirani, jaki karakteri. Bit će tu i te kakvog posla za Ancelottija. U klub je došao novi gazda s velikim novcem. Iza svake velike investicije stoji i velika ambicija, u prijevodu gazda želi rezultat odmah - govori Halilhodžić koji uza sve što je postigao s Lilleom vrhuncem svoje trenerske karijere smatra vođenje PSG-a.

No, dok priča o PSG-u Vaha praktički već u prvoj rečenici upada u kontradikciju, jer najprije kaže da za trenera u Francuskoj nema poželjnije i bolje klupe od pariške, a odmah potom govori o nezamislivom pritisku i navijača i medija. Podsjećamo ga da je svojedobno, baš u vrijeme treniranja PSG-a, rekao kako je čuo da su neki treneri tamo poludjeli zbog pritiska. S deset godina iskustva više, danas je Vaha tu izjavu malo preoblikovao.

- Ne moraš trenirati samo Paris da bi poludio!

Dovoljno da shvatimo aluziju na njegove maksimirske dane, a napose na Mamićev uličarski obračun s nekad klasnim napadačem, a godinama već priznatim trenerom. Danas iz komforne pozicije izbornika Alžira prati s distance što se događa u klubovima kojima je ne tako davno radio, a koji će se uskoro međusobno sučeliti.

- Paris je tako superioran na papiru da bi bilo upravo nevjerojatno da nešto ne osvoji. No, šeici i ostali vlasnici i predsjednici klubova teško shvaćaju da je kupovina velikih igrača jedno, a stvaranje velike momčadi nešto sasvim drugo. Danas u svim sferama, pa tako i u nogometu, individualizam i egoizam prelaze svaku mjeru i zato će Ancelotti imati tešku zadaću stvoriti homogenu, solidarnu momčad i duh zajedništva - ističe Halilhodžić.

CIJELI INTERVJU PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JL-a!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 09:27