PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

VATRENI KADAR Mjesec dana uoči Eura: Bilić na Irsku kreće bez četiri zaslužna senatora

 Ronald Goršić/CROPIX

Josip Šimunić, Niko Kranjčar, Danijel Pranjić i Eduardo Da Silva na vrhu su piramide senatora u nacionalnoj momčadi, koje bi trebalo zabrinuti priznanje Slavena Bilića da se priprema za “neke emotivno teške odluke” prilikom sastavljanja popisa putnika za Euro 2012. Tanak fond klupskih utakmica, ozljede ili kombinacija jednog i drugog ovog su proljeća dramatično srušili rejting bitnih igrača nacionalne momčadi.

Namjerava li to izbornik zaista skalpelom zarezati u torzo koji je godinama gradio ili samo pravodobno šalje opomene?





Igrači s plaže

Skloni smo vjerovati da Bilić “tehnicira” i da će slijediti uvriježenu praksu honoriranja stečenih zasluga, kao što je to, uostalom, u ponedjeljak učinio njemački izbornik Joachim Loew kada je na širi popis uvrstio Pera Mertesackera, stopera koji se od veljače nije pomaknuo iz Arsenalove ambulante. U intervjuu za Jutarnji prošli tjedan Bilić je poduvukao da neće respektirati stare zasluge. Ostao je hladan na pokušaj da razblažimo ovu tezu tvrdnjom kako nije loše da su mu kandidati “svježi”...

- Ako ciljate na Dansku 1992. godine, riječ je o usamljenom pozitivnom primjeru. Ništa više od toga. Osim toga, nisu ni svi Danci tada stigli na prvenstvo ravno s plaže. Igrači su na plaži bili možda tjedan dana, ali su prethodno odradili dobre klupske sezone - objašnjava Bilić.





Joe i Niko

Iz ove perspektive, u posebno škakljivom položaju nalazi se Josip Šimunić, nogometaš s četiri velika turnira u nogama (dva SP-a i dva Eura) i “monopolist” na stoperskoj poziciji cijelo jedno desetljeće. Joe je u ovoj polusezoni odigrao siromašnih šest utakmica za Dinamo (od 17 službenih). Neke je utakmice odigrao solidno, za neke je (Kantrida) nagrađen grotesknim recenzijama, ali najčešće je zapravo bio višak u konkurenciji Vide i Tonela.

Niku Kranjčara je ozljeda ligamenata koljena bacila u natjecateljski aut, ali ni do ozljede se nije mogao pohvaliti minutažom i učinkom u dresu Tottenhama. Vlasnik 69 reprezentativnih “kapica” i strijelac 15 golova odigrao je samo devet utakmica i postigao jedan gol. U nekom trenutku sezone Harry Redknapp se vratio navici iz prethodne kampanje i jednostavno zaboravio na hrvatskog veznjaka. Sa 27 godina Kranjčar je zakoračio u najbolje nogometne godine, najavljuje da će do početka Eura biti top-pripremljen, ali nakon tromjesečne apstinencije od nogometa teško može biti jaka karika momčadi.

Bayernov duo

Bayernov dvojac Olić - Pranjić često se družio ove sezone gledajući nastupe suigrača s klupe. Razdoblja praznog hoda Olić je, istini za volju, popunjavao čestim ulascima u “junk-timeu”, čak šesnaest puta je u Bundesligi ulazio kao džoker na kraju utakmice i samo tri puta je startao. Pranjić je skupio sedam ligaških utakmica. U Ligi prvaka obojica su istrčala po četiri puta, zbog čega su davno odlučili da će već ovog ljeta osvježiti klupske karijere novim transferima.

Ukrajinski pacijent

U međuvremenu su nakon kraćeg oporavka ponovo “zaronile” i dionice Eduarda Da Silve u nacionalnoj momčadi budući da je Dudu ozlijeđen. Iz stroja je 29-godišnjak ispao prije dva mjeseca, na gostovanju kod Iljičevca kada je napustio travnjak u 30. minuti. Premda šalje poruke o uspješnoj terapiji i skorom povratku, Eduardo u tišini obilazi specijaliste i nema ga u Lucescuovu rosteru.

Društvu senatora u krizi posljednjih su se tjedana pridružili još i Ivan Rakitić te Tomislav Dujmović koji sporadično ulijeću u sastave Seville i Zaragoze, kao i Dejan Lovren koji je završio sezonu s longetom na nozi, ali najavljuje oporavak do početka priprema 20. svibnja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:02