GENERALNA PROBA ZA SAO PAULO >> FOTO, VIDEO

VIDEO: HRVATSKA - AUSTRALIJA 1-0 Jelavić golom najavio Brazil, Niko Kovač ostao bez Pranjića?

U posljednjoj pripremnoj utakmici Hrvatska je pobijedila Australija sa 1-0. Vatreni nisu briljirali, ali dobra vijest je što agresivni Australci nisu stvorili nijednu šansu
 Tom Dubravec / CROPIX

Hrvatska je u 'generalci' za Svjetsko prvenstvo pobijedila Australiju, ali u noć je otišla sa strepnjom zbog ozljede Danijela Pranjića, jedinog specijalista za poziciju lijevog beka, koji je na nosilima iznesen s terena već sredinom prvog poluvremena.

Počelo je ravnopravno, Australci su krenuli nešto žešće u prvim minutama, ali nisu u tom razdoblju stvorili neku ozbilniju prijetnju, Vatreni su ubrzo uhvatili ritam i ustabilili igru. Međutim, Klokani su više prijetili oštrim startovima. Prvo je nastradao Eduardo, jedan grub start izbacio ga je s terena, primio se za glavu, činilo se da je ozbiljno, ali na sreću, hrvatski napadač se vratio u igri. Ali u 22. minuti nastradao je Danijel Pranjić! Bio je u duelu s Franjićem. Niko Kovač ljutito je poskočio, misleći da se radilo o grubom nasrtaju. Pranjić je visoko dignuo ruku u zrak tražeći pomoć, držeči se za gležanj. Već tada se moglo vidjeti da se radi o ozbiljnoj ozljedi. Na travnjak je utrčala hrvatska medicinska služba, ali nije pomoglo, Pranjić je na nosilima iznesen s travnjaka! Problemi Vatrenih kad su u pitanju lijevi bočni igrači su poznati otprije, nova ozljeda je bila pravi šok! Je li zaista moguće da Pranjiću nije bilo suđeno ovo Svjetsko prvenstvo? Hoće li Salvador i Australiju proklinjati dok je živ? Prvo se ozlijedio na pripremama u Bad Tatzmannsdorfu, srećom lakše, ali danas je stigla nova, mnogo teža neugoda. Kakav peh za njega i nacionalnu vrstu. Umjesto Pranjića

Prvu ozbilniju priliku Vatreni su stvorili u 35. minuti, Srna je iz sredine travnjaka ubacio za Perišića koji je pucao iz trka, ali ravno u australskog vratara. Do kraja prve dionice vidjeli smo još dva opasnija centrašuta Darija Srne koje nije dohvatio Nikica Jelavić i to je bilo uglavnom to za prvo poluvrijeme. Borba se uglavnom vodila na sredini travnjaka, međutim, niti jedna reprezentacija nije uspjela uloviti prednost u tom segmentu. Niti ritam ogleda nije bio posebno jak, ponekad je izgledalo statično se obje strane. Nudila se slika momčadikoje ne žele preuzeti rizik, bilo je važno samo da se ne dogodi neka nepredviđena greška. Zato smo često gledali dodavanje igrala zadnje linije, te onda neke pokušaje dugačkim loptama. Štićenici Nike Kovača doduše, pokušavali su što više loptu spustiti na zemlju, ali niti takvi pokušaji nisu uspjevali. Uglavnom zbog loše predaje lopte.

U drugom dijelu Hrvatska je krenula angažiranije, lopte kod dodavanja postale su preciznije, igra je izgledala konkretnije i brže. Australci su se sve više povlačili, a Hrvati sve više dominirali. U 55.minuti stigli su Hrvati do prilike. Oboren je Edurdo na nekih dvadesetak metara od australskog gola. Srna je izveo slobodan udarac, ali je lopta otišla nekoliko centimetara iznad gola. Međutim, Australci nisu dugo ostali čiste mreže. minutu kasnije Vatreni stižu do pogotka! Modrić je fino uposlio Jelavića koji se našao sam pred golom, te ju je preciznim i snažnim udarcem poslao pod prečku! Nakon pogotka u igru su ušli Mandžukić, Sammir i Rakitić.

Igra Vatrenih u drugom dijelu, nudi optimizam pred početak Mundiala. Na temelju viđenog u tom dijelu, spremni smo za Brazil.

HRVATSKA - AUSTRALIJA 1-0 (Jelavić 58)

KRAJ UTAKMICE!

88. minuta - Mandžukić se vratio u igru.

87. minuta - Van terena je i Mario Mandžukić. I on je dobio po gležnju...

78. minuta - Olić je opalio sa 17 metara iskosa, ali Ryan je bio budan.

74. minuta - Mandžukić je odlično spustio prsima loptu na Brozovića, ali njegov udarac sa 17 metara prohujao je kraj vratnice.

72. minuta - Hrvatska igra se malo razvodnila nakon brojnih izmjena... Australci su nešto aktivniji, ali Pletikosa još uvijek nema posla.

58. minuta - Hrvatska je okrunila veliku nadmoć u drugom dijelu. Modrić je dugo vukao loptu na rubu 16-erca, na kraju je Davidson uklizao i savršeno poslužio usamljenog Jelavića. Hrvatski napadač je s desetak metara od grede zakucao loptu u mrežu.

56. minuta - Srna iz slobodnog udarca s 18 metara puca malo preko gola. Hrvatska je živnula u nastavku, bolje se igra...

52. minuta - Kovačić je opalio s više od 20 metara, lopta je otišla visoko preko gola.

Počelo je u nastavku.

Hrvatski liječnici se ne usude prognozirati težinu ozljede Danijela Pranjića, ali na prvi pogled čini se da se radi o težoj ozljedi. Problem je u zglobu i Danijel će sutra ići na magnetsku rezonancu.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

44. minuta - Sjajan ubačaj Srne, ali Wilkinson je skinuo loptu s glave Jelavića i vjerojatno spasio čisti gol.

41. minuta - Australci su zabili gol, ali sudac je opravdano pokazao da je to bilo zaleđe.

38. minuta - Hrvatska je taman počela nešto igrati kada je stigla ozljeda Pranjića. Poslije toga ponovno pad u igri, vezni red Vatrenih ne može se sastati s loptom.

26. minuta - Nažalost, Pranjić ne može nastaviti i umjesto njega u igri je Vrsaljko.

23. minuta - Agresivni Franjić oštro je startao na Danijela Pranjića. Naš jedini lijevi bočni s bolnom grimasom iznesen je s terena.

20. minuta - Prva velika prilika! Jelavić je pobjegao australskoj obrani, s lijeve strane vratio loptu za Eduarda, a udarac hrvatskog Brazilca odlično je obranio Ryan.

14. minuta - Nakon slobodnog udarca Modrića, vratar Ryan je izbio loptu ispred Jelavića.

8. minuta - Australci su jako agresivni na početku utakmice, napadaju kao 'osice' naše braniče koji teško zadržavaju loptu... U Svakom slučaju, Hrvatska se teško sastaje s loptom.

3. minuta - Perišić je okrenuo svog čuvara na lijevoj strani, dobro ubacio za Jelavića, ali napadč Vatrenih iz teške situacije glavom je pucao preslabo za Ryana.

Utakmica je počela!

Stadion je gotovo prazan, a najveće ovacije uoči utakmice pobrao je Sammir. Obitelj i prijatelji su mu na tribinama, a hrvatski Brazilac im je mahnuo pri ulasku na teren...

HRVATSKA: Pletikosa, Srna, Vida, Lovren, Pranjić (od 26. Vrsaljko), Modrić (od 59. Rakitić), Brozović, Perišić (od 66. Rebić), Eduardo (od 76. Olić), Kovačić (od 59. Sammir), Jelavić (od 59. Mandžukić).

AUSTRALIJA: Ryan, Franjić, Špiranović, Wilkinson, Davidson, Milligan (od 80. McKay), Jedinak, Leckie (od 85. Taagart), Oar (od 80. Troisi), Vidošić (od 54. Halloran), Cahill (od 66. Bresciano).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 21:49