VRBANOVIĆ POTVRDIO

Vrbanović: 'Usvoji li Uefa Platinijevu ideja, Hrvatska će se kandidirati za Euro 2020.!'

'Morali bismo dokazati Uefi da smo u stanju biti suorganizatori. Zato bi HNS-u trebali krediti ili pomoć države. Dakle, trebali bismo kompletno urediti Maksimir'
 Drago Sopta / Cropix

Europsko prvenstvo 2020. godine igrat će se u Hrvatskoj!? Navijači, turisti, luda atmosfera, puni kafići i restorani, pjesma, uživancija u nogometu. Dobro zvuči, zar ne? Je li moguće ostvarenje te ideje Michela Platnija?

Platini je svoju ideju kao predsjednik Uefe "zakotrljao" među europskim nogometnim savezima. Radi se o inicijativi čiji je smisao decentralizacija domaćinstava europskih prvenstava.

- U slučaju da Izvršni odbor Uefe prihvati ideju Platinija, Hrvatska će se sigurno kandidirati za Europsko prvenstvo 2020. godine - kaže Damir Vrbanović.

Što bismo mi trebali napraviti?

- Morali bismo dokazati Uefi da smo u stanju biti suorganizatori. Zato bi HNS-u trebali krediti ili pomoć države. Dakle, trebali bismo kompletno urediti Maksimir ili napraviti novi stadion.

Znači, Euro bi se igrao u Zagrebu?

- Ta odluka nije donesena, niti smo mi uopće o tome raspravljali. Govorim o ideji. Kad bi došlo do kandidature, mi bismo se odredili. Za hrvatsku državu bi to bilo stravično važno, radilo bi se o ogromnoj promociji. Uefa još nije iznjedrila sustav natjecanja, ali bilo bi krasno kad bi se kod nas igrala jedna skupina.

Koliko bi koštala izgradnja novog stadiona, recimo u Zagrebu?

- S pratećim sadržajima negdje oko 150 milijuna eura.

Gdje će se igrati Euro?

Ovu revolucionarnu ideju Platini Uefa je trebao predstaviti već na sjednici Izvršnog odbora Uefe već 7. prosinca. Uefa će o njoj diskutirati i u siječnju 2013. U kojim državama i gradovima će se igrati? To se, naravno, ne zna, ali neki su već špekulativno iznijeli plan. Na nekim mjestima su već ucrtani gradovi domaćini. To su uglavnom prijestolnice europskih država. U njemačkim medijima izašao je ovakav popis: Njemačka (Berlin), Rusija (Moskva), Grčka (Atena), Turska (Istanbul), Italija (Rim), Španjolska (Madrid), Francuska (Pariz), Portugal (Lisabon), Belgija (Bruxelles), Nizozemska (Amsterdam), Švicarska (Basel), Velika Britanija (London) i - Hrvatska (Zagreb)! Po nekim špekulacijama, finale Eura 2020. igralo bi se na Wembleyju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 01:25