SPLIT - ZADAR 1-3

Zadar šokirao Split, Mršića čekaju teški dani

 Tom Dubravec/CROPIX

Zadar je napravio veliko iznenađenje u prvoj utakmici 5. kola Prve HNL, momčad iz Stanova slavila je kod Splita i zacijelo donijela neugodne trenutke u Park mladeži.

Splitovci su od prve minute odlučno krenuli po pogodak, odmah su stvorili dvije velike prigode pred gostujućim vratima. Najprije je u trećoj minuti nakon ubačaja Glavine glavom tukao Mate Bilić, ali bio je zamalo neprecizan, lopta se od travnjaka odbila pored vratnice. Odmah potom se nakon kornera u prigodi našao Glumac, i on je tukao glavom, a Zadrane je spasio Vasilj, izbacio je loptu s linije pored već svladanog Matkovića. Uskoro je došao red na Zadrane da zaprijete što su učinili vrlo konkretno. Igrala se deveta minuta kada je Prahić ostao sam nakon kornera pa zatim proslijedio loptu do kolege stopera Šimurine, a ovaj usamljen sa osam metara poslao loptu u nebranjeni dio mreže.

Primljeni gol šokirao je domaće, trebalo im je vremena da se priberu i opet započnu kreirati opasnosti po Matkovića. Pokušao je s distance Mršić, vratar gostiju je bio spreman kao što je bio na pravom mjestu nakon pokušaja Bilića u 20 minuti pa su domaći od svega dobili samo udarac iz kuta. Pritisak Splita je trajao, pokušavali su domaći na sve način doći do izjednačenja, ali obrana Zadra se dobro držala, a Matković je bio vrlo siguran. Odlično je zaustavio bombu Mršića u 28 minuti, paradom je odbio loptu izvan terena. Gosti su uspješno odolijevali sve do 43. minute kada je Split konačno izjednačio. Bilić je pokazao zašto su ga Crveni ovog ljeta angažirali, iz teške pozicije glavom je pogodio gornji kut nakon ubačaja Parackog. Matković je dotaknuo loptu, ali nije mogao spriječiti zasluženi gol domaćih.

U nastavku se odnos snaga na terenu nije promijenio, Split je i dalje tražio način da ugrozi Matkovića dok su Zadrani disciplinirano čekali prigodu za kontranapad. Uzbuđenje vrijedno spomena viđeno je u 52 minuti, opet je u prigodi bio Bilić, nakon kornera s lijeve strane loptu je s šest metara glavom poslao preko grede.

U 61. je s 16 metara pokušao Rebić, Matković je uz male poteškoće uhvatio loptu. Ni minutu kasnije velike probleme domaćima priuštio je Pehar, neopreznim startom na sredini terena srušio je Bašića pa mu je Križarć pokazao drugi žuti karton i put u svlačionicu. Igrača više zamalo je iskoristio mladi Čirjak u 64. minuti, izašao je pred Zagorca koji mu je ušao u šut i zatim uhvatio loptu. Odmah ju je poslao u kontranapad za Rebića, on potražio Bellea koji ostavlja loptu za natrčalog Bilića, a ovaj snažnim udarcem prisiljava Matkovića na još jednu veliku obranu. Brojčanu prednost gosti su iskoristili u 67 minuti, Ivančić je mirno primio loptu na 18 metara iskosa s lijeve strane, namjestio se te snažnim prizemnim udarcem pogodio suprotnu malu mrežu, Zagorac je bio nemoćan. Posegnuo je trener domaćih zatim za izmjenama, iz igre je izvukao strijelca Bilića koji je do tada bio najopasniji igrač Splita pa se Mršićeva odluka doimala pomalo neshvatljivom, a ni Bilić ju nije primio najbolje. Do kraja su se Zadrani sasvim povukli, čuvali su prednost i važne bodove, a u 90. su i potpuno dotukli domaćina golom Heistera iz kontre kojem nije bilo teško zatresti praznu mrežu.

Mršiću nakon ovog poraza slijede teški dani jer je njegova momčad izgubila treću utakmicu za redom. Četiri boda iz pet utakmica premalo su za europske ambicije Splita.

SPLIT - ZADAR 1-3 (Bilić 42 / Šimurina 9, Ivančić 67, Heister 90)

90. minuta - Vojnović je promašio dobru šansu za Split, a u kontri Heister je pogodio praznu mrežu budući da je i vratar Zagorac otišao u suparnički šesnaesterac.

67. minuta - Nije dugo trebalo Zadru da iskoristi igrača više. Josip Ivančić je sjajnim udarcem s 18 metara pogodio sami kut Zagorčeva gola.

61. minuta - Split je ostao s igračem manje nakon što je isključen Mate Pehar.

42. minuta - Split se uspio vratiti i prije poluvremena. Paracki je odlično ubacio s lijeve strane, a Mate Bilić je glavom sjajno skrenuo loptu u mrežu.

9. minuta - Zadar je poveo! Ubačaj iz kornera nije najbolje očistio Vrgoč, a ponovni ubačaj u 16-erac potpuno usamljen dočekao je Šimurina i preciznim udarcem s desetak metara matirao nemoćnog Zagorca.

8. minuta - Muić je bio sam ispred Zagorca, ali bio je za malo prekratak.

2. minuta - Sjajna akcija Splita, Mate Bilić je potpuno sam sa 6-7 metara glavom promašio okvir gola.

SPLIT: Zagorac, Ibriks, Vrgoč, Glumac, Glavina, Paracki, Pehar, Belle, Mršić, Rebić, Bilić.

ZADAR: Matković, Vasilj, Sarić, Šimurina, Ivančić, Čirjak, Bašić, Prahić, Terkeš, Muić, Ikić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 18:59