ODUŠEVLJEN VATRENIMA

'ZASLUŽENO STE ČETVRTI NA LJESTVICI FIFE. MANDŽUKIĆ? ON JE PONEKAD POPUT MESSIJA' Gordon Strachan nahvalio Hrvatsku

Zaljubljenik u hrvatsku nogometnu reprezentaciju
 Ronald Gorsic / CROPIX

Zaljubljenik u hrvatsku nogometnu reprezentaciju mora se dobro osjećati kada sluša izbornika Škotske Gordona Strachana. Ovaj nekad izvrsni veznjak iz Edinburgha, danas 56-godišnji trener, za hrvatsku reprezentaciju ima isključivo komplimente:

- Hrvatska je toliko dobra da se neće prilagođavati nama. Iskusio sam to kada sam bio menadžer Celtica, moja je momčad diktirala igru. Uvjeren sam da će Hrvatska dominirati tijekom cijele utakmice. Igramo protiv momčadi koja ima igrače svjetske klase. Mi smo mladi, neki moji momci nisu nikad igrali ni europske utakmice, neki igraju u 2. engleskoj ligi. Trenirali smo i radili najbolje što smo mogli, optimalno se spremili Jedino što priželjkujem od mojih igrača da na travnjaku daju sve od sebe. Bio bih oduševljen kada bismo i četvrti put remizirali s Hrvatskom. Pozitivan rezultat za nas bi bio osvajanje kojeg boda i da svaki od nas pojedinačno nakon utakmice sjedne u autobus i sam sebi kaže “dao sam najbolje što sam imao”.

Strachan kao da se unaprijed predao, kao da ni sam ne vjeruje u uspjeh u Maksimiru. Ali ne treba se potpuno opustiti nakon njegovih riječi, bez obzira što mu nedostaju čak 13 igrača i što ne pamtimo da je itko ikad tako hvalio Vatrene.

- Kada vidite koje igrače imaju, kako igraju, nije iznenađenje da su 4. na ljestvici Fife. Svjestan sam koliko su dobri, no oni već 15 godina ih gledamo na vrhunskoj razini, sjetite se samo Šukera, Bobana, Prosinečkog...

Koga se Strachan najviše pribojava u reprezentaciji Hrvatske?

- Momčadi kao cjeline se bojim. Hrvatska ne igra samo kratkim dodavanjima, prijeti i dugim loptama, centaršutovima... Kod nekih momčadi dođeš i znaš što te čeka, kod Hrvatske to nije slučaj. Njena raznolikost u igri je fantastična. To imaju Manchester United, Bayern... Hrvatska može igrati bilo gdje, bilo kada i u bilo kakvim uvjetima. Morat ćemo stalno biti na prstima.

Što Strachan misli o Mariju Mandžukiću?

- Znam što Mandžukić radi, ali ne mogu ga zaustaviti. On je u nekim trenucima poput Messija. Ljudi znaju što će napraviti, no nemoguće ga je zaustaviti. Mi moramo što je dulje moguće zadržati loptu u svojem posjedu kako bi suparnik što manje napadao. To je ključ.

Izbornik je pohvalio škotske navijače “ponosni smo na njih, uživaju u nogometu, a uživaju i u životu”, kazao da ne misli da je podcjenjivanje Igora Štimca najava da će šansu dati 16-godišnjem Alenu Haliloviću jer “mnogi su veliki igrači poput Michaela Owena debitirali u toj dobi, to je normalno”. Na kraju je ipak naglasio da u dvoboj ne ulazi s defetističkim raspoloženjem.

- Ni najmanje se ne bojim, veselim se utakmici. Svjesni smo protiv koga igramo, no mi se nikoga ne plašimo, ne strahujemo. Za to prije utakmice nije pravo vrijeme, poslije dvoboja bit će ga dovoljno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 23:52