ŽELI POŠTENO SUĐENJE

Armstrong se brani: 'Dopinga ima još od doba antičke Grčke'

'Neki koji su bili umiješani u doping dobili su potpunu amnestiju, dok je drugima izrečena smrtna kazna'

Američki biciklist Lance Armstrong (42), kojemu je oduzeto svih sedam naslova pobjednika Tour de Francea, izjavio je u ponedjeljak da je spreman svjedočiti pred bilo kojim nezavisnim istražnim tijelom o dopingu u biciklizmu. Također, kazao je kako je doping u upotrebi od doba antičke Grčke, te da će ga uvijek biti u nekom obliku.

Armstrong je rekao da je spreman svjedočiti 100 posto pošteno i transparentno, ali također želi jamstva da će se prema njemu postupati fer i pošteno.

"Neki koji su bili umiješani u doping dobili su potpunu amnestiju, dok je drugima izrečena smrtna kazna. Ako će istraga dovesti do toga da svi umiješani u doping dobiju smrtnu kaznu, ja sam isto spreman na smrtnu kaznu. Ali ako će dobiti amnestiju, onda bih volio da se i mene amnestira", rekao je Armstrong za BBC.

Novi predsjednik Međunarodne biciklističke federacije (UCI) Brian Cookson želi da nova nezavisna komisija ispita sve dosadašnje optužbe i priznanja vezana uz doping u biciklizmu.

Armstrong smatra da ta istraga, koja bi analizirala slučajeve u zadnjih 15 godina, neće donijeti ništa dobroga biciklizmu. "Uostalom, ako idete 15 godina unatrag, zašto ne bi išli 30 godina unatrag. Nedozvoljena sredstva su u uporabi još od doba antičke Grčke i uvijek će ih biti u nekom obliku".

On je početkom ove godine u intervjuu koji je dao Oprah Winfrey priznao uzimanje dopinga tijekom cijele svoje karijere. Nakon toga u pitanje je došlo i njegovo bogatstvo koje je procijenjeno na 125 milijuna dolara.

"Ja sam pretrpio veliki gubitak, uništena mi je reputacija, a i financijski sam puno izgubio, jer tužbe se samo gomilaju. S druge strane, neki su profitirali na meni", rekao je Armstrong.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 05:59