NERAZJAŠNJENI SLUČAJ

Armstrong se oprašta, ali doping afera lebdi nad njime

Sedmerostruki osvajač Tour de Francea izbjegava do kraja razjasniti svoju ulogu u inkriminiranoj momčadi U.S. Postal sredinom 2000-ih
 Reuters

ZAGREB - Najave Lancea Armstronga treba uzeti s rezervom. Čovjeku kojem je odustajanje nepoznat pojam ne treba bezrezervno vjerovati kada kaže da odlazi iz profesionalnog biciklizma. Uostalom, već je dva puta prekidao karijeru i vraćao se “slatkoj patnji” kakvu, kažu profesionalci, samo biciklizam može pružiti. Međutim, ako 38-godišnji Amerikanac ovih dana posljednji put s natjecateljskim nabojem napada alpske izazove, na pomolu je oproštaj pun sumnji i gorčine.

Lance doping-mentor?

Napadači na lik i djelo najvećeg od najvećih nikada nisu bili glasniji i, čini se, nikada nisu postavljali više pitanja. Optužbe osramoćenog pobjednika Tour de Francea 2006. Floyda Landisa pokrenule su lavinu koja prijeti integritetu velikog Teksašanina. Landis tvrdi da je dopinga u U.S. Postal Serviceu, momčadi u kojoj je tri godine vozio s Armstrongom, bilo u izobilju te da je upravo Lance podučavao mlađe kolege kako najdjelotvornije prikriti njegovo korištenje. Te je optužbe Armstrong odbacio samo jednom riječju - kredibilitet - podsjećajući da je Landis četiri godine tvrdio da se nije dopingirao, ali je sada odjednom odlučio biti iskren.

Smjernice Floyda Landisa

- To je kao da pitate ima li dopinga u NFL-u (profesionalna liga američkog nogometa, op. a.). Većina bi rekla da vjerojatno ima. Znači li to da odmah možemo optužiti, primjerice, Peytona Manninga da uzima nedozvoljena sredstva? - brani se Armstrong.

Međutim, Landisov iskaz, koliko god (ne)pouzdan bio, dao je federalnim istražiteljima dobre smjernice za istragu cijelog slučaja. Najnoviji moment oko kojeg se ljudi bliski danas rasformiranom U.S. Postalu ne slažu jest tajming Lanceova ulaska u upravljačke strukture tvrtke Tailwind, vlasnika momčadi. Ako je za vjerovati Landisu, Tailwind je nabavljao doping za svoje vozače novcem koji su zaradili na utrkama, a navodno su prodavani čak i klupski bicikli.

- To nije bila moja kompanija, nisam poznavao upravljačke strukture. Nisam imao mjesto u odboru, tada još nisam posjedovao niti dionice i ne znam na koji sam način mogao znati kako se novac troši - pravda se Armstrong i uvjerava kako je svoj udio kupio tek 2007.

Udružili se u prijevari?

Međutim, njegov tadašnji agent tvrdi suprotno. Bill Stapeleton je u iskazu vezanom za tužbu tvrtke sponzora SCA Promotions, koja traži povrat pet milijuna dolara bonusa koje je isplatila momčadi U. S. Postal, rekao kako je Armstrong dobio udio u Tailwindu u jesen 2004., prije nego što je glavni sponzor momčadi postao Discovery Channel. Prema izvorima New York Timesa, istraga je sada proširena te se pokušava dokazati udruživanje vozača, vlasnika i menadžera momčadi koji su dopingom željeli doći do boljih rezultata, a time izvući što više novca od svojih sponzora.

Kronologija optužbi

Kritiziran je zbog suradnje s kontroverznim trenerom Micheleom Ferrarijem koji je radio s nizom biciklista kažnjenih zbog dopinga (Landis, Vinokurov, F. Simeoni...).

U knjizi L.A. Povjerljivo - Tajne Lancea Armstronga bivša maserka tvrdi da ju je tražio da se riješi pribora za dopingiranje i da mu nabavi šminku kojom će sakriti ubode iglom. U istoj knjizi novinari Pierre Ballester i David Walsh citiraju njegova bivšeg timskog kolegu Stevea Swarta koji je tvrdio da su se zajedno dopingirali.

Nakon što je dobio otkaz, Armstrongov osobni pomoćnik Mike Anderson tvrdio je da je prilikom jednog pospremanja njegova stana u španjolskoj Gironi pronašao kutiju nedopuštene supstance androstenona.

Francuski sportski list L’Equipe na naslovnici donosi priču u kojoj tvrdi da je testiranje novim metodama šest Armstrongovih uzoraka, koji su sačuvani još od Toura 1999., pokazalo da je koristio eritropoetin.

Bivši momčadski kolega Frankie Andreu optužio ga je u iskazu vezanom za tužbu SCA Promotionsa za korištenje hormona ljudskog rasta, kortizona, eritropoetina, steroida i testosterona.

Bivši momčadski kolega Floyd Landis, koji je i sam priznao uzimanje dopinga, optužio ga je za dopingiranje i poticanje suvozača unutar U.S. Postala na dopingiranje tijekom 2002. i 2003. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 15:38