PIŠE PREDRAG ŽUKINA

BABIĆ BI TREBAO REĆI - HVALA IHF-u! Hrvatsku od poniženja spasilo novo pravilo

 Antonio Bronić / Reuters

“Pasivna igra i pravilo šest dodavanja”, “Napuštanje terena igrača koji treba liječničku pomoć”, “Plavi karton”, "Pravilo posljednjih 30 sekundi", “Sedmi igrač u polju”. To je glavni popis novih rukometnih pravila, koje je donijela krovna svjetska rukometna federacija (IHF) da bi rukomet bio atraktivniji, a primjena je počela već na Igrama u Rio de Janeiru.

Neki su rukometaši prigovarali, drugi su bili zadovoljni, bilo je prijedloga da se trajanje napada ograniči vremenom na semaforu i da se to više ne prepušta subjektivnoj procjeni sudaca, no IHF je autoritativno stao iza svojih zaključaka.

Bilo kako bilo, hrvatski rukometaši su u srijedu rano ujutro po hrvatskom vremenu teškom mukom pobijedili Argentinu 27-26 (14-15), a pobijedili su praktično zahvaljujući jednom od tih novih pravila. Zahvaljujući onom o sedmom igraču u polju koji u napadu mijenja vratara. Sada se, naime, dopušta da taj igrač više ne mora nositi marker, ali taj igrač nakon toga ne smije stati na gol i ulaziti u vratarski prostor.

“Ukoliko suparnička momčad ima izglednu šansu za gol ili taj sedmi igrač povrijedi vratarev prostor, dosuđuje se sedmerac...”, kaže to novo pravilo, a upravo se to dogodilo kad je Domagoj Duvnjak devet sekundi prije kraja iz sedmerca zabio za konačni rezultat i pobjedu koja ipak nije na najbolji način izbrisala gorčinu nakon prvog poraza od Katara. Prije tog Duvnjakovog zadnjeg gola Argentinci su imali napad za pobjedu, izvadili su vratara da bi imali igrača više u polju. Duvnjak je presjekao dodavanje Pizarra za Portelu, ovaj je napravio grubi prekršaj na našem igraču, a to su suci “penalizirali” sedmercem jer su argentinska vrata bila prazna.

Hvala IHF-u, trebao bi reći izbornik Željko Babić, jer bi eventualni novi poraz ili remi s Argentinom uvelike umanjio šanse za prolaz u četvrtfinale olimpijskog turnira, posebno u svjetlu činjenice da njegova momčad ne igra dobro u Rio de Janeiru, a slijede teški okršaji protiv moćnih suparnika Danske, Francuske i Tunisa, a prvi je na rasporedu dvoboj s Danskom u četvrtak u 19.40 po hrvatskom vremenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:32