SMIRUJE STRASTI

Blanka: Konkurencija mi ne otežava ‘posao’

Najbolja svjetska skakačica u vis ne razbacuje se velikim najavama iako je u svojoj disciplini dominantna
 Paun Paunović / Cropix

DOHA - Blanku Vlašić gotovo smo naljutili kada smo je pitali koji si je još cilj zadala osim obrane naslova svjetske dvoranske prvakinje, odnosno osvajanja zlatne medalje.

- Nisam rekla da mi je cilj zlato, ništa si nisam zadala. Naravno, pokušat ću skakati na svojoj razini i nadam se da će mi to donijeti dobar plasman. Nikada ne bih rekla da si zadajem cilj biti prva. Ne mogu to ni izgovoriti. Jedino ću reći da ću osigurati sve preduvjete da se dogodi ono što je za mene najbolje. I danas, nakon svega što sam ostvarila, ne mogu to izgovoriti. Dogodio mi se Peking, Isinbajevoj Berlin u kojem je bila sigurnija od mene... Ne, ne mogu to izgovoriti.

Ipak, razmišljanja o svjetskom rekordu Blanka “mora” dijeliti sa svima. Novinari, bilo hrvatski ili inozemni, raspituju se na ovaj ili onaj način. Zamolili smo je za pojašnjenje suza nakon rušenja letvice na 209 cm u Banskoj Bystrici, dan prije odlaska u Dohu.

- Nisam planirala da ću zaplakati, ali mi je bilo užasno žao. Taj dan je sve bilo savršeno, “ludilo”. Međutim, stvari se ne događaju kada ti to poželiš. Vidjela sam dobru priliku jer sam tamo uvijek dobro skakala i imala dobre napade na svjetski rekord. Vidjela sam šansu i htjela sam je ugrabiti. Zasmetalo mi je što sam u prva dva pokušaja dosta kiksala u tehnici i tek sam u trećem pronašla pravi ritam. Bilo mi je žao što u sva tri pokušaja nisam imala “ludilo” od tehnike - objasnila je Blanka.

Pokazala je da je toliko podigla standarde da i kada natjecanje završi s preskočena 204 cm, visinom koju osim nje ove godine nije preletio nitko, najviše priča o lošoj tehnici...

- Htjela bih reći da tih 204 ili slične rezultate ne možeš tek tako ostvariti, iako je lakše nego prije.

Jedna u nizu priča što su zatekle Blanku u Dohi jest i nedolazak europske dvoranske prvakinje Ariane Friedrich.

- Razmišljala sam o tome pet minuta i shvatila da mi ne bi bilo nimalo lakše i da nema ni jedne druge skakačice. Želim skočiti najbolje što mogu i jednako se trudim bez obzira na to tko još skače. Svjetsko prvenstvo ne trpi favorite, a postoji mogućnost i da ja ne budem na svojoj razini. Radi se o natjecanju koje traje dva sata, a ne o nizu skakanja pa da se može na osnovi prosjeka rezultata reći tko je najbolji.





Blankina dvoranska sezona specifična je i po manjem broju natjecanja. Razlozi su recesija, bolest i umor. Svako zlo za neko dobro...

- Nemam tegoba od natjecanja i putovanja i to mi je baš lijepo došlo. Ovako se bez problema može raditi još godinama. Nisam ni osjetila dvoransku sezonu. Stockholm mi je došao brzo nakon Arnstadta i tih 201 cm posljedica su umora. Ostalo su bili odlični rezultati, a u većini sam ranije dizala letvicu na visinu svjetskog rekorda jer nisam ganjala prosjek. Za budućnost mi puno više znači iskoristiti svaku priliku za napad na svjetski rekord.

RASPORED ZA PETAK

07.30 skok u vis (ž), kvalifikacije - Blanka Vlašić

15.50 60 m prepone (m), 1. krug - Jurica Grabušić

Drago mi je zbog Sandre

DOHA - Treća priča koja je zatekla Blanku u Dohi jest 66,85 metara diskašice Sandre Perković.

- Čule smo se preko “fejsa” na kojem sam više nego ikad. Stvarno mi je drago što se hrvatska atletika ne da, što se vide trzaji u smislu rezultata i što još ne želi izdahnuti. Sandra ja draga cura, upoznale smo se prošle godine. Ja sam tu već niz godina, i sama, i kada nas je bilo 15, pa ne razmišljam o tome kako bi mi moglo biti lakše na velikim natjecanjima zato što ima više onih koji mogu do finala. Drago mi je zbog nje, a to nema veze sa mnom - kaže Blanka.

Hrvati traže ulaznice

Za oba finalna dana pripremljeno je po 3000 ulaznica koje su planule ekstremnom brzinom, kao kada je riječ hokeju i Medveščaku. Među onima koji pate zbog toga jest i dio hrvatske zajednice u Dohi koji nije reagirao na vrijeme. Ostali su se dokopali ulaznica i Blanka će, kao i uvijek u Dohi, imati podršku s tribina.

- Probat ćemo im pomoći ako se nešto pojavi, ali nisam siguran. Nažalost, puno je tvrtki otkupljivalo po nekoliko stotina ulaznica i najgore što bi se moglo dogoditi jest da se mnogo njih ne pojavi i da tribine budu poluprazne - obavijestio nas je Bojan Marinović koji je prethodnih dana obavljao i poslove vezane za vođu puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 00:19