HRVATSKI APSURD

Bukić otkrio: Bankrotirat ćemo zbogolimpijskog zlata. Medalje su skupe,neuspjeh je puno isplativiji

Hrvatski su vaterpolisti 2007. osvojili svjetsko zlato u Melbourneu, savez im je nekako skrpao premije za veliki uspjeh i prvo zlato nakon tri samostalna srebra. Atlanta, Firenca i Kranj su pali u zaborav, Rudić i dečki su iz Australije donijeli prvo zlato i otišli na krov svijeta.

- Ostali smo dužni igračima za premije - rekao je tadašnji predsjednik, a sadašnji dopredsjednik HVS-a Perica Bukić.

Prošle su tri godine, svjetska bronca iz Rima 2009. bila je uvertira za veliko slavlje u Zagrebu. Rudić je te 2010. osvojio i europsko zlato. I voda je u Zagrebu gorjela u euforiji, a Bukić je ponovio staru priču.

Minus i zbog EP-a

- Organizacija je bila skupa, nije nam žao. Nažalost, ostali smo u minusu pet milijuna kuna. Da smo ostali bez medalje, minus bi bio samo 2,5 milijuna. No, nije nam žao, bio je ovo velik događaj za naš vaterpolo, najbolje natjecanje u povijesti.

Samo dvije godine kasnije osvojeno je i ono najvrednije - olimpijsko zlato. A baš je sada cijena zlata na hrvatskom tržištu najviše pala i olimpijsko zlato najmanje vrijedi. Rudić je “objesio kapicu o klin”, Bukić mu se zahvalio i ogorčeno zavapio:

- Hrvatskom vaterpolu rezultati donose minus. Što je uspjeh veći, to smo mi u goroj situaciji. Vlada RH isplatit će dio premija za zlato, Savez je u financijskim problemima i ne znamo kada ćemo isplatiti obećane premije igračima i stožeru. A mi smo obećali kunske premije u iznosima koje drugi isplaćuju u eurima.

Nažalost, kriza je stvorila začarani krug u kojem vaterpolisti žele uspjehe, Savez također, ali se u poslovnom smislu potajno nada suprotnom.

- Kad smo bili na Euru u Eindhovenu, šalili smo se među sobom kako je to deveto mjesto odlična stvar. Uštedjeli smo dva-tri milijuna kuna, kakav je to paradoks. Zamisli zla da smo i tada osvojili zlato. Mi se unaprijed bojimo Svjetskog prvenstva u Barceloni sljedeće godine. Osvojimo li i tada zlato, mi smo na putu totalnog bankrota. Možemo istaknuti bijelu zastavu i zatvoriti vrata Saveza.

Talijani i Srbi mogu

Ako bogata Italija i može, pitanje je kako Srbija može, a Hrvatska ne...

- Nemamo sređen sustav financiranja sporta, Srbi imaju. Netko to treba konačno reći, jasno je da Hrvatska ne može financirati 70 sportova. Mora se odrediti i jasno reći treba li nam sport ili ne. Treba odrediti i to koji su nam sportovi od interesa, a koji nisu. Nema veze, ako Vlada odredi da vaterpolo nije među njima, mi ćemo se apsolutno amaterizirati. Znam samo to da ovako dalje ne ide.

Savez je igračima i stožeru dužan za zlato, no oni se ne bune previše, iako imaju argumente u rukama.

- Navikli su, to je već dugo tako. Neko je nepisano pravilo da dug obavezno podmirimo najkasnije do sljedećeg velikog natjecanja. Do Barcelone i srpnja 2013. moramo to napraviti kako znamo i umijemo. Inače ćemo im reći - igrajte za ništa, za golu slavu. U smislu našeg financiranja puno toga napravi predsjednik Predrag Sloboda preko poslovnih veza, za dio se izborim ja sa svojim statusom. No, sve je to improvizacija, snalaženje i stvar nečije dobre volje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:02