ALONSU PRIPAO BAHRAIN

Ferrarijev dvojac iskoristio kvar na Vettelovom bolidu i uzeo pobjedu

Uvodnu utrku nove sezone Formule 1 u Bahrainu osvojio je Alonso u Ferrariju, a Schumacher je osvojio šesto mjesto
 AFP

ZAGREB - Svoj boravak u Schumacherovoj momčadi - Ferrariju dvostruki svjetski prvak Fernando Alonso započeo je pobjedom ispred timskog kolege Felipea Masse i vozača McLarena Lewisa Hamiltona. Sva trojica popravila su pozicije zahvaljujući mehaničkom kvaru na bolidu Sebastiana Vettela.

Više od polovice utrke mladi je Nijemac uzimao mjeru velikim imenima, a potom ga je izdao “auspuh“. Slične “pehove“ imao je i lani kada su ga slične gluposti koštale mogućeg naslova prvaka. Malo je reći da je Vettel bio razočaran:

- Moj bolid me je izdao. Imali smo pobjedu u rukama, sve je išlo superjednostavno, samo sam trebao bolid dopremiti kući, a potom sam izgubio snagu. Na koncu sam zadovoljan četvrtim mjestom jer nisam znao hoće li se bolid do kraja raspasti.

Alonso je nanjušio krv, prešao Vettela u 34. krugu i na koncu uspio ponoviti uspjeh Kimija Raikkonena iz 2008. koji je također otvarao šampanjac u prvoj utrci za Scuderiju.

Alonso i Ferrari inače vole se javno od 2006. godine, ali tek je 2010. dočekao priliku voziti za “propeti konjić“. Uoči sezone nekoliko je puta izjavljivao da mu se ostvario san, a sličnu je stvar ponovio i nakon pobjede. Španjolac je poput misice zahvalio svima u momčadi, nije zaboravio ni portire ni čistačice.

- U najboljoj sam momčadi na svijetu. Kada pogledam u povijest prođu me žmarci čim se sjetim koliko je velikim imena vozilo za Ferrari. Upravo zato je prvo i drugo mjesto ono što momčad zaslužuje. Ovo je početak jednog divnog prijateljstva - u jednom je dahu izgovorio Alonso.

Inače, velika očekivanja od nove sezone Formule 1 i velikih dvoboja četiri svjetska prvaka ubrzo su nestala u prašini koja okružuje stazu u Bahrainu. Malo je gužve bilo na startu, ali potom se utrka pretvorila u pustinjsku karavanu. Definitivno premalo za najskuplji šou na svijetu.

Druga utrka sezone vozi se za dva tjedna. Melbourne Park je domaćin Velike nagrade Australije, staze na kojoj je Schumacher pobijedio četiri puta.

Schumacher: Nisam ja Superman

Veliki povratnik u Formulu 1, Michael Schumacher, osvojio je šesto mjesto u prvoj utrci nakon trogodišnje pauze. Mladi lavovi: Alonso, Massa i Vettel zasjenili su sedmerostrukog svjetskog prvaka. Schumi je u Bahreinu bio tek trećeplasirani Nijemac, a izgubio je dvoboj i s momčadskim kolegom Nicom Rosbergom kojeg su u boksovima prozvali Britney zbog duge plave kose. Schumacher se nakon utrke čino manje razočaran od ostalih. Nijemac je naučio da se novci broje tek pred jutro.

- Nisam ja superman. Treba mi vrijeme da ponovno uđem u štos. Ja sam već u godinama, pa se polako zagrijavam poput dizelskog motora - pojasnio je Schumi.

S tom se Schumacherovom ocjenom slaže i Niki Lauda koji se sredinom osamdesetih također odlučio na povratak u oktanski cirkus koji je završio naslovom za McLaren.

- Treba mu dati malo kredita. Tek nakon Velike nagrade Malezije vidjet će se da li povratak bio njegova najveća pogreška u karijeri.





Formula 1, VN Bahraina, rezultati:

1. Alonso (Ferrari) 1h39:20.396

2. Massa (Ferrari) + 16.099

3. Hamilton (McLaren-Mercedes) + 23.182

4. Vettel (Red Bull-Renault) + 38.713

5. Rosberg (Mercedes) + 40.263

6. Schumacher (Mercedes) + 44.180

7. Button (McLaren-Mercedes) + 45.260

8. Webber (Red Bull-Renault) + 46.308

9. Liuzzi (Force India-Mercedes) + 53.089

10. Barrichello (Williams-Cosworth) + 1:02.400

...

Poredak vozača nakon prve utrke:

1. Fernando Alonso 25

2. Felipe Massa 18

3. Lewis Hamilton 15

4. Sebastian Vettel 15

5. Nico Rosberg 10

6. Michael Schumacher 8

7. Jenson Button 6

8. Mark Webber 4

9. Vitantonio Liuzzi 2

10. Rubens Barrichello 1

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 04:39