BACANJE KUGLE

FOTO: KIŠNI SPEKTAKL ISPRED BANDIĆEVIH FONTANA Tom Walsh pobijedio, Stipe Žunić šesti!

 Goran Mehkek / CROPIX

Otvaranje 64. Hanžekovićevog memorijala muškim bacanjem kugle pored “Bandićevih fontana” nešto je najljepše što se moglo dogoditi Zagrebu i Hrvatskoj.

Bio je to prekrasni sportski događaj, koji je ambijentom podsjetio na nešto izvorno i čisto, u današnjem surovom svijetu sportskog profesionalizma odavno zaboravljeno.

Bacači su izašli na bacalište pored Nacionalne sveučilišne knjižnice, pljusak je “udario” silinom ne manjom no što su “radile” Bandićeve fontane. Uvjeti za odvijanje natjecanja bilis u daleko od idealnih, no nisu otjerali brojne gledatelje, koji su pokazali kako se voli atletika, kako se voli sport. “Nježni divovi”, svi preko 100 kilograma teški bacači, na trenutak su u Zagrebu zaboravili goli profesionalizam i uživali u nesvakidašnjem okruženju izvan atletskog stadiona. Iako su izostali vrhunski hici, nitko im to nije zamjerio.

U konačnici je hicem od 20.69 slavio Novozelanđanin Tom Welsh, koji je za 25 centimetara nadvisio dvostrukog olimpijskog prvaka, Poljaka Tomasza Majewskog te za još dodatnih osam trećeplasiranog Amerikanca Reesea Hoffu.

Naš rekorder Stipe Žunić na kraju je završio kao šesti, Marin Premeru bio je deveti, a Nedžad Mulabegović 12. Svi su oni, kako je i najavljeno, bacali i u spomen našeg preminulog trenera Ivana Ivančića, bivšeg trenera i “oca” Sandre Perković. ‘Ivanča’ je preminuo dva dana uoči mitinga kojem se toliko radovao, Zagreb i Hrvatska odali su mu zasluženu počast.

- Presretan sam, Hanžek je opet pokazao nešto posebno, ovaj 1. rujna u Zagrebu pamtit ću kao nešto posebno. Uvjeti su bili loši, ambijent prekrasan, ni zamisliti nisam mogao nešto ljepše, rekao je pobjednik Welsh dok je s razglasa nakon proglašenja najboljih u njegovu čast odzvanjalo - “Matejuška, Love is in the air”. Istina je, u Zagrebu je te kišne večeri sve bilo puno ljubavi...

REZULTATI:

1. Tom Walsh (NZ) 20.69

2. Tomasz Majewski (Polj) 20.44

3. Reese Hoffa (SAD) 20.36

4. Asmir Kološinac (Srb) 20.32

5. Aleksandr Lesnoj (Rus) 20.29

6. STIPE ŽUNIĆ (HRV) 20.14

7. Kemal Mešić (BiH) 19.95

8. Ryan Whiting (SAD) 19.89

9. MARIN PREMERU (HRV) 19.67

10. Joe Kovacs (SAD) 19.53

11. Christian Cantwell (SAD) 18.92

12. NEDŽAD MULABEGOVIĆ (HRV) 17.84

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:50