PALI NORVEŽANI

FOTO: Linini pokusi upalili! Hrvatska slavi pobjedu na startu

Pomlađena hrvatska reprezentacija slavila je u prvoj i najvažnijoj utakmici prvog kruga Eura. Norveška je pala sa 25-23
 Damir Krajač / Cropix

GRAZ - Njih petorica od petnaestorice iz Červarova zapisnika nikad nisu odigrali utakmicu na velikom natjecanju. Štrlek, Bičanić, Čarapina, Musa i Mataija su debitanti, Kopljar i Gojun igrali su samo u Hrvatskoj na SP-u, tek nešto iskusniji su Čupić i Alilović. Unatoč “dječjem vrtiću” u zapisniku, odrađen je posao koji predstavlja odškrinuta vrata prema polufinalu. Već sada.

A počelo je vrlo, vrlo loše. “Kockaste” tribine u Grazu punih 15 minuta od svojih ljubimaca nisu imale što vidjeti. Doslovno nije izrađena niti jedna prava akcija, zapucani su sedmerci Čupića i Zrnića, očaj živi. Balić je u solo akciji prvi hrvatski pogodak postigao tek u osmoj(!) minuti, a zatim i drugi, također bez izrađene akcije. Vanjska linija s Balićem, Duvnjakom i Kopljarom u napadu nije funkcionirala te su konce igre povezali ulasci Buntića i Vukovića.

Neugodnih minus dva pretvoreno je u prednost od dva pogotka. No, bez izvrsnih obrana Alilovića, to ne bi bilo dovoljno. Vrlo često zanemarivani Drago Vuković pokazao je u završnici prvog dijela rukometnu “raskoš” koja mu nije uvijek priznavana - u napadu je odradio onaj dio posla koji je u obrani odradio Alilović.

Malo je dečkima u završnici, kao što to ponekad zna uraditi, žutim kartonom odmogao buntovni Lino Červar - prigovarao je sucima. No, srećom, opet je to bilo bez težih posljedica. Zadovoljština onim hrvatskim navijačima koje on time nervira, bila je možda to što se i on do samog kraja morao nervirati.

S prednošću od jednog pogotka naši su otišli na odmor, nakon toga povećali prednost na plus tri, ali je drama nastavljena nakon serije Norvežana od 4-0. “Tvrdi” Skandinavci nisu se htjeli predati. Utakmicu su u drugom poluvremenu iznijeli na svojim leđima ponovno Alilović i Vuković te probuđeni mladi Štrlek. A bilo je zaista “na nož”; čak je i Balić u obrani ginuo toliko da su mu suci dva puta po dvije minute pokazali put prema klupi.

Brojne pogreške, nervoza, neiskustvo, sve je to dovelo do dramatične posljednje minute s norveškim napadom na hrvatskih 24-23. Naš se zid obranio, točnije rečeno, Norvežani su ispustili loptu. Hrvatski je dugi napad bio uspješan, Vori je postigao pogodak s istekom vremena za s(p)retnih 25-23. Červar je drhtao - i neka je... I mi smo svi s njime. On je to priznao na konferenciji za novinare nakon utakmice:

- Nakon bizarnih ozljeda Lackovića i Valčića, nisam bio tako samouvjeren. Srećom, dečki su odigrali odlično utakmicu i zaslužuju sve čestitke. Neki su, kao Alilović, Vuković, Štrlek, Balić... ispali heroji. Bilo je gadno do posljednje sekunde.

Europsko prvenstvo u rukometu, 1. kolo:

skupina A, Graz:

Hrvatska - Norveška 25-23

Rusija - Ukrajina 37-33

Sjećate li se - lobiranje za 2014.

U Grazu još nismo naišli na reklamu za sljedeće svjetsko prvenstvo koje se 2011. održava u Švedskoj. Ni Srbi se nisu potrudili oglasiti u svezi njihova domaćinstva Eura 2012. Zato je Hrvatski rukometni savez najjači na svijetu, naši su se rukometni djelatnici potrudili izreklamirati prošlo svjetsko prvenstvo koje se prošle godine održalo u Hrvatskoj.

U lijepo dizajniranim poklon-vrećicama s hrvatskim bojama podijelili su i majice u hrvatskim nacionalnim bojama. Uz to je priložena i prigodna brošura s podsjećanjem na hrvatski SP, s fotografijama ispunjene zagrebačke Arene, splitskog Spaladiuma i ostalih naših dvorana. Uz naslov na engleskom: Do You remember? i na hrvatskom: Sjećate li se?

Ozbiljno je počelo lobiranje za hrvatsko-mađarsku kandidaturu za Euro 2014.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 11:16