'IVANO JE NAJVEĆI, ALI...'

GOPČEVA REVOLUCIJA 'Igrače ćemo tjerati u kazalište, a Goluži smo uplatili da ide gledati Kralja Leara'

 Ronald Goršić / Cropix

Posljednjih 20 godina od njega počinje sve u rukometu. I makar ga mnogi ne obožavaju, makar je mnogima s razlogom ili bez njega stao na rep, moraju mu priznati uspjeh jer rukomet traje na velikoj sceni u kontinuitetu i na vrhunskoj razini.

Naravno da je Zoranu Gopcu žao Francuske i činjenice da smo brončani, ali realno će podvući crtu pod tu priču i odrediti planove za budućnost, uz sve realnosti koje ga danas okružuju.

- Moram priznati da sam svašta pročitao, da me impresionira količina zločestoće kada je riječ o rukometu, ali da sam se odavno prestao zbog toga nervirati, da me sve to pomalo nasmijava kad vidim tko komentira. Ljudi koji su dvaput vidjelu rukometnu loptu ili koji nisu napravili ništa kada su imali priliku.

Onda je tom tonu nastavio:

- Mi smo valjda krivi što naši igrači ne idu više u kazalište ili ne sviraju klavire ili violončela. Sad ćemo ih tjerati da to čine, inače... Evo, uplatili smo izborniku Goluži da ide na Brijune gledati Kralja Leara, pa da bude bolje. Kad vidim sve to, pomislim da smo 16. ili ne znam koji, ali onda se probudim.

Vratio se na EP u Srbiji:

- Mnogi se tada nisu oglasili, a možemo reći da su OI pokazale koliko je sve u Srbiji bilo realno i gdje smo trebali biti kada smo Dansku, koja je prvak Europe, dobili 11 razlike, a Srbiju osam, a da se Srbija nije ni plasirala među osam. A još treba znati da na OI nije bilo odlične Poljske, jedne Rusije, pa Njemačke, a i to nešto govori. A mi smo tu, konstantno, najslabiji plasman uopće nam je bilo 5. mjesto, jedini smo na postolju u oba slučaja i opet nije dobro. Ali to je već kontinuirano, godinama i dolazi iz određenih krugova. Ne pokušavamo se više braniti jer se nemamo od čega braniti. Žao mi je samo što nemamo jednak tretman kao neki drugi, ali i na to smo već navikli. Veseli me kada to vidim, makar znam da to neke dečke silno nervira, teško se navikavaju.

Zadovoljni ste nakon Londona?

- Zadovoljan sam apsolutno jer imamo kontinuitet, jer smo na postolju, jer smo dobili 7 utakmica od 8 kao i Francuska. Prvi puta potpuno zasluženo izgubili smo od Francuske, prvi puta nije bilo igara i igrica ako izuzmemo onu “mini-pripremu” Francuza koju su nam priuštili s Tunisom. No, to ni izbliza nije bilo kao na SP u Njemačkoj, pa kod nas u Hrvatskoj, u Pekingu.

Nismo im mogli ništa?

- Nismo, nismo bili za taj rukomet jednostavno.

Zašto?

- Malo smo drukčiji stilom. Možda smo ipak trebali imati dva pivota, ali to su detalji, moja neka razmišljanja.

Je li vam nečega žao?

- Katkad mi je žao što idemo glavom u zid. Recimo, u Njemačkoj na SP smo mogli drugim putem, došli bismo do kraja, ali mi smo išli na Francusku. U Londonu je isto moglo drukčije, ali opet to je sve sport, mogu razumjeti, makar mi je katkad žao.

Koliko ste zadovoljni izbornikom Golužom?

- Kao i kod svih prije, glavni kriterij i za njega je rezultat. Goluža je bio peti na SP u Švedskoj gdje smo izborili plasman na OI, osvojio je medalju u Srbiji i sada u Londonu. Time sam sve rekao. I u budućnosti će kriteriji biti isti.

Sadašnja generacija u sljedećem razdoblju?

- Duvnjak, dugoročno gledano, mora biti ključni igrač ovog sastava, on to pokazuje na određeni način, ali od njega moramo napraviti vođu. Od Vorija i Lackovića očekujem da bi mogli dočekati i Rio u nekim okolnostima.

Balić?

- Razgovarali smo nekoliko puta, imali neke prijedloge, ali Ivano ima svoj put, nije nam odgovorio. On je najveći igrač kojeg je ova generacija imala, ali godine jednostavno prolaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:03