UOČI SP-a

Ivan Čupić: Bolje da se ozlijede petorica nego Balić

'Što se mene tiče, Čupić kao da nije s nama. Zbog teže ozljede ramena ne računam na njega za predstojeću svjetsku smotru u Švedskoj', rekao je Goluža
Bec, 260110. EURO 2010 u rukometu. Utakmica 2. kola polufinalne grupe 1: Hrvatska - Austrija. Na slici: Ivan Cupic.Foto: Nenad Dugi / CROPIX
 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Desnokrilni brzanac Ivan Čupić nekoliko je godina standardan u hrvatskoj rukometnoj reprezentaciji, no česte ga ozljede brišu s popisa sudionika velikih natjecanja . Nakon što je izostao s OI-ja u Pekingu 2008. zbog famoznog slučaja prst, sad je višak zbog ozljede ramena kojoj su prethodili problemi s koljenom.

- Što se mene tiče, Čupić kao da nije s nama, ne računam na njega - rekao je izbornik Slavko Goluža.

Renato Sulić bio je u sličnoj situaciji zbog upale vene na ruci i nakon razgovora s Golužom otišao je iz Karlovca. I on je bio spreman igrati na svoju odgovornost, no oprezni je Goluža umjesto njega pozvao Marina Marića.

Čupić se ne da iz Karlovca i odlučio je ispratiti suigrače u Švedsku i na licu mjesta odrađivati terapiju. Zaista mu je stalo da bude s reprezentacijom.

Prvo koljeno, pa rame

- Došao sam tu, tri tjedna trajat će oporavak i normalno je da nisam u kombinacijama. Postoji opasnost - ako krenem ranije, može rame opet ispasti pa ću morati na operaciju, a to želim izbjeći. Terapije radim s reprezentacijom, a onda ću otići u Njemačku gdje ću trenirati i vidjet ćemo kako će ozlijeđeno rame reagirati.

Čupić je svjestan da mi cijela 2010. nije bila bajna:

- Na Euru u Austiji nisam bio dobar, no potpisao sam dobar ugovor u Njemačkoj. Dobro sam igrao, no najprije me mučilo koljeno, vratio sam se, odigrao tri utakmice, pa me je izdalo rame.

Ivan je tužan, no realno sagledava problem:

- Samo da se vratim što prije. Ako ustreba, pomoći ću dečkima, ako me izbornik naknadno pozove. Trenutno im ne mogu pomoći, žao mi je, no takav je sport. Bit će i drugih prilika. Uvijek netko ispadne, netko je prekobrojan, netko povrijeđen, bitno da nema uvrijeđenih. Uostalom, nikad nismo bilo kompletni, ali valjda će i to jednom doći.

Iako je ispao iz igre, kao i Horvat i Sulić, Čupić je optimist:

- Uvijek smo favoriti i ne bježimo od toga. Ipak treba biti čvrsto na zemlji i razmišljati da SP počinje 14. siječnja s Rumunjskom, a ne u polufinalu. Tako je bilo i na SP-u u Hrvatskoj i na Euru u Austriji. Treba prenijeti bodove, to je najvažnije, pa će lakše biti u drugom krugu natjecanja.

Osim ozbiljnosti, važno je još nešto, smatra Čupić:

- Sve ovisi o Baliću, samo nek’ je on zdrav . Problem je kad se bilo tko od nas ozlijedi, no on vrijedi za pet ozlijeđenih. Vidim da je sada OK, motiviran je i odvest će nas, ako Bog da, do zlata u Švedskoj.

Teret je na Zrniću

Čupić se ne boji za svoju zamjenu Matulića koji će asistirati iskusnom Zrniću:

- I mi smo bili mladi, prvi put došli, bljesnuli, evo i ostali u reprezentaciji. Može i Matulić, na Zrni je puno veći teret, no on je prvoklasni igrač. Ako pak mali dobije priliku, zašto ne, nisam ga gledao, ali ako je potpisao za CO Zagreb, onda je dobar.

Čupićeve ozljede u karijeri

Na pripremama reprezentacije u Crikvenici Čupić izgobio dio prsta pucačke ruke jer mu je prsten zapeo za žičanu ogradu. Bizarna ozljeda završila amputacijom prsta i neodlaskom na OI u Peking.

Na prvenstvenoj utakmici njegova Gorenja i Preventa Čupić potrgao prednje križni ligamente koljena. Operiran, pauzirao nekoliko mjeseci, ali ipak igrao na Euru u Austriji.

Čupić ozlijedio vanjski meniskus koljena na kvalifikacijskoj utakmici za Euro s Rumunjskom. Srećom, ozljeda nije bila teža te se naš reprezentativac brzo vratio na teren.

Nakon povratka i sanacije koljena, Čupiću je na bundesligaškoj utakmici između njegova Löwena i Göppingena iskočilo rame iz ležišta. Iako operacija nije nužna, to ga je izbacilo s popisa za Švedsku.

Zanimljivo je, Čupić je u reprezentaciju ozbiljno ušao za Euro u Norveškoj 2008. Tada se ozlijedio Mirza Džomba, pa je pozvan Zlatko Horvat. Zatim se ozlijedio Vedran Zrnić i upao je Ivan Čupić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 19:12