OTKRIO TAJNU USPJEHA

Ivica: Bog je vidio da smo trenirali u glečerskom paklu

Vikend iz snova u Kitzbühelu zaokružen pobjedom u kombinaciji i drugim mjestom u slalomu
 Drago Sopta/CROPIX

KITZBÜHEL - Ivica Kostelić je roker u duši, to već svi znaju, a u nedjelju se i u Kitzbühelu mogao osjećati kao rock zvijezda. Staro i mlado, hrvatsko i inozemno, svi su ga zaustavljali na putu od ciljne ravnine do zgrade u kojoj je bila konferencija za novinara. Tri tijelohranitelja, kao od brda odvaljena, jedva su mu prokrčila put, a morali su i s Ivicom raspravljati jer je vodeći frajer Svjetskog kupa htio svima udovoljiti. A navijačima je i nakon otpjevane himne „skinuo kapu“.

- Bili su sjajni, kao cijeli ovaj vikend.

U novi tjedan Svjetskog kupa Ivica će ući s fantastičnim brojkama. Prvi put u karijeri ima više od tisuću bodova (1030, dosadašnji rekord bio je 930), u tri dana Hahnenkamma osvojio ih je 304 (više nego itko ikada, ali sustav bodovanja i broj utrka se mijenjao kroz povijest). U nedjelju je bio prvi u kombinaciji, drugi u slalomu. U ukupnom redoslijedu ima 401 bod prednosti ispred Zurbriggena, u redoslijedu slalomaša za 107 bolji od Hirschera... Doktor skijanja!

- Keep it coming - govorio je Ivica uz veliki smiješak na licu. Od uha do uha bila bi skromna primjedba.

- Ne znam što bih još dodao. Sve je lakše kada imaš šampionska krila. U sportu se to uvijek vidi.

Ipak, imao je još toga za dodati.

- Nikada nisam mislio da ću imati veći vikend od wengenskog. Ni ja nisam očekivao pobjedu u superveleslalomu. Napokon mi se toliko dobroga događa. Bog je vidio da smo u proljeće trenirali kao nitko nikada dosada. Od 37 dana 33 smo proveli u glečerskom paklu, bacali se po magli u nemogućim uvjetima. I to je jedna od tajni posljednjih uspjeha.

U kombinaciji je Kostelić bio uvjerljivo najbolji, u slalomu drugi nakon što je na poluvremenu vodio. Prva vožnja nije izgleda napadački, čak je i Janica rekla „pa tak ju je odvozio“, ali je bio najbrži. U drugoj se Grange bacio na stazu, Kostelić jednom pogriješio i spustio se za jednu stepenicu jer je Francuz za 29 stotinki bio brži. Ivica inače ne gubi prednost u drugim vožnjama no slalom u Kitzbühelu je poseban zbog kombinacije.

- Najviše me veseli što sam u glavi blokirao kombinaciju i vozio slalom kak` se spada. Posljednje dvije godine me je bila frka i stalno sam taktizirao. To je moja glavna pobjeda. Netko me je pitao jesam li ljutit zbog drugog mjesta, to samo idiot može pomisliti - kazao je Ivica koji je drugu godinu zaredom dobio titulu „pravog hahnenkammskog pobjednika“ jer takav naziv nose samo pobjednici kombinacije. Novu gondolu na lokalnoj žičari, svojevrsnoj skijaškoj Kući slavnih, neće dobiti nego će pločica s njegovim uspjesima dobiti dvije nove „recke“.

Sedmanaestom pobjedom u Svjetskom kupu na koju je zalijepio novo postolje još više se udaljio od konkurencije. Najveći optimisti bi rekli da bi uskoro mogao „poduplati“ prvog pratitelja, imati dvostruko više bodova od njega. Današnja bilanca je Kostelić 1030, Zurbriggen 629.

- Prednost je stvarno velika, ali nema opuštanja jer ima utrka u kojima se može nadoknaditi razlika. Moj moto je da prednost treba nadograđivati što je više moguće prije nego što se počne braniti.

Prva sljedeća prilika stići će vrlo brzo. U utorak se vozi noćni slalom u Schladmingu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 02:24