BERBA BODOVA

Ivica osvojio kombinaciju u Kitzbühelu!

 AFP

ZAGREB - Hrvatske skijaške radosti nastavile su se i posljednjeg dana 70. Hahnenkamm tjedna. Ivica Kostelić je pobijedio u kombinaciji, dok je Natko Zrnčić Dim bio peti. Uz to, Ivica je odmjerenijom vožnjom zauzeo sedmo mjesto u slalomu.

Ukupna bilanca kitzbühelskog tjedna najboljeg hrvatskog skijaša je 187 bodova i 49.200 eura iz nagradnog fonda, a i jedna od gondola uskoro će nositi njegovo ime.

U redoslijedu kombinacije zauzeo je treće mjesto, na istoj poziciji je u borbi za slalomski globus, a u Svjetskom kupu uspeo se na peto mjesto. A ovaj tjedan slijede još četiri tehničke utrke počevši s noćnim slalomom pred 50 tisuća gledatelja u utorak u Schladmingu.

Nakon prve vožnje u austrijskom Kitzbühelu Ivica je bio deveti u slalomu i vodeći u kombinaciji. Najavio je da će drugi lauf napasti “99 posto”, ali se, razumljivo, predomislio...

- Išao sam sa 60 posto jer ovaj slalom nije kao ostali, psihički je bio jako težak - rekao je Ivica nakon 11. pobjede u karijeri, a prve u vjerojatno posljednjoj klasičnoj kombinaciji Svjetskog kupa.

- Strašno je teško kada stojiš na startu, a u ruci držiš pobjedu. Svaka druga vrata sam si govorio molim te nemoj pogriješiti, molim te samo dođi do cilja. Slalom je važan, ali kombinacija još i više.

U nastavku je zadržao pobjedu, nije bio agresivan što i inače nije njegov stil, te se u slalomu popravio za dva mjesta.

- Svindal mi je još nakon spusta čestitao na sedmom mjestu bez rizika. Nikada ne riskiram previše, a posebno ne u Kitzbühelu.

Sedmi u spustu, sedmi u slalomu i pobjednik kombinacije. Svirala se “Lijepa naša”, kao i tjedan dana ranije u Wengenu. A to su najuglednija skijaška mjesta, kao teniski Wimbledon i Roland Garros ili atletski Zürich i Bruxelles.

- Na spomen Kitzbühela sve se zaustavlja, a u skijanju je to vrh vrhova. Nemam riječi kojima bih opisao osjećaje, ispunio sam jedan od dječačkih snova, uzbuđeno je nakon utrke pričao Ivica.

Bajka traje, a još su manje od tri tjedna do Olimpijskih igara. Lijepe vijesti iz Vancouvera jedino nova ozljeda može zaustaviti.

- Leđa su se “javila”, ali to je normalno poslije spusta. S njima ćemo se pozabaviti uoči Schladminga, ne dao Bog nekog zla.

Natko Zrnčić Dim je također dio najuspješnijeg tjedna hrvatskog muškog skijanja.

- Fenomenalno je što ću se do kraja karijere voziti u Ivičinoj gondoli, a jednog dana možda i ja dobijem svoju.

Slalom se raspleo na sreću Felixa Neureuthera. Trideset godina nakon što je otac Christian pobijedio u Kitzbühelu, sin Felix je na istom mjestu ostvario prvijenac u Svjetskom kupu. Felixovim tijelom kola krv skijaša (majka je legendarna Gold-Rosi Mittermaier, svjetska i olimpijska prvakinja te pobjednica Svjetskog kupa), a do prve pobjede došao je s 25 godina.

U prvom laufu bio je treći, ali Mölgg i vodeći na poluvremenu Herbst su teško pogriješili. Herbstu se ista stvar dogodila drugu godinu zaredom u Kitzbühelu, pa se samo čuo veliki uzdah petsotinjak njegovih u žuto odjevenih navijača u ciljnoj areni. Benni Raich osvojio je prvi mali globus sezone - kombinacijski.

Kitzbühel, slalom:

1. Felix Neureuther (Njem) 1:37.35

2. Julien Lizeroux (Fra) +0.39

3. Giuliano Razzoli (Ita) +0.99

4. Benjamin Raich (Aut) +1.10

5. Michael Janyk (Kan) +1.25

...

7. Ivica Kostelić (Hrv) +1.58

...

Kitzbühel, kombinacija:

1. Ivica Kostelić (Hrv) 3:33.64

2. Sylvain Zurbriggen (Švi) +2.22

3. Benjamin Raich (Aut) +2.41

4. Julien Lizeroux (Fra) +2.43

5. Natko Zrnčić-Dim (Hrv) +4.29

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 23:10