NAJNEOBIČNIJA JEDRILIČARSKA UTRKA

JEDNA OD NAJNAPETIJIH MALIH NOĆNIH REGATA Tomislav Bašić opravdao reputaciju u ludoj trci

 Privatni album

Ponajbolji hrvatski dvobojski jedriličar Tomislav Bašić okitio se laskavom titulom pobjednika jubilarne 10. Male noćne regate, najneobičnije jedriličarske utrke u Hrvatskoj, a vjerojatno i šire. Regata koja se tradicionalno održava u mjestu Postira na Braču uoči blagdana Velike Gospe po mnogo čemu je jedinstvena. Jedri se u večernjim satima, kada se s Vidove Gore prema postirskoj luci spusti termalni vjetar Gažul, a jedriličari se utrkuju u samome portu, tik ispred mnogobrojne publike, obasjani svjetlima reflektora i uz pratnju DJ-a, te stručnih komentatora koji u realnom vremenu i to na nekoliko jezika objašnjavaju što se događa na regatnom polju. Mala noćna regata izgleda kao kakva kazališna predstava u kojoj jedra glume plesače, a publika je tako blizu akcije da gotovo može dotaknuti brodove u prolazu.

Start regate uvijek je u 22 sata, a tako je bilo i protekle nedjelje, kada je rekordnih 18 jedrilica uz taktove Mozartove Male noćne muzike krenulo u utrku. Postirska luka zbog malih gabarita teško da može podnijeti toliki broj natjecatelja, optimalan broj brodova na regati je 15, ali kako na Maloj noćnoj nastupaju samo iskusni, prekaljeni regatijeri,organizatori su ove godine pripustili i tih nekoliko brodova više, no neke su morali i odbiti. Konkurencija je i ove godine bila žestoka, premda zbog raznih obaveza u Postira nije bilo nekih vedeta regate: višestruki pobjednik Toni Bulaja – Vepar nije imao brod,

Mate Arapov vodio je austrijske laseraše u Brazilu, a također redoviti sudionik Antonije Pušić, alias Rambo Amadeus na Brač nije mogao doći zbog koncerta. No, izvrsnog i napetog jedrenja i bez njih nije falilo. U prvom, flotnom dijelu regate najbrži je bio Tomislav Bašić na jedrilici Simbad ispred mladoga Marka Matića na jedrilici Mozak i Luke Jerčića na brodu No Name. Dvojica prvoplasiranih izborila su finale koje se jedrilo po pravilima dvobojskog jedrenja i to na identičnim jedrilicama J24, koje je organizatorima ustupila Ultra Sailing School iz Splita. Iako je Marko Matić jednom pobijedio na Maloj noćnoj regati, prednost je ipak bila na strani Tomislava Bašića, koji se profesionalno bavio dvobojskim jedrenjem, te ga mnogi smatraju za najboljeg Match Race kormilara u Hrvatskoj. Tomo Bašić opravdao je reputaciju, u prvom plovu uvjerljivo je pobijedio, da bi u drugom, u jednom od najnapetijih dvoboja u povijesti Male noćne regate za prsa ispred Matića presjekao ciljnu ravninu i okitio se tako pobjedničkom lentom.

Osim po napetom regatavanju u postirskom portu, Mala noćna regata već je nadaleko poznata i po zabavnom programu koji slijedi iza jedrenja. Naime, kako je jedan od organizatora regate poznati glazbenik Max Juričić, u Postira redovito dolaze mnogi njegovi kolege, tako da su na Maloj noćnoj do sada među ostalima svirali Darko Rundek, Boris Leiner, Rambo Amadeus, Neno Belan, Marijan Ban i mnogi drugi, u raznim kombinacijama, a često i zajedno na bini. Ove godine za koncertni dio programa bio je zadužen kućni band regate Ljetno kino, a zabava pod nazivom Twisting by the Pool održana je uz bazen obližnjeg hotela Pastura. Partijalo se po običaju do zore, a najizdržljiviji su potom otišli do broda viškog ribara Damira Karuze – Kalambere, koji je goste okrijepio fantastičnom gregadom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:20