PIŠE P. ŽUKINA

JUNAK HRVATSKE REPREZENTACIJE NAJAVIO VELIKE STVARI 'U Rio idemo po medalju'

 Ante Čizmić / Cropix

Reprezentativni vratar rukometne reprezentacije Ivan Stevanović prvi je junak plasmana u Rio de Janeiro. Kao i na EP-u u Poljskoj, briljirao je i na turniru u Herningu za odlazak na OI. Čovjek je protiv Norveške doslovno "poludio" te u prvom dijelu obranio 12 čistih zicera od 16 udaraca na njegova vrata. To je vjerojatni svjetski rekord od 75 posto obrana.

- Skidao sam dosta toga, sve što je trebalo. Dobro, možda i malo više od toga... - rekao je Stevanović odmah nakon utakmice, nakon prespavane noći pokušao je rezimirati dojmove.

- Presretan sam, kao i svi, ispalo je protiv Norvežana jako lako, no nije bilo tako. Ovo je veliki uspjeh i na njemu ne smijemo stati već i u Riju trebamo pucati na najviše. Ne treba biti skroman, idemo pokušati izboriti medalju.

"Stivi" ne razmišlja o suparnicima:

- Nije to još važno, sad s klubom idemo odigrati završnicu PH, 10 utakmica u samo 15-ak dana, imamo završnicu Kupa, slijedi i Pariz u Ligi prvaka. Ritam će biti ubitačan, kao i uvijek, samo sada još i olimpijski turnir za koji nam je izbornik najavio pripreme već za 13. lipnja.

Iako to nikad nije sigurno, u Poljskoj je Stevanović zacementirao "jedinicu" u reprezentaciji. Babić to ne može i ne smije negirati:

- San mi je otići u Rio, kao i svima, no nikad se ne zna. Meni je to s obzirom na godine (18. svibnja 34 godine, nap.p.) realno zadnja prilika. Ima još puno toga za odraditi dotad. Treba ostati zdrav i u tom smislu 'preživjeti' sve te utakmice, zatim i duge pripreme.

Ivanov trener u PPD-u Vujović pozvao je svog vratara u pomoć za Pariz u Ligi prvaka:

- Lijepo je čuti da trener vjeruje u tebe, ali treba se dogoditi takav savršen dan. Da bismo prošli momčad kao što je Pariz s Karabatićem, nekoliko igrača treba imati savršen dan, ne samo jedan...

Savršeno je ono što se Stevanoviću događa općenito u životu u posljednje vrijeme:

- Moram priznati, sve mi se otvorilo nakon dolaska u Zagreb. Trebao sam zatim otići u Njemačku, no taj je transfer propao na obostrano zadovoljstvo, barem tako mislim. Došao mi je poziv za reprezentaciju, drago mi je da mi se sve posložilo i da sam opravdao očekivanja.

I u privatnom životu Ivanu sve dobro ide, smatra kako mu je to pomoglo da doživi "renesansu" u karijeri:

- Supruga Irena mi je i prije bila ogromna podrška, sada je to također. Sva mi je pažnja usmjerena na sina Viga, njegov 'dolazak' je promijenio sve. Potpuno sam u toj očinskoj ulozi, opušten sam kao nikada prije. Da, vjerujem da mi je to donijelo sigurnost koju sada pokazujem na terenu. Ponovit ću, sve mi se jednostavno u životu posložilo, privatni život, dolazak u Zagreb, poziv za reprezentaciju...

U Stevanovićevu slučaju zaista vrijedi ona - "život piše romane". Praktično na zalasku karijere postigao je sve:

- Za EP u Poljskoj pozvan sam praktično kao treći vratar, moj prijatelj Filip Ivić imao je, na njegovu žalost, problema s leđima, na EP-u je Mirko Alilović bio malo slabiji. Slučajno sam došao u poziciju da iskočim u prvi plan. Tako je to ponekad u životu...

Bude li i na turniru u Riju na sličnoj razini kao u Poljskoj i Danskoj, Ivanu se stvarno može ostvariti san. Ne treba biti skroman kao što je on uvijek i treba zaželjeti da baš on Hrvatskoj donese treće olimpijsko zlato, a zatim i ono europsko u Hrvatskoj 2018...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 05:25