UOČI OTVARANJA SEZONE

KOSTELIĆ LOVI DJEČAČKI SAN 'Želim osvojiti olimpijsko zlato i veliki kristalni globus'

'Bio bih zadovoljan kada bi koljeno tijekom cijele sezone ostalo ovakvo kakvo je danas'

Četrdeset i osam sati uoči starta prve utrke, tradicionalnog veleslaloma u Söldenu, Ivica Kostelić vjeruje da je u istoj sezoni moguće osvojiti i ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu i zlatnu olimpijsku medalju.

Ne želi se unaprijed odreći niti jedne velike nagrade, iako, kada bi mogao i morao birati, zna za koji bi se uspjeh odlučio.

- Svjetski kup ili olimpijsko zlato? Uh, teško pitanje - kaže jedan od najboljih hrvatskih sportaša svih vremena.

- Veliki globus je najvredniji rezultat u skijanju, ali kako ga već imam u kolekciji, odabrao bih olimpijsko zlato koje još nemam.

Njegov otac i trener Ante Kostelić godinama tvrdi da je nemoguće u istoj sezoni napadati Svjetski kup i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama ili svjetskim prvenstvima. Ivica je dobro upoznat s takvim razmišljanjem. Poštuje ga, ali ima i svoju teoriju.

Dječački san

- Izvedivo je da u istoj sezoni postanem olimpijski prvak i osvojim Svjetski kup. Zbog toga što se to u povijesti već događalo, tvrdim da je to moguće ostvariti pa nismo ništa mijenjali u odnosu na prethodne sezone. Jedino ćemo možda propustiti utrke u Garmischu kako bismo obavili mini-pripreme za Olimpijske igre. Iako Svjetski kup traje pet mjeseci, a Olimpijske igre samo dva tjedna, one su svakodnevno u našim mislima - pojašnjava Ivica.

Dobra najava da bi na svojim posljednjim Olimpijskim igrama mogao ostvariti dječački san je utrka superkombinacije iz veljače 2012. godine koja se održala na skijalištu Roza Hutor na Crvenom proplanku (Krasnaja poljana), mjestu na kojem će se u veljači održati alpski program Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

- Čim sam tamo pobijedio znači da mi staza i uvjeti odgovaraju. Spust je težak, veleslalom nije toliko konfiguracijski zahtjevan koliko je dugačak, a strma slalomska staza mi također odgovara. Blizina mora (oko 40 km) bi mogla utjecati i da kvaliteta snijega bude onakva kakvu volim, ali prije godinu i pol tamo je bila ‘ledana’ tako da je nemoguće predvidjeti kako će biti za vrijeme Olimpijskih igara.

Zdravlje je važno za oživljavanje Kostelićevih snova. Često operirano koljeno danas je u “zadovoljavajućem” stanju.

- Neću se puno žaliti jer je to moja realnost. Bio bih zadovoljan kada bi koljeno tijekom cijele sezone ostalo ovakvo kakvo je danas.

U srpnju se još uvijek oporavljao od posljednje operacije…

Vjera u zdravlje

- Rehabilitacija je išla sporije i zbog bolova sam uglavnom puzao. Srpanj sam zato podredio kondicijskim treninzima, kolovoz mi je bilo jedno od težih razdoblja, ali mi je drago da je koljeno izdržalo, dok sam u rujnu puno trenirao. Spreman sam, iako stanje nije onakvo kakvo je bilo uoči godine u kojoj sam osvojio Svjetski kup. Koljeno je prije tri godine bilo u boljem stanju, a tada nisam niti imao operaciju u ‘post sezoni’ kao ovoga ljeta, koja mi je oduzela 15 do 20 dana skijaških treninga.

Zdravlje je sastavni dio svakog razgovora s Kostelićima, a kada krene sezona, standardna tema je i materijal.

‘Bebe’ su u formi

Ivica vjeruje da će se ove sezone rjeđe nego inače žaliti na “svoje bebe”, kako je na vlastitoj Facebook stranici tepao svojim skijama.

- Ne očekujem čuda, ali je valjda nemoguće da bude lošije nego posljednje dvije godine. Prošle sezone je napravljen mali pomak, ali skije za brze discipline moraju biti još bolje ako želimo biti konkurentni u borbi za ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 09:27