KRIZA U VATERPOLU

Najbolji vaterpolist svijeta Josip Pavić igra besplatno jer je Mladost pod blokadom

 Drago Sopta / CROPIX

Podjelom nagrada najboljima i slikanjem, “tapšanjem po ramenu” završava slava naših sportaša, izjavio je neki dan Samir Barač, legendarni kapetan hrvatskih vaterpolista koji su, nakon svjetskog i europskog, osvojili i olimpijsko zlato. Upravo u godini kada je ostvaren veliki “treble”, i kompletirana zlatna kolekcija najvišeg sjaja, hrvatski je vaterpolo dodirnuo dno. Nažalost, nije to “ekskluziva” našeg vaterpola, to je sudbina pred čijim su ostvarenjem još mnogi naši sportaši...

Problem s Dalekovodom

Vaterpolski je primjer po svemu znakovit, drama je dosegnula vrhunac. Najtrofejniji hrvatski klub Mladost, sedmerostruki prvak Europe, nalazi se pred stečajem nakon što su početkom sezone odustali od Eurolige.

- Situacija je kritična. Ostali smo bez Dalekovoda kao glavnog sponzora, oni su morali rezati troškove, a mi smo bili jedna od tih stavki - rekao je Boško Lozica, prvi operativac Mladosti.

- Ako ne uspijemo dobiti kredit, ako igrači neće biti spremni na dogovore i čekanja, morat ćemo ići u stečaj - zaključio je Lozica, čiji je klub već opterećen neisplaćenim dugovanjima za Vanju Udovičića, Igora Hinića, Josipa Pavića, Cosmina Radua... Oni su posljednju godinu igrali praktično bez plaće u klubu kojem je sada račun blokiran. Danas za Mladost igraju domaća djeca, a neki od njih nastupaju za plaću do 3000 kuna.

Nevjerojatno zvuči, no Josip Pavić, službeno najbolji vaterpolist svijeta, danas igra besplatno. Ono što ističu u Mladosti, nasušno im je potreban kredit od 10-ak milijuna kuna koji bi ih dignuo iz mrtvih. Sponzorski su izvori presušili, izdvajanja lokalnih zajednica debelo smanjena.

OK, amaterizirat ćemo se

Situacija u kojoj je Mladost kao perjanica vaterpola u Hrvatskoj nije, naravno, zaobišla ni nacionalnu reprezentaciju. Hrvatski vaterpolski savez daleko je od mogućnosti da isplati igračima zaslužene premije za osvojeno zlato u Londonu. Prvi čovjek hrvatskog vaterpola Perica Bukić svjestan je težine trenutka:

- Taj je problem vječit, a sada je posebno aktualan. HVS trenutačno za 2013. nema niti jednog sponzora. Od HOO-a dobiva 3,5 milijuna kuna, a za normalno funkcioniranje trebamo barem osam milijuna. Samo ove sezone imamo seniorski SP, Svjetsku ligu, Mediteranske igre, U-20 reprezentacija ima SP, U-17 ide na Euro. Tu su još djevojke i cijeli niz mlađih dobnih kategorija i njihova natjecanja.

- Ne znam kako se to sve može pokrpati. Netko od nadležnih mora reći - je li vaterpolo od posebnog interesa ili nije. Ako nije, potpuno ćemo se amaterizirati i sve će funkcionirati, ovako dalje ne ide. Ne može sve ovisiti o ljubavi dva-tri pojedinca i Upravnom odboru koji bi sam trebao pokrivati sve financije.

Drže se tek Riječani i Jug

Bukić je zabrinut zbog stanja u Mladosti u kojoj više nije direktno angažiran:

- Znam sve, klub je dužan, treba kredite ili neku financijsku injekciju da se spasi. Takav je slučaj odavno u Splitu i u Šibeniku, a pitanje je dokad će i Riječani i Dubrovčani ‘držati glavu iznad vode’. Svaka im čast, ali zaista nisam optimist niti za njih, bojim se za budućnost klubova koji su baza vaterpola. Potonu li oni, nema više vaterpola. Kod nas nema tajni, sve je transparentno. Savez se nekako pokriva, smanjuje troškove, no još smo uvijek dužni igračima premije od po 100.000 kuna za zlato u Londonu. Žalosno je što su i Srbi i Mađari u puno boljoj situaciji nego mi, a ni njihove države nisu stabilnije od naše. Srpski igrači su za broncu dobili više nego što naši trebaju dobiti od saveza i države zajedno. Kako oni mogu, a mi ne?! Zaista je vrijeme da se nešto poduzme - poručio je Bukić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:38