ŽETVA MEDALJA

NAJVIŠE POSTOLJE I REKORD ZA PERKOVIĆ Zlato za Šimić, Đurkinjak i Hobling, Azri Saleš bronca u karateu

 AP

Perković zlatna s novim rekordom

Hrvatska atletičarka Sandra Perković osvojila je zlatnu medalju u bacanju diska na Mediteranskim igrama u Mersinu s novim rekordom igara 66.21 metara.

Članica Dinamo-Zrinjevca popravila je dosadašnji rekord Igara Grkinje Anastasije Kelesidou iz Barija 1997. za tri centimetara.

Sandra je već u prvoj seriji pokazala tko je olimpijski pobjednik i europski prvak ostvarivši rezultat 63.78 koji bi joj i da više nije bacala osigurao zlato. No u četvrtoj seriji je bacila disk na 66.21 i otklonila sve moguće dvojbe. Druga je bila Srpkinja Dragana Tomašević s rezultatom 61.88, a treća Grkinja Anagnostopoulou s rezultatom 55.01.

"Došla sam po zlato i to sam ostvarila. S obzirom na iznimno klizavo bacalište zadovoljna sam rezultatom. Bila je zaista opasano," kazala je Sandra te odjurila na doping kontrolu, pa odmah prema izlazu sa stadiona gdje ju je čekao automobil i pod pratnjom odveo u Adani gdje kako bi stigla na let za Istanbul. Zbog silne žurbe nije niti primila medalju već ju je uzela Ana Šimić. Perković će u Istanbulu prenoćiti, a potom ujutro krenuti put Birminghama gdje je već sutra očekuje nastup na Dijamantnoj ligi. Na pitanje hoće li stići, samo je kratko dodala.

"Moram, kvalifikacije su u 13.30 sati."

Najbolja sportašica Hrvatske za prošlu godinu prije nastupa u Mersinu prošlog tjedna je odradila i nastup na Europskom prvenstvu (2.liga) u Kaunasu.

Sandra je ove sezone najbolji rezultat ostvarila u New Yorklu gdje je disk bacila na 68.48 metara što je ujedno i najbolji rezultat sezone.

Ana Šimić osvojila zlato u skoku u vis

Hrvatska aletičarka Ana šimić i Turkinja Burcu Ayhan Yuksel osvojile su zlatnu medalju u skoku u vis na Mediteranskim igrama u turskom Mersinu s preskočenih 192 centimetara.

Zanimljivo, Ana Šimić i Turkinja Ayhan su osvojile zlato nakon tri dodatna skoka jer su prvi dio natjecanja imale posve identičan učinak. Obje su došle do visine 194 centimetara s identičnim brojem pokušaja. Potom su obje tri puta rušile tu visinu, pa se krenulo u 'pripetavanje'. Nakon što niti jedna nije preskočila visine u pripetavanju natjecanje je prekinuto i obje su proglašene zlatnima. Broncu je osvojila Grkinja Antonia Stergiou sa preskočenih 190 cm.

"Super sam zadovoljna osvojenim zlatom, jedino mi je žao što nisam preskočila malo više," kazala je 23-godišnja Šimić, te dodala: "Bilo je ovo jako dugo natjecanje, sasvim sigurno moje najduže. Na kraju više ništa nisam mogla preskočiti."

Atletičarka zagrebačkog Ulixa je skočila tri centimetara niže od svog osobnog rekorda kojeg je postavila početkom svibnja u Pekingu. No, ovoga puta je barem nastupila, za razliku od nedavnog nastupa u Rimu gdje su joj ukrali sprinterice.

"Da, ovdje mi nisu ništa ukrali," kazala je sa smiješkom nakon svog prvog nastupa na mediteranskim igrama.

Nakon nastupa u Mersinu za Šimić nema previše vremena za odmor. Već večeras napušta Tursku, a uskoro slijede nastupi na Dijamantnoj ligi u Parizu, zatim na mitingu u Budimpešti, pa možda u Monte Carlu. Zatim Balkanske igre, te kao vrhunac sezone Svjetsko prvenstvo u Moskvi.

"Nadam se kako ću zadržati nivo skakanja preko 190 cm i ustaliti se na tim visinama," kazala je na kraju.

Đurkinjak i Holbling osvojili zlato

Hrvatski predstavnici u badmintonu Zvonimir Đurkinjak i Zvonimir Holbling osvojili su zlatnu medalju u konkurenciji parova na Mediteranskim igrama u turskom Mersinu što je najveći uspjeh u povijesti hrvatskog badmintona.

Đurkinjak i Holbling, članovi BK Medvedgrad 1998, u finalu su pobijedili turski par Emrea Arslana i Huseyina Oruca 2:0 (21:15, 21:9).

"Presretan sam. Nadali smo se finalu, priželjkivali zlato i uspjeli smo. Na početku meča nas je tresla trema, no u drugom setu je sve sjelo na svoje mjesto," kazao je Đurkinjak, dok je Holbling dodao: "Ovo je zaista veliki uspjeh. Tijekom meča smo bili aktivni i držali smo napad. Gledajući rezultat izgleda lagano, no nije bilo."

Đurkinjak i Holbling su najbolji hrvatski par i jedini su naši igrači, uz Stašu Poznanović, koji igraju badminton u stranim klubovima. Đurkinjak je već treću sezonu u danskom Vendsysselu, dok je Holbling član njemačkog BV Gifhorna, kao i kolegica Poznanović. Zanimljivo, Đurkinjak je angažman našao preko facebooka. Točnije trener danskog kluba stupio je u kontakt s njime preko društvene mreže.

"VEB je klub iz prve danske lige, a u Dansku putujem dva puta mjesečno po tjedan dana," otkrio je Đurkinjak.

On i Holbling igraju zajedno oko četiri godine i najbolji su hrvatski par. Najbolje rangirani bili su na 52. mjestu svjetske ljestvice, a sada su oko 90. pozicije. Svoju poziciju sasvim sighurno bi popravili da nastupe na svjetskom prvenstvu u Kini na koje su upali, no propustit će ga zbog nedostatka novčanih sredstava.

"Nažalost, nemamo dovoljno sredstava. No, možda ova medalja nešto promijeni," dodao je Đurkinjak.

Badminton je prvi put na programu mediteranskih igara, a Hrvatska je odmah osvojila medalju, i to zlatnu. Jedan od rijetkih koji je od prvog dana najavljivao takav uspjeh je izbornik Silvio Jurčić.

"Kada sam uoči odlaska na MI najavio zlato svi su me čudno gledali. Ova medalja je najveći uspjeh hrvatskog badmintona i ona će, nadam se, mnogo značiti za naš sport. Možda i prvi korak prema plasmanu na olimpijske igre," kazao je Jurčić.

Azra Saleš osvojila broncu u karateu

Hrvatska karatašica Azra Saleš osvojila je brončanu medalju u kategoriji do 68 kg na Mediteranskim igrama u Mersinu. U odlučujućem susretu za broncu pobijedila je Alžirku Zahiru Abdelkader 8:2.

Prije toga Azra je u 1. kolu pobijedila Tunižanku Yamile Saadoun 3:0. Četvrtfinalni dvoboj protiv Crnogorke Marine Raković završio je 0:0, ali je sudačkim preglasavanjem 5:0 Saleš izborila polufinale. U polufinalu je izgubila od Španjolke Irene Colomar-Costa 0:3. Međutim, u borbi za treće mjesto je uvjerljivo nadigrala alžirsku suparnicu i osvojila 20. hrvatsko odličje u Mersinu.

Bila je to ujedno i sedma medalja za hrvatski karate na dosadašnjim mediteranskim igrama.

"Sretna sam zbog medalje jer je to moja prva medalja u pojedinačnoj konkurenciji na ovako velikim natjecanjima. Do sada sam osvajala medalje u ekipnim natjecanjima," kazala je 25-godišnja Riječanka koja ima ekipno zlato sa EP u Budimpešti, te svjetsko ekipno srebro.

"Dobro sam odradila cijeli turnir, posebice borbu za broncu u kojoj sam slavila s uvjerljivih 8:2," kazala je na kraju.

U kategoriji +68 kg Ana Marija Čelan-Bujas izgubila je četvrtfinalni susret od Španjolke Laure Palacio-Gonzalez sa 1:2 i završila natjecanje, budući da je Španjolka u nastavku izgubila od Turkinje Meltem Hocaoglu 0:1.

Popis hrvatskih medalja iz Mersina



Hrvatski sportaši do sada su osvojili 24 medalje na Mediteranskim igrama u Mersinu pri čemu jedanaest zlata, pet srebra i sedam bronci.

ZLATNE MEDALJE

Sandra Perković - atletika (disk)

Ana Šimić - atletika (skok u vis)

Zvonimir Đurkinjak i Zvonimir Holbling - badminton (parovi)

Leo Brnić - boćanje (brzinsko izbijanje)

Martin Marić - atletika (disk)

Tina Mihelić - jedrenje (laser radial)

Tonči Stipanović -jedrenje (laser standard)

Šime Fantela/Igor Marenić - jedrenje (470)

Sanja Jovanović - plivanje (50 metara leđno)

Marijana Mišković - judo (do 63 kg)

Vaterpolisti

SREBRNA MEDALJA

Enia Ninčević/Romana Župan - jedrenje (470)

Josip Bepo Filipi - boks (do 91 kg)

Marijo Možnik - gimnastika (preča)

Robert Seligman - gimnastika (konj s hvataljkama)

Neven Žugaj - hrvanje (do 74 kg grčko-rimskim stilom)

BRONČANE MEDALJE

ženska rukometna reprezentacija

Azra Saleš - karate (-68 kg)

Giovanni Cernogoraz - streljaštvo (trap)

Tomislav Marijanović - judo (do 81 kg)

Dominik Etlinger - hrvanje (do 66 kg grčko-rimskim načinom)

Nenad Žugaj - hrvanje (do 84 kg grčko-rimskim načinom)

Marcela Milošević - veslanje (samac)

Bojan Đurković - streljaštvo (50 m puška ležeći)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 05:36