DVOBOJ ODLUKE

'Neće nam pomoći Norveška, sve moramo sami'

Bec, 260110. EURO 2010 u rukometu. Utakmica 2. kola polufinalne grupe 1: Hrvatska - Austrija. Na slici: Domagoj Duvnjak, Martin Abadir 9.Foto: Nenad Dugi / CROPIX
 Nenad Dugi / CROPIX

BEČ - Hrvatsku rukometnu reprezentaciju u četvrtak u 20.15 očekuje ključna i odlučujuća utakmica za plasman u polufinale Eura. Izbornik Lino Červar detaljno je analizirao Dance i najavio utakmicu prije nego što je službeno ponudio ostavku.

- Danci su aktualni prvaci Europe, momčad koja nas je pobijedila u finalu prošlog Eura. Što više o njima treba reći? Igraju jaku i moćnu 6-0 obranu u kojoj su zadržali okosnicu stare momčadi koja zajedno igra čitavo desetljeće. Na vratima Hvidt (koji je hrvatske rukometaše puno puta izludio, op.a), tu su Knudsen, Jorgensen, Nielsen... Vrloneugodan suparnik.

Červar je dodao da su i Danci malo promijenili momčad u odnosu na prijašnja natjecanja:

- To se prvenstveno odnosi na napadačku formaciju u kojoj jesu mijenjli. No, ipak je to ona stara Danska s kojima smo uvijek teško igrali.

Izbornik u ostavci naglasio je da njegova momčad u toj utakmici mora igrati kao što je Norveška igrala protiv njih. Mudro i pametno bez nepotrebnog trošenja lopti.

- Norvežani su bili odlični, no samo su na kraju posrnuli.

Na pitanje koliko Hrvatskoj na putu do polufinala može pomoći opet Norveška, Lino je ponovio odgovor koji je dao i uoči utakmice Norveška - Danska.

- Da, Norveška može dobiti Island u prvoj utakmici pa nama neće biti bitan rezultat. No, ne vjerujem u to. Opet ćemo se morati samo izboriti za sve.

Izbornikova je vizija jednostavna:

- Obrana je abeceda rukometa i utakmicu ćemo dobiti samo dobrom obranom. Moramo također tehničke pogreške svesti na najmanju moguću mjeru jer nam je to bio najveći nedostatak u dosadašnjem tijeku natjecanja.

Na primjedbu kako je danski vratar Hvidt rekao da će presuditi snaga, da će pobijediti ona momčad koja se najmanje umorila, Červar je izrazio suprotno mišljenje:

- Presudit će odlučnost. Pobijedit će onaj koji će pobjedu više željeti. Ako je tako, razloga za optimizam ima dosta. Ako i ne igraju najbolje, volja je najjače oružje naše reprezentacije.

Uvjerenje u pobjedu izrazili su u Domagoj Duvnjak i Jakov Gojun.

- Suvišno je hvaliti Dance, zna se tko su oni. Ne očekuje nas lagan posao. Igraju moćnu 6-0 obrani, a tranzicija im je super brza. Kontre i polukontre su im najjače oružje. Postava u obrani dugo je zajedno, napamet i naslijepo znaju tko što treba raditi. Umorni smo mi, umorni su i oni i dobro nam je došao slobodan dan. Opet ćemo sami morati odlučiti i ne razmišljamo o tome da nam Norvežani mogu pomoći - zaključio je Duvnjak.

Jakov Gojun je među najboljim blokerima prvenstva. Zadovoljan je svojim učinkom u obrani, svjestan da se još može “opustiti” u napadu:

- Mučili smo se, ali i pobjeđivali, to je najvažnije. Osobno sam svjestan da ne mogu samo tako ući u igru i zabiti 10 golova. Mogu zasad najviše dati u obrani i dajem sve od sebe. Moj blokerski učinak nije bitan, bitna je igra momčadi. Vjerujem u pobjedu nad Danskom i u polufinale.

Dosadašnji susreti

Hrvatska - Danska 6 0 4 262-272

EP 1994. Portugal

Hrvatska - Danska 24-23 za 3. mjesto

SP Portugal 2003

Hrvatska - Danska 33-27 drugi krug

EP 2004. Slovenija

Hrvatska - Danska 26-25 skupina

Hrvatska - Danska 27-31 za 3. mjesto

EP 2006. Švicarska

Hrvatska - Danska 31-30 drugi krug

Hrvatska - Danska 27-32 za 3. mjesto

SP 2007. Njemačka

Hrvatska - Danska 28-26 drugi krug

EP 2008. Norveška

Hrvatska- Danska 20-30 drugi krug

Hrvatska- Danska 20-24 finale

OI 2008. Peking

Hrvatska- Danska 26-24 četvrtfinale

Igra nam pobjeda, remi, ali i poraz

Hrvatska ide u polufinale ako:

- pobijedi Dansku

- remizira s Danskom

- izgubi od Danske pod uvjetom da Norveška pobijedi Island

Danska ide u polufinale ako:

- pobijedi Hrvatsku

- remizira s Hrvatskom pod uvjetom da Norveška pobijedi Island

Island ide u polufinale ako:

- pobijedi Norvešku

- remizira s Norveškom pod uvjetom da Hrvatska pobijedi ili remizira s Danskom

- izgubi od Norveške s tri gola razlike ili manje pod uvjetom da Hrvatska pobijedi Dansku

Norveška ide u polufinale ako:

- pobijedi Island s četiri gola razlike pod uvjetom da Hrvatska pobijedi Dansku

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 00:34