VELESLALOM

Novi trijumf Ligetyja, Kostelić zauzeo 20. mjesto

Da bi došao u priliku napasti Veliki kristalni globus, Kostelić se mora odmaknuti od ‘vrlo dobrih petnaestih mjesta’ i početi osvajati ‘debele bodove’
 AFP

ZAGREB - Prešli su s druge strane brda, Val Gardenu zamijenili Alta Badijom, točnije Santa Cristinu La Villom. Putujuća skijaška karavana, koju često od milja nazivamo bijelim cirkusom, sa subote na nedjelju je “premjestila šatore”. Nakon dva dana brzih disciplina, u Dolomitima je stiglo vrijeme i za veleslalom na ledenoj Gran Risi. Uvjeti su se promijenili, ali za hrvatske ljubitelje skijanja malo je toga novoga. Ivica Kostelić jučer je doskijao do 20. mjesta i pomaknuo se u ukupnom poretku za jednu poziciju, sa 11. na desetu.

Iako najglasniji uporno serviraju priču o “kontinuitetu osvajanja bodova”, koji nije beznačajan te je vrijedan respekta, drugi uzastopni europski vikend Svjetskog kupa donio je još jedno razočaranje nastupima najboljeg hrvatskog skijaša. Razočaranje za koje ćemo svi naći milijun opravdanja, od - tvrde upućeni - nekonkurentnih Fischerovih skija za brze discipline do umora zbog gustog rasporeda u kojem nema mnogo vremena za odmore i trening. Međutim, na oboje se može i mora utjecati, a u zimi u kojoj je sve podređeno pokušaju napada na Veliki kristalni globus, pogreške ne dolaze u obzir.

Neobična sezona, u kojoj se još nitko nije uspio odvojiti u ukupnom poretku Svjetskog kupa, daje šansu za nadoknađivanje propuštenoga. Međutim, najveći Ivičini konkurenti, u krug kojih su se ugurali i neki na koje je uoči sezone malotko računao ( Ligety, Zurbriggen...), neće još dugo kiksati. Prije ili kasnije netko će iskočiti, a želi li upravo Kostelić biti taj, siječanj je razdoblje u kojem to mora učiniti.

Četiri slaloma i tri superkombinacije prilika su koju Ivica mora ugrabiti.

- Slijedi naporan i važan mjesec u kojem ću se koncentrirati na svoje discipline - rekao je Ivica jučer u La Ville, čime je jasno naznačio prioritete. Skupljanje bodova je divno , ali mora početi napadati postolja ako ne želi revidirati visoko postavljene ciljeve.

Svjetski kup, Alta Badia, veleslalom:

1. Ted Ligety (SAD) 2:31.99

2. Cyprien Richard (Fra) +0.14

3. Thomas Fanara (Fra) +0.55

4. Didier Cuche (Švi) +1.16

5. Ondrej Bank (Češ) +1.30

...

20. Ivica Kostelić (Hrv) +3.38

...

Poredak u veleslalomu za Svjetski kup:

1. Ted Ligety (SAD) 300 bodova

2. Aksel Lund Svindal (Nor) 165

3. Cyprien Richard (Fra) 142

...

21. Ivica Kostelić (Hrv) 36

...

Ukupni poredak u Svjetskom kupu:

1. Ligety (SAD) 321

2. Silvan Zurbriggen (Švi) 315

3. Didier Cuche (Švi) 294

3. Michael Walchhofer (Aut) 294

...

10. Ivica Kostelić (Hrv) 179

...

86. Natko Zrnčić-Dim (Hrv) 10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 13:25