NESRETNI TULUM

Piti ili ne piti, pitanje je sad

 Ivo Ravlić / Cropix

Rukometni su nam reprezentativci servirali pikanteriju tulumom u uvertiri Eura u Austriji. Srećom, svi su prsti na broju, za razliku od poznatog slučaja Čupić. Na kraju će valjda opet ispasti - tek malo “mesa” za medije za zagrijavanje i dizanje atmosfere uoči Eura.

“Pakleni kauboji” posebna su škvadra, to svi znaju. Možda je malo manje poznato, no nikako nije tajna, oni su još veće face i u životu izvan rukometnog terena - posebno kad su zajedno. Ljudi od krvi i mesa koji vole “sve što vole mladi”. I ovaj put izbornik Červar i “kappo” Gobac nisu stavili veto na standardnu proceduru - jedna slobodna noć tijekom priprema. Nije to pokušavao spriječiti ni “zločesti policajac” Irfan Smajlagić dok je bio Červarova desna ruka. U neke se svetinje ne dira, rukometaši su se rezultatima izborili za taj komadić slobode. I to je tajna samo za neke.

Nažalost, postoji i druga strana medalje. Stručnjaci će potvrditi, jedna se neprospavana noć nadoknađuje sedam dana, a malo je dana i noći do početka Eura. Izostane li rezultat, a i to se kad-tad mora dogoditi, mnogi će upravo ovo izvući kao glavni razlog posrtanja. Bude li sve po starom - rezultat i euforija izbrisat će sve grijehe i rukometaši će ostati nedodirljivi sportski idoli nacije. Tim veći što u pravilu vode “normalan”, a ne strogo spartanski život. Pijanka, pa što, baš zbog toga ih i volimo, reći će pobornici te teze.

Za mišljenje onih drugih poslužit će jedna istinita povijesna crtica. Bivši predsjednik bivše nam države Josip Broz bio je kasnih sedamdesetih rigorozno kažnjen za povredu protokola. Naime, barkicom je u pratnji “ađutanta” zbrisao s Brijuna na preferans s intimusima u nekoj od konoba na obali. Digla se tada strašna, poslije naravno zataškana frka: otmica, utapanje, NLO, čuda neviđena. Broz je tada, premda nedodirljivi autoritet - skrušeno, kao kakav pučkoškolac - prihvatio kaznu strogih protokolaraca. Zna se, nema šale kad su državni interesi u pitanju.

Je li igranje rukometa u dresu s nacionalnim grbom svojevrsni državni interes koji povlači odgovornost? Javnost će, kao i uvijek, i po ovom pitanju ostati podijeljena. Piti ili ne piti, pitanje je sad...

Izbornik Červar vratio Musu na treninge

Vodstvo rukometnog saveza spomenuti događaj u Splitu ne smatra povredom pravila niti iskrivljenim ponašanjem. Igrači su od izbornika dobili dozvolu za kraći izlazak i opuštanje. Iz toga proizlazi da nema riječi o eventualnom kažnjavanju. S izuzetkom Lackovića koji je otputovao u Zagreb, ostali reprezentativci pripreme nastavljaju u normalnom ‘režimu’.

- Pripremama i trenizima opet je priključen Željko Musa. No, ne radi se o zamjeni za Lackovića ili bilo koga drugog. Jednostavno - na treninzima trebamo 18 igrača, a Musa nam u tome pomaže - poručio je izbornik Červar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 21:10