RUKOMET LP

Propuštena velika prilika: Iker Romero u završnici 'torpedirao' Zagreb

Zagreb je do dvije minute prije kraja stalno bio u prednosti, a u samoj završnici imao je i čovjeka više. Međutim, nekoliko tehničkih pogrešaka odnijelo je bod(ove)
 Nenad Dugi / CROPIX

Šteta, Zagreb je bio blizu velikog boda, bodova, ali nije uspio, Stari dobri Iker Romero je iskoristio svojih pet minuta i spasio velikog favorita u utakmici u kojoj su zagrebaši zaslužili više i još jednom ostali nenagrađeni za trud, baš kao u Minsku i Schaffhausenu.

Nakon Barcelone, Berlin je po rejtingu broj dva u skupini, imao je šest bodova uoči dolaska Zagreba koji je imao 3, a to znači da je bio veliki favorit s prilikom za odvajanje. Za Zagreb je utakmica u Max Schmeling dvorani bila veliki izazov i iskušenje.

Vidjelo se po strahu iskazanom na početku. Krenuli su s 5-1 obranom, Matić je prvi puta bio ispred, Sršen iza, uz njega Tonči Valčić i Stepančić, ali nije to bilo dobro. Sa dva zamaha Igropulo i Jaska su to lako rješavali. Bilo je prostora u izobilju ispred Ivića koji je uglavnom bio nemoćan. I Berlin je u utakmicu krenuo s velikim plusom, a to je najteže. Zagreb bez tranzicije ne ide dobro, a nje jednostavno bez obrane nije bilo. Ni Ivić nije uspio u 17 minuta obraniti više od jedne lopte.

Čim je došlo do šanse za kontru, Zagreb je počeo stizati. Pa je tako sa 5:2 došao na 6:5, pa opet pao u rupu na 9:5.

Mijenjao je Goluža obrane, igrao nakon 5-1 i 6-0, pa se vraćao, ali nije uspjevao pronaći rješenje dok na gol nije došao Kelentrić, a obrana - napad nije počeo mijenjati tri igrača, potpuno mimo stila kojem teži. No, takva ej utakmica bila. Baš slično ritmu koji je gajio Füchse, po kojem lomi protivnike, strpljivim napadom i čvrstom obranom. Takvi stilom Zagreb je uspio doći do daha, obrana je bila svježa jer nije radila napad, a napad je s Mandalinićem dobio na brzini, pa se u drugom dijelu prvog poluvremena dogodilo malo čudo. Zagreb je nakon depresivnih 11:6 za domaće napravio seriju od 7:0 i poluvrijeme dočekao u plusu. Bilo je sjajnih akcija, no opet je u zadnjoj sekundi poluvremena primio gol, a ovaj puta sretnik je bio Jaszka. To je već prava mala 'specijalnost' koju hitno treba riješiti. Jednostavo - nedopustivo. No, kada se podvuče crta uz sve muke u tom prvom dijelu Zagreb je djelovao jako dobro.

No, u drugom dijelu je stala obrana. Špiler je napadački držao Zagreb u prednosti, bio je u velikoj seriji, ali obrana nije mogla prednost podići na više od +2. I s vremenom je pritisak domaćih rastao, obrana im je postala agresivnija i u 44. minuti su došli na 20:20, da bi ubrzo kontrom Sellina i poveli. Goluža je tražio time - out da zaustavi seriju i uspio je. Tražila se obrana, Ivić je ponovo došao na gol, no Romero je nenadano počeo 'pretjerivati' i to nije bilo dobro, a Jaszka je kažnjavao izmjene obrana - napad brzom realizacijom, netipično za domaćina. No, uspjelo je. A Zagreb je tražio, ponovo je na gol došao Kelentrić. Skinuo je Ninčevića sa sedmerca. Ukazala se nada, makar su Danci sve više častili domaće, vraćali im šanse, ali obrana, obrana je bila problem...

Berlin je lomio Zagreb, stalno vodio, ali Zagreb se nije dao. Uporno se vraćao i čekao šansu. I uspio, Batinović je ukrao loptu u toj obrani i sam istrčao kontru za 27:26 i paniku domaćina nakon koje je Dagur Sigurdsson hitno zvao time-out. Zagreb je morao izdržati i taj konačni pritisak.

Domaći se vraćaju iz minusa sa dva sedmerca Romera, vode 28:27, Heinevetter brani čisti šut Stepančiću, ali Christophersen ga udara i nudi šansu s igračem više, ali Špiler griješi, radi probijanje, Romero zabija 'pod rukom' i to je kraj. Šteta, ponovo blizu, ali...

FÜCHSE - CO ZAGREB 29:27 (12:13)

BERLIN Max Schmeling dvorana. Gledatelja 7.000. Suci: Polusen i Mortensen (Danska); Delegat EHF Arponen (Finska).

FÜCHSE: Heinevetter (6), Stochl (2); Löffler, Wiede, Laen 1, Špoljarić, Pevnov, Lund, Romero 8 (2), Bult, Sellin 3, Jaszka 5, Ninčević 4 (2), Igropulo 5, Christophersen 3, Drux.

Trener Dagur Sigudsson.

CO ZAGREB: Ivić (1), Kelentrić (4+1); Skoko, Marić 2, Mihić, Brozović, Stepančić 5, Matulić 1, Matić, Špiler 5, Batinović 3, Horvat 5 (2), J. Valčić 2, Sršen, T. Valčić, Mandalinić 4.

Trener Slavko Goluža.

SEDMERCI: Füchse 6 (4), CO Zagreb 2 (2)

ISKLJUČENJA: Füchse 4 minute (Christophersen 34, 58), CO Zagreb 6 minuta (Špiler 9, Horvat 33, 41)

Skupina D

5. kolo: Dinamo Minsk - Schaffhausen 33:22, Szeged - Barcelona (nedjelja)

Tablica

Barcelona 4 4 0 0 124:91 8

Füchse 5 4 0 1 141:135 8

Dinamo 5 2 1 2 138:127 5

CO Zagreb 5 1 1 3 132:143 3

Schaffhausen 5 1 0 4 129:154 2

Szeged 4 1 0 3 103:117 2

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 08:11