REKORDNI HITAC

Sandra Perković najsigurnija je hrvatska oklada na zlato u Londonu

 Jakov Prkić/CROPIX

Ako je itko favorit za olimpijsko zlato u Londonu, onda je to Sandra. Ako itko od bacačica koje danas nastupaju može oboriti svjetski rekord, onda je to moja Sandra. Tim je riječima trener Ivan Ivančić opisao mogućnosti Sandre Perković. Europska prvakinja u bacanju diska odmah je, u prvom nastupu nakon osmomjesečne suspenzije, bacila najbolji rezultat na svijetu.

Jača sam nego ikad

Vratila se na poziciju na kojoj je bila prije nego što je sredinom lipnja prošle godine suspendirana zbog pozitivnog nalaza na antidopinškoj kontroli. Iako Kineskinja Li i Kubanka Barrios još nisu otvorile sezone, Sandra je poslala poruku zbog koje konkurencija strepi.

- Jača sam nego ikad - poručila je nakon splitskog trijumfa na Zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske.

Jasno, nije trijumf zbog prvog mjesta u slaboj konkurenciji, nego zbog vrijednosti hica od 66,85 metara.

Od 2005. godine pa do danas s tim bi se rezultatom osvajala zlatna medalja na najvećim natjecanjima, na četiri svjetska prvenstva, dva kontinentalna obračuna i jednim, pekinškim, olimpijskim igrama. Ma gdje god na našem planetu.

Sa splitskim bi rezultatom nekih mjesec i kusur tjedana nakon 22. rođendana stekla vječnu olimpijsku slavu.

- Velik je to rezultat, tih 66,85 metara, ali ovo je samo početak. Nismo se, valjda, svih ovih mjeseci pripremali za to natjecanje pa ćemo sada dignuti sve četiri u zrak - odmah je poručio trener Ivančić.

Malo sam ljut na Sandru

Vratimo se na tren Sandrinoj splitskoj izjavi. Zašto konkurencija drhti kad Sandra priča, ali što je još važnije, i pokazuje “da je jača nego ikad”? Zato što je i “prije” Sandra bila vodeća bacačica diska na kugli zemaljskoj. Aktualna europska prvakinja (iz Barcelone 2010. godine) u veljači prošle godine bacila je osobni rekord od 67,96 metara (do kraja 2011. jedino je Kineskinja Li bacila dva centimetra dalje).

Kasnije su joj zbog nalaza antidopinške kontrole oduzeli dvije pobjede u Dijamantnoj ligi, ali je prije javne objave odluke u Varaždinu bacila 69,99 metara.

Prošla je kontrolu nakon tog mitinga, ali zbog ranijih prekršaja taj rezultat nikada nećete pronaći u atletskim knjigama.

Izbrisan je jer pripada vremenu suspenzije, ali je stvaran. I najdalji u posljednjih trinaest godina. Ni jedna jedina bacačica diska u ovom mileniju nije prebacila granicu od 70 metara, nitko od Natalije Sadove i njenih 70,02 iz lipnja 1999. godine.

- Mislim da bi onaj hitac koji je završio na vrhu mreže preletio granicu od 70 metara. Strašan je to bio hitac, snažan, skoro je precvikala ogradu na vrhu - pričao nam je u nedjelju neuništivi 74-godišnji Ivančić.

Tada nam je postalo jasno na što je mislio kada je u uvodu razgovora spomenuo da je mislio da će biti još i bolje.

- Malo se ljutim na Sandru jer je namjerno prestupila kod jednog hica, a ja sam siguran da je i on bio dalje od 66 metara. Ne znam što joj je bilo! Molio sam suce da ga izmjere, ali nisu imali vremena. Žurili su se s natjecanjem.

Ne smijemo se bahatiti

Potvrdivši ono što smo otprije znali o njenoj kvaliteti, Sandra Perković postala je najizglednija kandidatkinja u nakani da hrvatski sport osvoji zlatnu olimpijsku medalju. Iz Pekinga se olimpijska ekspedicija vratila s pet odličja, ali ni jedno nije bilo sjajnog sjaja.

- Isplanirao sam da ove godine nekoliko puta prebaci 70 metara (podsjećamo da od 1999. nitko nije bacio preko te daljine), a da najbolje bude na Olimpijskim igrama. Ipak je to najvažnije natjecanje na svijetu - svjestan je Ivančić važnosti 2012. godine, ali i toga na kojoj razini je njegova učenica.

Većina sportaša boji se pritiska velikih očekivanja, ali nema smisla umanjivati vrijednost Sandrinih rezultata. Bez podcjenjivanja ostalih atletičarki i nepredvidive čari koja krasi sportska nadmetanja.

- Kažem vam da je favoritkinja za zlato, takvi su rezultati, ali ne smijemo se bahatiti. Sandra će biti toliko spremna da bi i vrteći se na koljenima mogla prebaciti 65 metara - slikovit je bio Ivančić i dodao:

- Samo neka mi ostane zdrava. I da me sluša.

U prijestupnoj smo godini pa su Olimpijske igre glavna tema, ali kada je Sandra u pitanju, ne može se izbjeći spomen svjetskog rekorda. U bacanju diska to su gigantskih 76,80 istočne Njemice Gabriele Reinsch iz srpnja 1988. godine.

Podsjetit ćemo vas da pričamo o tome kako čekamo Sandrin hitac preko sedamdeset metara, a svjetski je rekord od te granice udaljen nekih sedam metara...

Samo Sandra ‘ima’ SR

- Za svjetski rekord Sandra će morati još napornije raditi i još više me slušati. Mlada je, ponekad i malo neozbiljna, ali vrijeme radi za nju. Ako itko od svih bacačica diska na svijetu može srušiti svjetski rekord, onda je to moja Sandra. Ni jedna koju ja znam ne može se ni približiti daljini od 77 metara. Ni jedna! - više ne nego uvjeren trener Ivančić.

Osim Sandre, naravno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:32