NAJBOLJE PRVENSTVO

SCHLADMING ODUŠEVIO Bahati su, skijanje im je izgovor za tulume, ali neka ugoste svaki SP!

 Srđan Vrančić/CROPIX

Cijeloga tjedna ista priča. Ako ne želiš da te grle, da se za tobom deru “Kroatien” ili pitaju kako mogu doći do fotografije s Janicom i Ivicom, izbjegni pješačku zonu ili barem skini jaknu s kockastim uzorkom.

Slika je to Schladminga i Svjetskog prvenstva u skijanju dok se tisuće navijača slijevaju ulicama popularne skijaške destinacije.

Neki na nogama ne dočekaju ni kasno poslijepodne jer veliki točeni Schladminger od četiri eura i nezaobilazne runde “schnappsa” ozbiljno remete ravnotežu.

‘Znaju napraviti show’

U masi koja se dobro zabavlja i još bolje troši, čovjek se zapita treba li Austrijancima povjeriti organizaciju svakog SP-a? Sjajna atmosfera, koja je jako bitan segment svakog velikog natjecanja, maksimalno je utjecala na ocjene o (po)najboljem svjetskom prvenstvu u povijesti. Ljudi u ciljnoj areni doslovno vise s krovova. Sve terase su pune, a za ulaznice se, ovisno o usluzi koju plaćate, treba izdvojiti i više od stotinu eura.

- Drugačiji je osjećaj kada dođeš u zemlju koja živi skijanje. Ne znam je li najbolje ikada, ali Austrijancima moramo priznati da znaju napraviti dobar show - smatra Ivica Kostelić. Natjecatelji kojima smo postavili pitanje je li ovo dosad najbolje prvenstvo, uglavnom su složni da s njihove strane ne pamte bolje uvjete. Ted Ligety naziva Schladming “najboljim skijaškim partyjem sezone”, Manfred Mölgg tvrdi da nigdje nije vidio “takvu disciplinu u organizaciji”, a Veroniku Zuzulovu oduševila je “strast kojom Austrijanci prate skijanje”.

S druge strane, dugogodišnji skijaški kroničari primjećuju nedostatke. Naime, Austrijanci su se u određenim segmentima ponašali, kada je skijanje u pitanju, tradicionalno bahato.

Konferencije za medije s medaljašima, koje su prenošene uživo na ORF-u, bile su poluprivatnog karaktera, što je ostale novinare beskrajno ljutilo.

- Sva druženja sa skijašima ekskluzivno su pripremljena za domaće novinare, a ostali imaju ograničeni pristup. Austrijanci su oduvijek takvi u skijanju i zato mi je posebno drago kad im se dogodi obitelj Kostelić ili Tina Maze - smatra Momir Jelovac, novinar Al-Jazeere s dugogodišnjim stažom na BBC-u koji je pratio čak 15 SP-a.

Jelovac Schladming uspoređuje s ponajboljim SP-om koje su doživjeli, onim u St. Moritzu 2003.

Dugoročne investicije

Regija Schladming-Dachstein u Svjetsko je prvenstvo uložila oko 400 milijuna eura. Kada ih pitate za dobit, sve što ćete dobiti jest slijeganje ramenima. Nitko ovdje ne dvoji hoće li se uloženi novac vratiti. Sutra, za godinu ili pet, bolje prije nego kasnije, ali lova će doći. Dugoročna investicija u ono od čega žive, a to je turizam, zimski i ljetni, mora dati rezultat. Austrija je prije svega zbog skijaškog potencijala stalno blizu društvu top 10 država svijeta prema turističkim prihodima. Dobit će se vratiti višestruko, jer Austrijanci znaju kako.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 06:11