VELIKI USPJEH

U RONJENJU NA DAH SMO U SVJETSKOM VRHU Goran Čolak s tri medalje najuspješniji natjecatelj na Svjetskom prvenstvu

Na jesen će na Trgu bana Jelačića pokušati srušiti Guinnessov rekord u zadržavanju daha na čistom kisiku

Pored mnoštva velikih sportova, Hrvatska briljira i u manje razvikanom sportu - ronjenju na dah. Ponos za Hrvatsku svojim rekordima u ovom sportu potpisuje Goran Čolak.

U ruskom Kazanu sudjelovao je na II CMAS svjetskom natjecanju, gdje se dokazao ponovno kao najuspješniji muški natjecatelj na prvenstvu s osvojene tri medalje iz sve tri discipline, ovoga puta jedna brončana (statika) i dvije srebrne (dinamika s i bez peraja).

Od 2009. godine, kada je Goran Čolak po CMAS-u postao svjetski prvak i svjetski rekorder u tada zajedničkom događaju s AIDA-om, najjačom ronilačkom organizacijom u svijetu, nije prestao rušiti rekorde, one domaće ali i one svjetske. Tako 2011. na AIDA Svjetskom prvenstvu osvaja dva zlata i jedno srebro, zlato u DYN (dinamici s perajama) gdje ruši i svjetski rekord, srebro u DNF (dinamici bez peraja) i zlato u STA (statici).

Na posljednjem svjetskom bazenskom prvenstvu u ronjenju na dah – AIDA koji se održao u Beogradu krajem lipnja ove godine, Goran Čolak je opravdao titulu najboljega. S rezultatima od preronjenih 206m bez peraja, 281m s perajama i zadržavanju daha na 8:59 minute uspio je, po prvi put u povijesti ovog sporta, odnijeti kući sve 3 zlatne medalje! Pored toga, Goran je uspio i po ukupnom zbroju bodova zauzeti prvo mjesto svih vremena ostavljajući Novozelanđanina Davea Mullinsa i Nijemca Toma Sietasa iza sebe. Danac Stig Severinsen i Rus Alexey Molchanov također su ostali bez svojih vodećih titula tako što je Goran uspio skupiti najveći broj zlatnih medalja sa Svjetskih prvenstava te svih medalja općenito.

"Nakon nedavnog AIDA Svjetskog prvenstva u Beogradu bilo je za očekivati da će mi forma biti u silaznoj putanji jer sam za to natjecanje tempirao formu te osvojio tri zlata. Ipak nisam u potpunosti zadovoljan rezultatima s CMAS prvenstva i mislim da sam dinamiku bez peraja trebao bolje odraditi. Ponekad je potrebno i malo sreće, koja je ovog puta izostala. Definitivno nije pomogla ni odluka Hrvatskog ronilačkog saveza koji je ponovno na veliko natjecanje reprezentaciju poslao bez trenera Ivana Drviša što je sigurno utjecalo na rezultate mene i reprezentacije općenito", izjavio je danas Goran Čolak nakon natjecanja u ruskom Kazanu.

Na jesen Čolak, koji ima i svoju Facebook stranicu, ima u planu svojom vještinom počastiti i zagrebačku publiku kada će 28. rujna pokušati srušiti Guinnessov rekord u zadržavanju daha na čistom kisiku. Trenutni rekord drži Nijemac Tom Sietas, a iznosi 22 minute i 23 sekunde. Događaj bi trebao zauzeti mjesto na središnjem zagrebačkom trgu Bana Jelačića kada Čolak planira zadržati dah pune 23 minute!

U svakom slučaju, više od 30 oborenih nacionalnih CMAS i AIDA rekorda te HOO nominacija za sportaša godine tri puta za redom Gorana Čolaka stavlja na posebno mjesto ljestvice najboljih hrvatskih sportaša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 02:08