VIDEO

Vettel postao najmlađi prvak u povijesti

Nijemac u bolidu Red Bull Racinga Sebastian Vettel pobjednik je posljednje, 19. utrke Svjetskog prvenstva Formule 1, Velike nagrade Abu Dhabija što mu je i donijelo i naslov svjetskog prvaka...
 AFP

U veliki finale sezone s najbolje je pozicije ušao Fernando Alonso koji je uoči utrke na stazi Yas Marina imao osam bodova viška ispred Marka Webbera, 15 ispred Sebastiana Vettela i 24 više od Lewisa Hamiltona koji je također imao teoretske šanse za naslov. No, na kraju Alonso nije uspio obraniti svoju bodovnu prednost, budući je završio tek sedmi, a trebalo mu je najmanje četvrto mjesto da bi osvojio svoj treći naslov čak i u slučaju Vettelove pobjede.

Ovako je do naslova stigao Vettel, te je postao s 23 godine najmlađi svjetski prvak u povijesti. Na samom startu Vettel je obranio svoju prvu poziciju sa subotnjeg kvalifikacijskog treninga, te do kraja sigurnom vožnjom došao do pete pobjede ove sezone i desete ukupno u karijeri. Iza Vettela završili su McLarenovi vozači Lewis Hamilton i Jenson Button, dok je četvrti završio Nico Rosberg.

Alonso je završio tek sedmi, iza dvojca iz Renaultta Vitalija Petrova i Roberta Kubice. Iako je Alonso u utrku startao s trećeg mjesta koje mu je nosilo naslov svjetskog prvaka, već je na startu izgubio svoju poziciju od Jensona Buttona, a kasnije odgovornost za njegovo srozavanje u poretku snose i iz boksa Ferrarija budući su ga preuranjeno pozvali na zamjenu guma u boks. Zapeo je potom Alonso u povratku na stazi u veliku prometnu gužvu, a po njega se na kraju neprelaznim pokazao Rus Petrov koji mu nije dozvolio prolaz.

Kažimo na kraju da je sedmerostruki svjetski prvak Michael Schumacher svoju povratničku sezonu okončao već u prvom krugu utrke u Abu Dhabiju kada se izvrtio na stazi, te je potom na njega naletio Vitantonio Liuzzi.

Velika nagrada Abu Dhabija, rezultati:



1. Vettel Red Bull-Renault 1h39m36.837s

2. Hamilton McLaren-Mercedes + 10.1s

3. Button McLaren-Mercedes + 11.0s

4. Rosberg Mercedes + 30.7s

5. Kubica Renault + 39.0s

6. Petrov Renault + 43.5s

7. Alonso Ferrari + 43.7s

8. Webber Red Bull-Renault + 44.2s

9. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari + 50.2s

10. Massa Ferrari + 50.8s

Ukupni poredak vozača:

1. Sebastian Vettel 256

2. Fernando Alonso 252

3. Mark Webber 242

4. Lewis Hamilton 240

5. Jenson Button 214...

Ukupan poredak konstruktora:

1. Red Bull-Renault 498

2. McLaren-Mercedes 454

3. Ferrari 396

4. Mercedes GP 214...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 01:45