SP U KULMU

VIDEO: 'PETAR VELIKI, SLOVENSKI CAR!' Prevc s novim rekordom poletio do naslova svjetskog prvaka i očarao komentatore!

 Reuters

Nekima za let trebaju zrakoplovi, nekima Red Bull, a Slovencu Peter Prevcu samo - par skija!

Drugog dana Svjetskog prvenstva u skijaškim letovima fenomenalni Prevc ponovno je srušio rekord skakonice u Kulmu, što mu je donijelo naslov svjetskog prvaka.

Prevc, osvajač Novogodišnje turneje i vodeći skakač u poretku Svjetskog kupa, u trećoj je seriji preletio 244 metra, metar duže od njegovog jučerašnjeg rekorda. Tim je letom preskočio Norvežanina Kennetha Gangnesa koji je sletio na također dalekih 238,5 metara, što ipak nije bilo dovoljno da zadrži prvo mjesto ispred Prevca.

Let ove sezone nezaustavljivog Slovenca toliko je impresionirao komentatora njemačkog Eurosporta da ga je u nevjerici prozvao "Petrom Velikim, slovenskim carom".

Budući da četvrta serija nije održana zbog nepovoljnog vjetra, Prevc je s 640.1 osvojenih bodova postao novi svjetski prvak. Gangnesu je sa 636.8 bodova pripalo srebro, dok je na trećem mjestu završio Austrijanac Stefan Kraft s 629.6 bodova.

Prevc je ovim uspjehom nastavio svoju sezonu iz snova te brončanoj medalji sa SP-a u češkom Harrachovu prije dvije godine pridodao ovu zlatnog sjaja. Uz Roberta Kranjeca, koji je svjetski naslov u letovima osvojio 2012. u Vikersundu, Peter Prevc postao je "tek" drugi Slovenac koji se vinuo do prestižne titule.

U nedjelju je u Kulmu na rasporedu momčadsko natjecanje u letovima, gdje se naši susjedi također imaju pravo nadati zlatu. Naime, Jurij Tepeš je subotu zaključio na devetom mjestu, Robert Kranjec na desetom, a iznenađujuće dobri Anže Lanišek na dvanaestom. Ti rezultati predstavljaju dobar razlog za optimizam u Sloveniji, pogotovo kod izbornika reprezentacije Gorana Janusa koji je, uzgred budi rečeno, nakon Prevcovog pobjedničkog leta i sam gotovo poletio od veselja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 13:10