OI TENIS

Andy Murray pregazio Federera za britansko zlato, Đoković bez medalje!

Novak Đoković će London napustiti bez medalje oko vrata. U meču za broncu pobijdio Juan Martin Del Potro sa 7-5, 6-4
 AP Photo

Nismo dugo vidjeli taj pogled Rogera Federera. Pogled u prazno, pomalo tup. Možda još od onih poraza od Rafaela Nadala u Roland Garrosu, poraza u kojima je davao sve, a dobivao batine. Jučer je u svojem dnevnom boravku, na terenu na kojem je napravio najveće stvari u karijeri, Kralj Roger iscipelaren!

Andy Murray konačno je došao do velikog naslova. Iako će sam reći da je ovo jednako važno kao Grand Slam, nitko mu to neće priznati. Možda mu je osobna satisfakcija slična, ali, kako to reče Marin Čilić, 'sve Grand Slam pobjednike u zadnji 15 godina znam u pola noći, a olimpijskog pobjednika iz Atlante ili Sydneya ne znam bez pomoći računala'. Ipak, pobjeda kao danšanja, pobjeda 6-2, 6-1, 6-4 kao konačni dokaz da je jedan od njih, jedan od četvorice najvećih, i da više nitko ne može govoriti o velikoj trojici. Pokazao je u pravom Wimbledonu da je unutra, pokazao je to i u polufinalnoj pobjedi nad Đokovićem, a pogotovo u finalu. Koliko god da mu je u tome pomogao Del Potro i njegovo maratonsko iscrpljivanje Rogera u petak. Argentinac se oporavio, uzeo je Đokoviću broncu (7-5, 6-4), a Švicarac očito nije.

- Ovo je najveća pobjeda mog života – izjavio je Britanac Andy Murray, nakon što je u finalu olimpijskog turnira u Wimbledonu pobijedio Švicarca Rogera Federera 6-2, 6-1, 6-4 za manje od dva sata igre...

- Ovaj tjedan je bio apsolutno nevjerojatan, odlično sam se zabalvljao. Osjećao sam se tako svježe na terenu u finalu. Uopće nisam bio nervozan, osim na početku – izjavio je Murray, koji je samo četiri tjedna ranije izgubio od Federera finale Wimbledona u četiri seta, ali mu je u ovom finalu uzvratio punom mjerom.

- Osvojio sam zlatnu olimpijsku medalju. Nikada nisam osvojio Grand Slam turnir. Imao sam neke teške poraze u finalima koji su me baš pogodili. Tenis je sa svakim novim izdanjem olimpijskih igara sve jače i jače natjecanje, jer igraju svi oni najbolji. Zbog toga je ovo najveća pobjeda mog života. Nikada je neću zaboraviti. Danas se osjećam vrlo komotno na terenu i s nekim situacijama se znam puno bolje nositi. Publika mi je jako puno pomogla i gurala me prema pobjedi – veli Murray.

Roger Federer je, pak, ponudio očekivanu izjavu:

- Andy je u finalu bio puno bolji od mene, ali ja sam vrlo sretan i sa srebrnom medaljom.

Murray je konačno slavio u Wimbledonu. Kakva ironija! Koliko će im samo trebati da mu zaborave taj naslov i podsjete ga da još uvijek čekaju Grand Slam? Dajemo Englezima do US Opena, već tada će pritisak biti onaj stari. Pričao je o tome Murray ovih dana, objašnjavao kako mu je lijepo igrati doma, a da s naslovnica uz njegov lik ne vrište imperativne rečenice. 'Gledam druge sportaše, navijam za njih i igram opušteno.' Čak je i mama Judy bila relativno mirna, Ivan Lendl je za vrijeme Igara uzeo godišnji. Recept za dalje? Murray nikada nije izgledao bolje i sretnije...

Sretne su bile i sestre Williams, najveći zicer olimpijskog turnira realiziran je bez problema. Treći su puta stavile zlato oko vrata u paru i sada svaka ima po četiri. Serenin „double“ obilježio je turnir, kao i suze u taboru Murrayevih koje su ovoga puta bile radosnice...

Murray ipak bez drugog zlata, slave Azarenka i Mirnji

Britanac Andy Murray imao je priliku u jednom danu osvojiti dvije zlatne olimpijske medalje u Wimbledonu, ali u tome ipak nije uspio..

Ubrzo nakon što je u finalu pojedinačne konkurencije razbio Rogera Federera 6-2, 6-1, 6-4, Murray je sa svojom sunarodnjakinjom, 18-godišnjom Laurom Robson, opet izašao na teren, u finalu igre mješovitih parova. No, bolji od njih bili su prvi nositelji, Bjelorusi Viktorija Azarenka i Maks Mirnji, 2-6, 6-3, 10-8.

Azarenki je ovo druga medalja na ovim igrama, nakon što je osvojila broncu u pojedinačnoj konkurenciji, budući je u dvoboju za treće mjesto svladala Ruskinju Mariju Kirilenko.

No, Kirilenko ipak neće napustiti London bez medalje. Zajedno sa sunarodnjakinjom Nadijom Petrovom ostvarila je pobjedu u dvoboju za broncu u ženskim parovima protiv Amerikanki Lise Raymond i Liezel Huber 4-6, 6-4, 6-1.

OI, tenis:

finale mješovitih parova:

Azarenka / Mirnji (1) – Robson / Murray 2-6, 6-3, 10-8

susret za 3. mjesto ženskih parova:

Kirilenko / Petrova (3) – Huber / Raymond (1) 4-6, 6-4, 6-1

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 10:35