POČINJE US OPEN

ĐOKOVIĆ, MURRAY ILI NADAL? Tko osvoji naslov, postat će najbolji igrač ove godine

 AFP

Posljednji Grand Slam sezone počinje u ponedjeljak, a teniski je svijet u potrazi za pitanjem - tko je najbolji u 2013. godini?

Rafael Nadal ima najbolji skor, Novak Đoković je još uvijek broj 1 (prividno jer Rafa do kraja sezone ne brani niti jedan bod), a Andy Murray je napokon osvojio Wimbledon i time si skinuo pritisak s leđa.

Svatko od trojice je osvojio po jedan Grand Slam i očekuje se da u New Yorku netko dođe do druge titule. Nakon ludorija koje su nam najbolji tenisači svijeta priuštili u Wimbledonu, šokantnih poraza, predaja zbog ozljeda i “ozljeda”, vrijeme je da se na najvećoj pozornici uspostavi red.

Nepobjedivi Rafa

US Openu se neće dogoditi Marion Bartoli, umirovljenica koja eventualno može zablistati u komentatorskoj kabini Eurosporta. Manjih iznenađenja će uvijek biti, ali favoriti ne gube često, pogotovo ne masovno kao u All England Clubu, pa je najlakše najaviti bitku Rafael Nadal - Novak Đoković - Andy Murray u muškom turniru te Serena Williams - Viktorija Azarjenka u ženskom turniru.

Nadal u US Open ulazi kao glavni favorit. Psihološka prednost zbog pobjeda nad Đokovićem i Federerom na američkoj turneji, nepobjedivosti na betonu ove sezone (15-0) i sve manje govora o koljenu promovirali su ga u ulogu čovjeka kojeg će svi željeti pobijediti.

Đokovićevo zagrijavanje za US Open nije prošlo najbolje, a dio srpskih medija je igru na dva sjevernoamerička Mastersa, posebno u porazu od Johna Isnera u četvrtfinalu Cincinnatija, okarakterizirao i kao početak pada najboljeg srpskog tenisača.

Andy Murray u Veliku jabuku dolazi kao branitelj naslova i u toj se ulozi nalazi prvi put u Grand Slam karijeri. Uvjerljivi porazi od Gulbisa (Montreal) i Berdycha (Cincinnati) nisu dobar znak. Novi pritisak zbog nove uloge?

Hektični New York

- Ne, ništa se nije promijenilo. I dalje spavam i jedem na istom mjestu, šećem Central Parkom bez prevelike strke oko mene. U New Yorku je taj mir izuzetno važan jer grad može biti hektičan u ovo doba godine - kaže Murray.

Uz očekivani troboj za naslov, najveća se pozornost pridaje najavi nastupa Rogera Federera.

Može li danas sedmi tenisač svijeta, poput otpisanog ratnika, uprizoriti veliki povratak u Velikoj jabuci?

Raonic će iznenaditi?

- Ne vjerujem. Osim trojice favorita, protiv kojih više nije favorit u mečevima na tri dobivena seta, Roger mora brinuti i o ostatku garde. Berdych, Del Potro i ostali sada osjećaju da ga mogu pobijediti - kaže Patrick McEnroe, realniji od braće McEnroe.

Od mogućih iznenađenja, komentatori ističu Raonica, Dimitrova (3. kolo na Đokovića), Janowicza ili 35-godišnjeg Tommyja Haasa. Hrvati?

U očekivanju Čilićevog povratka, sretni smo što smo zahvaljujući uspješnim kvalifikacijama izbjegli rekordno mali broj predstavnika. Od njih petero očekujemo nekoliko pobjeda i jedno iznenađenje, odnosno plasman u treće kolo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 20:30