TENIS ZA SLADOKUSCE

ĐOKOVIĆ NAKON MARATONA SLOMIO ISCRPLJENOG DEL POTRA! U finalu ga čeka Andy Murray

U sjajnom i vrlo izjednačenom meču, koji je trajao četiri sata i 43 minute, prvi tenisač svijeta je pobijedio neuništivog Argentinca sa 7-5, 4-6, 7-6(2), 6-7(6), 6-3.
 AFP

Treći put u posljednja četiri Grand Slam turnira u završnici su dva ista igrača, Novak Đoković i Andy Murray. US Open prošle godine (dobio Murray), Australian Open (dobio Đoković) u siječnju i sada Wimbledon. Đoković je u Roland Garrosu zastao u polufinalu, Murrayja nije bilo zbog ozljede leđa.

Čovjek više ne zna što bi rekao ili napisao kad vidi ovakav meč. Meč koji su odigrali Novak Đoković i Juan Martin del Potro u polufinalu Wimbledona. Ili Rafael Nadal i Đoković u polufinalu Roland Garrosa prije mjesec dana. Netko mora pobijediti i netko mora izgubiti, nema podjele bodova. Bespredmetno je raspravljati je li netko zasluženo pobijedio, može ti samo biti žao onoga koji je izgubio. U ovom slučaju, Del Potra.

Dakle, Novak Đoković je u finalu Wimbledona, prvi tenisač svijeta prošao je u napetom trileru dugom više od četiri i pol sata, koji je gledatelje držao prikovane za sjedalice. Prošao je sa 7:5, 4:6, 7:6 (2), 6:7 (6), 6:3. Pet setova apsolutno senzacionalnog tenisa, često spektakularnog. Ako Srbin i Argentinac nisu ostavili sve što su imali na centralnom terenu, onda to nitko nije.

Đoković je stalno bio u prednosti, 1:0 i 2:1 u setovima. I break u četvrtom, koji nije uspio potvrditi, pa dvije meč-lopte (6:4) u tie-breaku istoga seta koje su nestale u Argentinčevoj seriji od četiri sjajna poena. Četiri poena koja su odvela meč u peti set.

Del Potro je najčešće izgledao kao da će se srušiti od umora, disao je na škrge i tražio predah, a onda bi nekoliko sekundi kasnije uskrsnuo i nastavio borbu. Peti set bio je čista lutrija, šanse su odlazile s jedne na drugu stranu. Del Potro je prvi imao break-loptu, no, Đoković je napravio break za 5:3, ali nije mogao mirno završiti. Argentinac je imao još jednu priliku za povratak u ravnotežu, no, nije mogao. Jednostavno nije mogao.

- Svaka čas Martinu, bio je ovo odličan meč, teško sam vraćao njegove forhende - rekao je Đoković.

- Imao sam prilike u četvrtom setu završiti meč, nekoliko meč-lopti, bio sam razočaran što ih nisam iskoristio.

Andy Murray je u mogućnosti konačno postati prvi Britanac nakon Fredericka Johna Perryja iz 1936. “kojem bi kraljica majka trebala poljubiti ruku”. Dakako, pitanje je samo što o tome misli Đoković, vjerojatno isto ono što je lani mislio Federer kada je Murrayu u finalu uskratio tu čast. Podgrijat će se opet priče o tome da će Škotu poći za rukom nešto što Englezi nisu u stanju. No, to je već neka druga priča.

A Murrayevo polufinale s Janowiczem? S jedne strane osvajač 27 ATP turnira, igrač koji je ostvario pet uzastopnih wimbledonskih polufinala, s druge strane čovjek bez ijednog ATP trofeja, prvi Poljak u povijesti koji se plasirao u polufinale Wimbledona i prvi Poljak u polufinalu bilo kojeg Grand Slama.

Dvojbi tu nije trebalo biti, to se i pokazalo u četiri seta iako je prvi otišao na stranu poljskog autsajdera. Nakon što je okrenuo na 2-1, Murraya je iznervirala odluka organizatora da zatvori krov što ga je ohladilo u naletu. Stanka je trajala pola sata, no Murray se nije ohladio niti iznervirao kao što se to činilo tijekom ‘pregovora’. Break već u trećem gemu bio je važan, onaj u devetom presudan...

Wimbledon, tenisači, polufinale:

Đoković (1) - Del Potro (8) 7-5, 4-6, 7-6(2), 6-7(6), 6-3

Murray (2) - Janowicz (24) 6-7(2), 6-4, 6-4, 6-3.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:05