PRVI HRVATSKI REKET

DONNA VEKIĆ PRIZNALA 'Ne bih mijenjala naslov na juniorskom Grand Slamu za svoje seniorske rezultate'

 AFP

Hrvatski su tenisači u protekla tri dana u Umagu imali i posebne navijače. Tri reda iznad hrvatske klupe dvije su djevojke, skačući zbog svakog dobrog poteza Dodiga i društva, razmišljale kako bi se jednoga dana bilo dobro naći u sličnoj situaciji.

Ana Konjuh i Donna Vekić u godinama koje dolaze trebale bi izbalansirati omjer pažnje koji Hrvatska posvećuje muškom i ženskom tenisu, a u perspektivi i napraviti nešto veliko u Fed Cupu.

Cilj je osvojiti Fed Cup

- I osvojiti, zašto ne? Imamo nevjerojatan tim i perspektivu za velike stvari. Ako sljedećeg godine budemo igrali u punom sastavu, ulazak u Svjetsku skupinu II ne bi smio biti upitan, a to će biti samo stanica za budućnost - kaže 17-godišnja Donna Vekić, već pet mjeseci najbolje plasirana hrvatska tenisačica.

Djevojka koja je u posljednje dvije godine pomaknula brojne granice i napravila iskorak u odnosu na najbolje igračice svoje generacije u dosadašnjem dijelu sezone upoznala je i drugu stranu WTA Toura. Iako se tata Igor , s razlogom, neće složiti da joj je ovo druga godina na Touru, godina koju većina mladih igrača ističe kao najtežu, Donna priznaje da se susrela s mnogo teških izazova u posljednjih osam i pol mjeseci.

- Toliko je toga novoga u sezoni, novih turnira i novih mjesta na kojima nikada nisam bila. I ja bih rekla da je ovo tek prva godina na Touru, iako ni ona nije prava zbog ograničenog broja turnira koje mogu odigrati jer nemam 18 godina.

Od 28. lipnja 2013. do 28. lipnja 2014. Vekić smije odigrati najviše 16 profesionalnih turnira. Tek kada napuni 18 godina, postat će punopravna članica WTA Toura. Pravilo je to za koje će Iva Majoli reći da je odlično “jer daje curama vrijeme da sazriju”, ali mnoge mlade igračice zbog njega imaju problema u sastavljanju kalendara.

- Da, zato smo i mi bazirali sezonu na tvrdoj podlozi. Ako želiš ostvariti rezultate, onda se moraš fokusirati na ono u čemu si najbolji. Za sada nemam igru za zemlju i zato gotovo da i nismo trenirali na njoj. Nakon završetka sezone puno ću trenirati na zemlji jer samo tako mogu postati kompletna igračica.

Kretanje i taktika najveće su joj prepreke za bolje igre na podlozi na kojoj je rođena većina hrvatskih tenisača. Donna je još jedna koja potvrđuje nevjerojatnu činjenicu da većina ne voli igrati na zemlji.

- Jednostavno, kalendar je takav da se najviše igra na betonu. Iako i zemljana sezona može biti duga ako se napravi takav raspored, na betonu se igra praktički osam mjeseci.

Donna je rano krenula u profesionalne vode, a njezini kolege, vršnjak Ćorić i godinu dana mlađa Ana, prije tjedan su dana u New Yorku okrunili juniorske karijere. Iako je već dugo najmlađa u Top 100 WTA-a, na šest juniorskih Grand Slamova nije došla dalje od četvrtfinala.

Svaka čast Borni i Ani

- Svaka čast Borni i Ani, ali mene više veseli to što je on prije US Opena osvojio i dva Futuresa ili što je Ana u Top 300 seniorki. Moj je put bio drugačiji, a kako su rano došli dobri profi rezultati, nisam imala ni motivacije na juniorskim turnirima. Priznajem, neke sam odigrala tek da ih odigram. Nikada ne bih mijenjala juniorske Grand Slamove za bilo koji seniorski uspjeh - zaključila je Donna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 16:00