FINALE IZ SNOVA

FOTO: NOVAK ĐOKOVIĆ JE NOVI KRALJ WIMBLEDONA 'Hvala Rogeru Federeru što je dopustio da ga pobijedim'

Novak Đoković po drugi je put u karijeri osvojio Wimbledon, u finalu je svladao Federera sa 6-7 (7), 6-4, 7-6 (4), 5-7, 6-4 u sjajnom susretu koji je trajao gotovo četiri sata

Novak Đoković je izašao kao pobjednik iz sudara titana, 27-godišnji Srbin osvojio je drugi Wimbledon (2011) i sedmi Grand Slam naslov u karijeri svladavši Rogera Federera u pet dramatičnih setova sa 6:7(7), 6:4, 7:6(4), 5:7, 6:4. U finalu o kojemu će se još dugo pričati prekinuo je niz od tri poraza u finalima Grand Slam turnira .

- Velika je ovo bila borba, bila mi je čast biti dio ovakvog meča. Roger je toliko toga postigao, nevjerojatan je sportaš i idol djeci, poštujem sve što je uradio. Hvala mu što je dopustio da ga pobijedim - stigao se Đoković i našaliti u svom stilu.

Prvi nositelj je tako uskratio 32-godišnjem Švicarcu puno toga. Mogao je Federer postati najtrofejniji tenisač u povijesti Wimbledona s osam pojedinačnih titula, najstariji u Open eri s naslovom u All England Clubu (32 godine i 332 dana), otići na još rekordnijih 18 Grand Slam naslova i tko zna što sve još.

- Ne mogu vjerovati da sam uopće došao do petog seta. Znao sam da će biti teško, Novak je nevjerojatno atletski jak. Svaka mu čast - priznao je Federer tko je u finalu bio bolji.

Đoković je na terenu bio da bi sebi priskrbio djelić slave. I uspio je, zaslužio je doista briljantnom partijom. Samo je ovakav Đoković kakav se pojavio u finalu mogao zaustaviti Federera, miran i staložen od početka do kraja.

- Nestvarno je kako lako Djoko mijenja pravac loptici s osnovne crte, uvijek komotan i pod kontrolom, nikada pod pritiskom.

Tako je to vidio Andy Roddick još sredinom trećeg seta, dok je sve bilo otvoreno. Veličanstveni Federer je u tom setu, izgubljenom u tie-breaku, ubacio 83 posto prvog servisa, zabio 13 asova i napravio samo četiri pogreške. I to nije bilo dovoljno da bi uzeo set prvom nositelju i drugom tenisaču svijeta. Jednostavno, što god je Federer napravio, Đoković je imao odgovor. Kad je Srbin napravio break za 3:1 u četvrtom setu, činilo se da je sve gotovo. Ne i za Federera koji je odmah uzvratio, ali i opet izgubio servis. Đoković je odjurio na 5:2, gem do naslova. Gotovo, sada? Ne, zato što Đoković nije robot, neke pogreške otvorile su Švicarcu priliku i on je to znao iskoristiti. Vratio je ravnotežu u servisu, potom spasio meč-loptu na 4:5 zahvaljujući servisu i Oku sokolovu.

- Nadao sam se da će promašiti prvi servis, ali nije. Zato ima 17 Grand Slam naslova. Kad mu je najteže, izvlači najbolje iz sebe.

I na tome se nije zaustavio, od 2:5 je nanizao pet gemova, kakav preokret za peti set. Baš nevjerojatno.

Novinar wimbledon.com-a Nick McCarvel bio je izvan stadiona krajem četvrtog seta, htio je na 5:3 za Đokovića ući i sjesti na svoje mjesto. Naravno, vratar mu nije dopustio. Zna se kad se može na tribine, tek kad igrači sjede.

- Ovo je ionako posljednji gem - molio je McCarvel.

Vratar nije htio ni čuti i kad je Federer vratio break, pustio je McCarvela unutra uz poruku:

- Imaj vjere u Rogera.

Što te ne slomi, to te ojača. Tako se ponašao Đoković u petom setu (do ovoga meča imao je omjer 21:8 u pet setova, Federer puno skromnijih 22:18), nije potonuo unatoč svemu što je propustio u četvrtom. Izdržao je i prvu prijetnju u petom, break-loptu kod 3:3 koju je Federer odigrao prilično konzervativno. Izdržao je i još tri propuštene break-lopte kod 4:3, nije ga obeshrabrio niti čudesni poluvolej švicarskog maestra na treću.

- Doslovno najbolji poluvolej koji sam ikada vidio od Rogera, pogotovo s obzirom na okolnosti - rekao je čovjek koji je izgubio tri finala Wimbledona od Federera, Andy Roddick.

Ipak, znao je Đoković da ima prednost, prvi je servirao u petom setu i kad se ukazala nova prilika, a toliko je dobro reternirao da se morala ukazati, realizirao je drugu meč-loptu. Svevremenski klasik pripao je Đokoviću nakon tri sata i 55 minuta.

- Morao sam se pribrati nakon gubitka četvrtog seta, pronaći energiju. Ne znam kako sam uspio, ali držeći ovaj trofej znam da imam najvrijednije u teniskom svijetu. Prvi meč koji sam u životu vidio, imao sam pet godina, bio je baš iz Wimbledona. Uvijek sam sanjao da ću osvojiti Wimbledon, uspio sam drugi put - rekao je Srbin.

Ukupno je Đoković osvojio šest poena više (186-180), najveću razliku stvorio u realizaciji drugog servisa (65 prema 44 posto). Federer je imao više asova (29-13) i winnera (75-68), ali zato i što se puno više igralo na njegov početni udarac. Naime, Đoković je od 15 prilika za break iskoristio četiri, a Švicarac tri od sedam.

TENISAČI, FINALE: Đoković (1) - Federer (4) 6:7(7), 6:4, 7:6(4), 5:7, 6:4.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 17:32