GRANOLLERS - ČILIĆ 4:6 2:6

Marin Čilić došao do pobjede u Umagu i osigurao Hrvatskoj naslov nakon 22 godine: 'Što reći, svaka mi čast!'

Iako je loše započeo susret te mu je Granollers oduzeo servis na samom početku meča, Čilić je napravio veliki preokret te je osvojio devet gemova zaredom...
 Goran Sebelic / CROPIX

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić osvojio je 23. izdanje umaškog ATP turnira svladavši u finalu Španjolca Marcela Granollersa 6-4, 6-2 za nešto više od sat i pol igre..

Šest je gemova izgledao kao da se zapleo u paukovoj, odnosno Granollersovoj mreži. Ušao je u mekane izmjene, djelovao nesigurno i u kompromisnom tenisu bio osuđen na propast.

Međutim, nakon šest gemova Granollersu je netko ugasio svjetlo jer je, kao na pobjedničkoj proslavi, stiglo vrijeme za Čiližev vatromet. Došao je bliže osnovnoj crti, počeo diktirati tempo i devet gemova kasnije perspektiva je na terenu sasvim izmijenjena. Na semaforu je pisalo 6-4, 5-0 i jasno je bilo da je osmi Čilićev naslov na pladnju. Dva gema nesigurnosti i jedan nevjerojatan promašaj na meč loptu tek su neznatno zakomplicirali stvari, ruka je vrlo brzo bila u zraku.

- Nevjerojatan osježaj. Obožavam igrati doma, a vež dugo nisam osjetio što znači osvojiti naslov kod kuće. Sigurno mi je to jedan od najdražih u karijeri . sumirao je umaški pobjednik.

Od Čilića nećete često čuti euforične izjave. Nakon što je na presici, na kojoj više nitko nije prigovarao zbog kašnjenja, dočekan spontanim aplauzom, tko zna kojim u pobjedničkoj večeri, Čilić je trijumfalno ispalio:

- Odigrao sam odlično i, što reći, nego svaka mi čast!

Prasnuo je u smijeh i zaradio još jedan pljesak. Međutim, nije Marin puno pogriješio. Za ono što je u posljednjih mjesec i pol prikazao doista mu treba odati priznanje. Sada kada je u Umagu kompletirao zbirku i osvojio naslov i na četvrtoj različitoj podlozi, pogled je usmjeren prema gore.

- Nisam još top 10, ali prema onome što prikazujem posljednjih tjedana, djelujem tako. Drago mi je da se počelo isplaživati, da sam prestao gubiti mečeve koje trebam dobiti i da sam počeo gomilati pobjede.

Samo je jednom osvojio naslov bez izgubljenog seta. Od Zagreba 2009. do Umaga 2012. prošle su dvije i pol godine, ali Čiliž opet izgleda impresivno. Marcel Granollers je opuštenu Čiliževu ruku gledao iz prvog reda.

- Nije mi dao šansu u drugom setu. Djeluje kao top 10 igrač, vež je to bio i, da, vjerujem da bi trebao opet.

Za one koji ga vole uspoređivati s Goranom Ivaniševićem možda že biti zanimljiv podatak da mu je ovo, nakon dva naslova na Indoorsu, treži osvojen kod kuže. Toliko ih je skupio i Goran, na dva zagrebačka i jednom splitskom Indoorsu. Ukupno je to bio deveti naslov hrvatskog tenisača na domažim turnirima. Uz Gorana i Marina, po jedan su osvojili Prpić u Umagu te Ljubičić i Dodig u Zagrebu.

Na dan finala ujutro smo u Stella Marisu sreli Gorana Prpića. Kroz šalu i zafrkanciju prisjetio se nekih nepoznatih detalja iz finala 1990. protiv Gorana Ivaniševića. Poznavajuži Prpu, vjerojatno je bio jedan od najvežih Čilićevih navijača. Barem više neže morati odgovarati na ona ista pitanja i odgovarati s „bit že to ova godina“. Prpa je otišao u povijest, a Čilić ne bi trebao živjeti s teretom posljednjeg umaškog pobjednika 22 godine.

ATP Umag, finale:

Čilić (2) – Granollers (4) 6-4, 6-2

Čilić: Poseban dan za mene

-Bio je ovo poseban tjedan za mene, posebice nakon prošlogodišnjeg poraza u finalu, i zato ovaj pehar ide na posebno mjesto u mojoj kolekciji. Granollers je vrlo pametan igrač i kada sam pronašao prava rješenja, pobjeda više nije bila upitna. Dobio sam šampanjac, pa se to mora proslaviti, a sljedeći tjedam me čeka turnir u Hamburgu. Što se tiče OI u Londonu, nadam se da ću biti u igri za medalju, ipak zadnjih mjesec i pol dana igram u odličnoj formi. Organizacija je bila vrhunaska i još jednom se pokazalo zašto igrači vole dolaziti u Umag. Hvala svima na podršci i vidimo se sljedeće godine - izjavio je Čilić nakon meča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:40