SKUPA CIJENA USPJEHA

MEČ ŽIVOTA Hoće li Nadal završiti kao Van Basten, Hingis i Ančić?

Je li Nadal fizički zahtjevnim tenisom izraubao tijelo, zglobove, mišiće i tetive u tolikoj mjeri da mu je upravo sada kad je na vrhuncu ugrožen nastavak karijere?

Hoće li se i kakav Rafael Nadal vratiti tenisu? Prije nekoliko tjedana u Wimbledonu ga je senzacionalno izbacio nepoznat netko s rednim brojem 100 na ATP ljestvici. Svima je bilo jasno da senzaciju valja pripisati Nadalovu zdravstvenom statusu, a ne genijalnosti 26-godišnjeg Čeha Lukasa Rosola. Nekoliko dana kasnije Nadal je u suzama objavio da zbog ozljede lijevoga koljena mora odustati od igranja na olimpijskom turniru. U Londonu je trebao braniti olimpijsko zlato iz Pekinga.

Rafa još vjeruje

- Otkazivanje nastupa na Igrama bila je jedna od najtežih odluka u mojoj karijeri. Bio sam vrlo uzbuđen što ću predvoditi pod zastavom svoje sunarodnjake - govorio je vidljivo potišten 26-godišnji nesuđeni španjolski stjegonoša.

Neki je dan stigla nova uznemirujuća poruka: Nadal je zbog nespremnosti otkazao i nastup u New Yorku, na posljednjem Grand Slamu ove godine. S novim otkazivanjem stigla su i nova pitanja i nove sumnje: je li Nadal fizički zahtjevnim tenisom izraubao tijelo, zglobove, mišiće i tetive u tolikoj mjeri da mu je upravo sada kad je na vrhuncu ugrožen nastavak karijere.

Internetski su se portali već zaigrali sa zlogukim slutnjama pa objavljuju anketno pitanje koliko će Grand Slam turnira Nadal osvojiti u 2013. Kakva ironična završnica sezone koju je do nesretnog Wimbledona ocjenjivao kao najboljih šest mjeseci karijere. U Nadalovu stožeru nisu označili datum povratka, naglasili su da je jedino važno sanirati koljeno. Nadal, koji ne zna izaći na teren a da nije spreman na njemu odraditi “puno radno vrijeme”, koji nikad ne odustaje ni od jedne lopte, danas se suočava s posljedicama totalnoga tenisa. Velika potrošnja sagorjela je materijal - najviše su stradala koljena i pitanje je li potpuni oporavak moguć.

- Slušam liječnike, slušam koljeno, provodim terapije i strpljiv sam - poručuje Nadal iz doma na Mallorci, a Španjolci se nadaju da će ga vidjeti na terenu već 14. rujna, kad igraju u polufinalu Davis Cupa protiv SAD-a.

Brutalni prekršaji

Jedan od onih koji mu sasvim sigurno ne bi potpisao brz povratak na teren je nizozemski nogometaš Marco van Basten. Legendarnom su golgeteru Ajaxa, Milana i Nizozemske ozljede gležnja poharale sjajnu karijeru, a nakon četvrte operacije gležnja morao je sa 28 godina odustati od nogometa. U Milan je stigao 1987. s nevjerojatna 154 gola u 175 utakmica za Ajax. Ali, te se sezone u Italiji nije naigrao; odigrao je samo 11 utakmica. Defenzivci su ga nemilice mlatili po nogama. Zaštitu sudaca nije uživao i stradao je gležanj. Zbog ozljede je čak odbio nastupiti na Euru 1988. Johann Cruyff ipak ga je uspio nagovoriti da zaigra na Euru, gdje je briljirao, Nizozemska je osvojila naslov, a on je proglašen najboljim nogometašem na svijetu. Osvojio je pregršt trofeja, no nikad nije uspio do kraja eksploatirati svoj potencijal, eksperti kažu, jednak Eusebijevu. Ali, ipak je izborio veliku pobjedu za nogomet. Nakon mnogo otpora Fifa je uoči SP-a 1994. napokon uvela pravilo rigoroznog kažnjavanja startova s leđa.

Kockanje s Rooneyjem

Još zvoni njegov apel Fergusonu jer je slavni Škot nezaliječenog Rooneyja poslao u vatru u četvrtfinalu Lige prvaka protiv Bayerna i Olića prije dvije godine.

- Rooney se kocka s karijerom! - rekao je tada Van Basten. - Kad sam ga vidio kako šepa u prvim minutama, ostao sam šokiran i molio sam se da bude zamijenjen. Prošao sam sa svojim gležnjevima ovo što Rooney prolazi. I znam, ako vam je gležanj ozlijeđen, a dobijete još jedan težak udarac u njega, bol će trajno ostati s vama.

Jedna od najvećih u svome sportu, Blanka Vlašić, jako dobro zna o čemu Van Basten govori. Ona je gotovo pa bila predodređena da u Londonu osvoji jedino što joj nedostaje; u višegodišnjem vrhunskom izdanju, potentna i motivirana Blanka na londonskim je Igrama trebala napadati zlato. No, njezina najslabija točka, Ahilova tetiva, prepriječila se ispunjenju najveće ambicije velike sportašice.

- Blanka je sada dobro, trenažni proces je pod kontrolom, a zdravstveni status je uvijek upitan. Njezina slaba točka je Ahilova tetiva - tako je na naš upit o Blankinu zdravlju na početku godine velikih iščekivanja odgovorio otac i trener Joško.

Haglundov sindrom

Uskoro su, međutim, počele stizati loše vijesti. Operacija u Göteborgu, otkazivanje dvoranske sezone, pa infekcija rane, antibiotici, ponovno čišćenje rane, otkazivanje Eura i na kraju Olimpijskih igara.

- Ne želim ići tamo i skakati 190 ili 195, zna se što ja želim. Neću ugroziti 10 godina karijere zbog toga. Pa da živim u strahu - rekla je Blanka, koja je ovih dana otkazala i nastup na zagrebačkom mitingu te definitivno zaključila sezonu bez natjecanja. Uzrok: tzv. Haglundov sindrom. Naime, Blanka je imala izbočenje na petnoj kosti, na mjestu gdje se spaja s Ahilovom tetivom. Razlog je veliko opterećenje Ahilove tetive, koje je kod skoka u vis i 15 puta veće od tjelesne težine skakača. Blanka je morala na operaciju.

Jedna velika sportašica nije se uspjela vratiti nakon ozljeda i operacija. Švicarska tenisačica Martina Hingis sa 22 je godine objavila kraj karijere.

Potrošenost organizma

- S ovakvim gležnjem više ne mogu biti ono što sam u tenisu bila, a na manje od toga ne pristajem - odustala je početkom 2003., nakon dvije operacije gležnja u 16 mjeseci, Martina Hingis. Dotad je već osvojila puno, ali i propustila mnogo više: 1997. je sa 16 godina i tri mjeseca postala najmlađa Grand Slam pobjednica. Osvojia je poslije još četiri Grand Slam turnira, bila je i najmlađa tenisačica na broju jedan WTA liste, gdje je ostala čak 209 tjedana.

I Nadal i Blanka, i liječnici i treneri danas znaju više nego ranije, ali jednako važnu ulogu u povratku na veliku scenu odigrat će i potrošenost organizma, fiziologija te geni. Nadal je već jednom mislio da je gotov:

- Kad sam 2005. ozlijedio stopalo, mislio sam da sam izgubljen za tenis. Danas znam da je važno biti strpljiv. Siguran sam da odmorom i terepijom radim najbolju moguću stvar kako bih si produljio karijeru - govori Nadal. Jednako radi i misli Blanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 04:08