DRAMA U ITALIJI

Nijemac nakon meča s Čilićem pao u komu

 Reuters

Mladi njemački tenisač u induciranoj je komi nakon što je kolabirao u srijedu ujutro tijekom treninga s najboljim hrvatskim tenisačem Marinom Čilićem. Tragična se scena odigrala u akademiji Čilićeva trenera Boba Bretta u talijanskom Sanremu, gdje se Marin priprema za američku turneju. Tu su vijest prenijeli brojni talijanski internetski portali, navodeći neke od dramatičnih detalja šokantnog događaja.

Ovisno o izvoru, razlozi zbog kojih je 18-godišnjak u teškom fizičkom stanju variraju, a najčešće se spominje srčani udar. Nesretni se Nijemac navodno nakon treninga, dok je sjedio na klupi, primio za prsa, pokazao da ima problema s disanjem i srušio na teren. U pomoć mu je priskočio jedan od spasilaca s bazena Brettove akademije, a neki izvori tvrde da mu je prvu pomoć pružio i sam Čilić. - Ne bih želio ništa komentirati. To je događaj koji nije niti smio dospjeti u javnost - suzdržan je bio 13. tenisač svijeta.

Priključen na aparate

Komentar ili objašnjenje događaja jučer nismo uspjeli dobiti ni na akademiji u Sanremu na čiji se telefon javljala jedino automatska sekretarica, savjetujući da “probamo ponovno za 30 minuta“. Probali smo desetak puta i uvijek dobili isti odgovor - novu 30-minutnu odgodu.

Prema informacijama kojima raspolažu talijanski mediji, Nijemac, koji bi u rujnu trebao navršiti 19 godina, odmah je nakon kolabiranja intubiran i prevezen u bolnicu. Tamo je zbog teškog stanja doveden u umjetnu komu. Posljednje informacije govore da mu je stanje jako teško, a neki su portali, isključivo u naslovima koji su kontradiktorni s tekstovima, objavili da je Nijemac preminuo. Ostali pišu da mladića na životu održavaju aparati, ali potvrde o najgorem raspletu još nema.

Zasad je samo moguće nagađati što je moglo dovesti do tog tragičnog događaja. Urođena srčana mana bila bi najracionalnije objašnjenje, iako bi u tom slučaju bilo žalosno da je Nijemac naporno trenirao, bez obzira na moguće posljedice. Nažalost, želja ponekad može biti jača i od brige za zdravlje pa se mladi sportaši ne pridržavaju liječničkih uputa. Poneki se tenisači moraju ostaviti reketa zbog sličnih mana ili, primjerice, orijentirati isključivo na igru parova zbog mnogo manjih fizičkih napora.

Pretreniranost

Druga mogućnost, koju i Talijani razmatraju, jest pretreniranost. Pitanje je kakav je program priprema imao nesretni Nijemac, ali činjenica je da treneri često griješe u izboru i doziranju napora za mlade tenisače. Kvaliteti se pretpostavlja kvantiteta, a to može dovesti do psihičkog ili, kao što bi mogao biti slučaj u ovom primjeru, fizičkog pucanja. Radi se na iscrpljivanju kao pripremi za velike napore, što se često ne uskladi s realnim fizičkim mogućnostima tenisača.

Treća teorija koja se spominje kao mogući razlog zastoja srca jest pretjerana želja za dokazivanjem pred velikim tenisačem kakav je Čilić i zbog koje bi moglo doći do prelaženja limita. Najkvalitetniji juniori u trening-kampovima često imaju priliku trenirati s najboljim tenisačima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 03:47