PORAŽENA ŠPREM

Tomljanović propustila četiri meč lopte, Martić pobijedila

 Vedran Đulić / Cropix

Petra Martić plasirala se u 2. kolo velikog WTA turnira u Miamiju, što nije pošlo za rukom 16-godišnjoj Ajli Tomljanović, koja je u dvoboju protiv Kazahstanke Švedove propustila četiri meč lopte.

Jaroslava Švedova je slavila sa 6-7(1), 7-6(3), 7-5, nakon dva sata i 41 minute igre.

Švedova, 48. tenisačica svijeta, ušla je, dakako, kao veliki favorit protiv mlade Zagrepčanke, koja na WTA ljestvici zauzima 226. mjesto, a za nastup na Sony Ericsson Openu dobila je pozivnicu organizatora. Međutim, na terenu se vodila vrlo ravnopravna bitka, u kojoj je Tomljanović stigla na prag pobjede. Vodila je s 5-4 u trećem setu i propustila čak četiri meč lopte servirajući za pobjedu, od toga dvije vezane, 40-15. Nakon propuštene prilike, novu nije dobila. Švedova je držala servis za vodstvo 6-5, a potom s još jednim breakom trasirala put prema 2. kolu, nakon dva sata i 41 minute igre.

Tomljanović je u prvom setu zaostajala 4-2, a nakon što je uspostavila ravnotežu, izvukla je 0-30 na svom servisu kod rezultata 5-4 za Švedovu. Nešto kasnije, napravila je još jedan break za vodstvo 6-5 i servis za set, ali nije uspjela. No, u tie-breaku je povela sa 6-0 i završila tu igru sa 7-1.

Drugi set krenuo je sjajno za hrvatsku tinejdžericu, povela je s 3-0. No, Švedova se vratila na 3-3, a set je opet bio odlučen u tie-breaku, u kojem je 22-godišnja Kazahstanka bila bolja sa 7-3. U trećem setu je Tomljanović napravila break u trećem gemu i držala prednost sve do već opisane završnice.

Raspoloženje hrvatskih navijača popravila je Petra Martić, koja je sa 5-7, 7-6(1) 6-3 svladala Francuskinju Julie Coin nakon dva sata i 14 minuta igre. Bio je to njihov drugi susret i druga pobjeda za 19-godišnju Hrvaticu, koja je trenutno na 74. mjestu WTA ljestvice, dok je Coin 82. na rang ljestvici. Martić je, baš kao i Tomljanović, dobila pozivnicu za glavni turnir.

Niti u ovom dvoboju nije nedostajalo dramatike i preokreta. Martić je u prvom setu povela s 3-1, ali je u šestom gemu izgubila servis-gem u kojem je imala 40-15. U 12. gemu Coin je s još jednim breakom osigurala prvi set.

U drugom setu je Martić tri puta imala break prednosti, dva puta je servirala za set, a kod vodstva 6-5 imala je i 30-0. Međutim, ništa od toga nije joj bilo dovoljno. Ipak, projurila je kroz tie-break u kojem je slavila sa 7-1.

U trećem setu je Martić napravila break za 2-0, ali, ovoga puta, nije dopustila reprizu drugog seta. Sigurno je držala servis, ne dopustivši 27-godišnjoj Francuskinji niti jednu break loptu.

Martić će u 2. kolu igrati protiv 18. nositeljice i još jedne Francuskinje Aravane Rezai, koja je 21. na WTA ljestvici, a Martić još nikada nije igrala protiv nje.

Karolina Šprem zapela je u 2. kolu kvalifikacija. Izgubila je od Bugarke Cvetlane Pironkove 7-6(3), 6-1. Varaždinka, trenutno 86. tenisačica svijeta, izborila je breakom u 11. gemu prvog seta priliku za vodstvo u setovima, ali je nije iskoristila. U tie-breaku je bilo izjednačeno do rezultata 3-3, a onda je Pironkova, 117. igračica na WTA ljestvici, osvojila četiri poena u nizu.

U drugom setu više nije bilo prave borbe, Pironkova je ispustila tek jedan gem, te ostvarila treću pobjedu u petom međusobnom susretu protiv Karoline Šprem.

Golubev bolji od Dodiga

Kazahstanski tenisač Andrej Golubev svladao je Hrvata Ivana Dodiga 7-6(8), 6-1 u 2. i odlučujućem kolu kvalifikacija za Sony Ericsson Open, drugi ATP Masters 1000 turnir sezone u Miamiju.

Golubev je bolje plasiran na rang ljestvici, zauzima 93. mjesto, dok je Dodig na 155. poziciji.

Novopečeni hrvatski Davis Cup reprezentativac propustio je nekoliko velikih šansi u prvom setu. Vodio je s 5-2 u prvom setu, a nakon što je Golubev u devetom gemu nadoknadio break zaostataka, Dodig je opet u tie-breaku stigao do goleme prednosti.

Poveo je s 5-2 i imao dva servisa, od kojih nije iskoristio niti jedan. Golubev se vratio na 5-5, ali je 25-godišnji Hrvat s novim mini-breakom izborio set loptu na svom servisu. Nije je uspio iskoristiti, kao niti još jednu, na servis Golubeva, pri vodstvu 7-6.

Nakon što je hrvatski tenisač propustio tolike šanse, u drugom setu Golubev je zavladao terenom i svom suparniku prepustio samo jedan gem. Meč je trajao 89 minuta.

Bio je to treći dvoboj ovih igrača i druga pobjeda Kazahsanca. Zanimljivo da su i prethodna dva meča, oba 2008. godine, odigrali u kvalifikacijama, ali na puno manjim turnirima.

WTA Miami, 1. kolo:

Martić - Coin 5-7, 7-6(1), 6-3

Švedova - Tomljanović 6-7(1), 7-6(3), 7-5

kvalifikacije, 2. kolo:

Pironkova - Šprem 7-6(3), 6-1

ATP Miami, kvalifikacije, 2. kolo:

Golubev (10) - Dodig 7-6(8), 6-1





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 12:07