KAZNA IZ BRUXELLESA

'SVE SMO VEĆ REKLI U PISMIMA REDING' Ministarstvo pravosuđa bez komentara na sankcije

 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa danas nije željelo komentirati najave da je zbog kršenja europskog uhidbenog naloga Europska komisija odlučila pokrenuti sankcije protiv Hrvatske predviđen člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora.

U ministarstvu ističu tek da sve što se ima za reći stoji u pismima potpredsjednici Europske komisije Viviane Reding u kojima je ministar pravosuđa Orsat Miljenić, među ostalim, naglasio da je iznenađen najavama o aktiviranju "zaštitnih mjera" iz pristupnog ugovora jer nije došlo do ozbiljnih nedostaka u prenošenju ili stanju provedbe acquisa.

EU UVODI SANKCIJE HRVATSKOJ! Barroso, Reding i Fuele već pokrenuli postupak

Istaknuo je da Hrvatska izvršava Europski uhidbeni nalog, da je preuzela obvezu uskladiti Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije te da je Komisiji poslan "jasno definiran vremenski redoslijed u kojem će se zakonske izmjene izraditi, donijeti u Saboru i stupiti na snagu".

Miljenić je podsjetio i da se zaštitne mjere nisu primjenjivale na Sloveniju i Češku koje su također unijele vremensko ograničenje primjene Europskog uhidbenog naloga, iako to nisu dogovorile u svojim pristupnim pregovorima.

U ranijem pismu Vivian Redinig od 2. rujna, Miljenić je naveo da će Ministarstvo pravosuđa u roku od dva tjedna uputiti izmjenu zakona u proceduru kako bi se ograničenje primjene Europskog uhidbenog naloga na zločine počinjene poslije kolovoza 2002. ukinulo od 15. srpnja iduće godine.

Mediji su, kao jedan od problema u ovom slučaju spominjali i pogrešku u prijevodu propisa o Europskom uhidbenom nalogu, ističući da u hrvatskoj inačici navedeno kako se ograničenja u primjeni mogu donijeti i nakon što Vijeće donese okvirnu odluku, dok u engleskom originalu stoji da se to odnosi samo na one zemlje koje su članice EU-a bile u vrijeme donošenja odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 16:47