IZBORNIK OTVORIO DUŠU

Štimac o Faceu: 'Molim Gospodina da mi da snage otrpjeti sve koji mi šalju zle poruke. Ćiro? To što on radi je van svake pameti'

 Tea Cimaš/CROPIX

Igor Štimac zaključio je da je priredba u Rijeci potpuno uspjela.

- Prezadovoljan sam s onim što smo u dva dana postigli. Pametno smo iskoristili termin. Kako bolje pomoći klubovima i Ligi nego da reprezentacija igra s onima koji su najbolji u HNL-u, i dolaze iz gotovo svih prvoligaškh sredina. To je bila prilika da vidimo koliko ih opravdano njihovi treneri preporučuju, i koliko su blizu dresu nacionalne vrste što je svakome san. Imamo priliku od ovakvih susreta stvoriti tradiciju, po meni bi to bilo idealno na kraju sezone. Hrvatski nogomet je jako dobar bez obzira koliko ga neki htjeli podcjenjivati, igrači su vrlo kvalitetni. Ti naši klubovi već 20 godina daju igrače za reprezentaciju na koju smo toliko ponosni. Zbog svega toga sam prezadovoljan s utakmicom.

Elvis Scoria, izbornik HNL-a, rekao je:

- Najvažnije je da su se dečki iz HNL-a dobro predstavili, bili su motivirani, uspjeli parirati u nekim stvarima. Bilo je to u svrhu jačanja HNL-a i ideje tih igrača, vidjeli su da se mogu suprotstaviti ovakvim suparnicima kakvi igraju u reprezentaciji. Lijepo je što su Vatreni htjeli odmjeriti snage s HNL-om.

Nakon toga Štimac je govorio i o drugim povezanim temama.

- Nisam razmišljao o tome koliko će biti gledatelja, samo da netko od igrača ne ozlijedi. Nakon onog režiranog projekta HTV-a u ponedjeljak i gadosti koje su plasirane s ciljem da se obezvrijedi ovaj događaj i sve nas ponovno vrati u atmosferu linča, teško je bilo očekivati puni stadion. To samo pokazuje tko je kakav kad su dobre želje za hrvatski nogomet u pitanju i ide na čast onima koji sudjeluju u rušenju reprezentacije. Neka se pitaju ljudi koji su godinama naplaćivali svoje usluge u našem nogometu, a sada po njemu pljuju što to rade, neka zašute i puste Vatrene da ostvaruju uspjehe. Ako nisu u stanju pomoći, daleko im kuća.

Komičar iz Bijelih udovica, koji je poznat po provociranju poznatih osoba, pitao je može li pomiriti Zdravka Mamića i Ćiru Blaževića.

- Zadužen sam za reprezentaciju, niti Ćiro niti Mamić ni u kojem segmentu nisu dio te priče. Samo je stvar njihove osobne kulture i uvažavanja hrvatskog nogometa kao će se ponašati i predstavljati u javnosti. Ovo što moj uvaženi bivši šef radi je izvan svake pameti. To je samo bijes koji pokazuje iz razloga što mu nije uspjelo biti izbornik. Nisu mu igrači reprezentacije krivi niti tko drugi, na pogrešan način prikazuje svoj bijes. Ja mu tu ne mogu pomoći.

Štimac je kazao i što je na ovom susretu dobio od reprezentacije:

- Bolji uvid u ono što je širi kadar. Od početka znam, jer sam u hrvatskom nogometu od starta, da naša zemlja ima puno širi kadar, samo ne nedostajalo povjerenje u nogometaše. Mi vlastitoj djeci nismo vjerovali zato što ih na domaćim stadionima omalovažavamo, ismijavamo, i činimo sve kako oni ne bi bili uspješni. Kad se pojavi talentirani klinac sa 15 godina radimo od njega Maradonu, a sa 17 se piše o njegovom opijanju. Dokazat ću da imamo širok kadar. Nema nezamjenljivih, nema Bogom danih, i samo će njihova kvaliteta govoriti o tome kad će nastupiti za Hrvatsku. Nećemo se baviti pitanjima diskriminacije i omalovažavanja.

Izbornik tvrdi da je ovaj susret bio bolji izbor nego da se igralo s nekom nacionalnom vrstom.

- Da smo imali utakmicu s nekakvom reprezentacijom iz TOP 20 onda bi ti igrači čuvali noge 90 minuta. U današnjem nogometu igrači ne drže do prijateljskih ogleda. Ovako smo imali angažiranog protivnika i iz tog razloga sam dobio više.

Na kraju je Štimac govorio o Facebooku, budući da je dan na njemu započeo molitvom.

- Svako jutro molim Gospodna da mi da snage otupjeti i otrpjeti sve koji nemaju sluha i šalju mi zle poruke, da budem jak i da svladam prepreke, da zadržim prijatelje i stvaram nove, molim za bližnje i oprost svima koji nam zlo misle. Koliko sam na fejsu? Poslije osječke utakmice nisam deset noći spavao da bih odgovorio na 3.000 poruka. Time pokazujem koliko mi je stalo do komunikacije s hrvatskim ljudima i da im donesemo malo radosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 02:06