BIJELI ŠTRAJK

LIJEČNICI I SESTRE IDU U ŠTRAJK 18. RUJNA Njih 46 tisuća radit će kao nedjeljom

Štrajkati će 70 posto medicinskog osoblja, odnosno 46.000 liječnika i medicinskih sestara iz cijele Hrvatske
 Bruno Konjević / Cropix

ZAGREB - Za točno dva tjedna, 18. rujna počinje najveći štrajk u zdravstvu. Čak 46 tisuća liječnika i medicinskih sestara do ispunjenja zahtjeva radit će kao nedjeljom. Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara uputili su jučer dopis Vladi u kojem obavještavaju: štrajk počinje u srijedu, 18.rujna u 7 sati ujutro.

- Bit će to jedna duga nedjelja. Duga točno toliko dok ne postignemo naše ciljeve - kaže Ivica Babić, predsjednik HLS. Prema informacijama s trena, kaže Babić, 70 posto ukupnog broja liječnika koji rade u bolnicama prihvatit će poziv svog strukovnog sindikata.

- Dopis je poslan. Vlada će ga primiti poštom. Tada ćemo vidjeti hoće li se inzistirati na još jednom pokušaju mirenja. No, naši zahtjevi su poznati i od njih ne odstupamo. Ni mi ni medicinske sestre. Iako smo prijavili dva odvojena štrajka oni idu u istom vremenskom razdoblju - objašnjava Babić.

Odmah nakon primitka objave najave štrajka ministar zdravlja, Rajko Ostojić dat će popis poslova koji se trebaju neprekidno obavljati. No, ukoliko on bude opsežniji od onoga što prihvaća sindikat ići će se na arbitražu.

- Točno je propisano koji su poslovi nužni. Više od toga nećemo raditi. Dakle, nedjelja! Pokušali smo riješiti razgovorom, ali to očito nije išlo - smatra Babić.

Većina priprema oko organizacije bijelog štrajka već je odrađena. Napravljeni su štrajkaški odbori, podijeljena zaduženja, a tijekom slijedeća dva tjedna pazit će se na svaku sitnicu kako ne bi bilo nikakvih iznenađenja.

- Svjestan sam da će se povećati liste čekanja, da to pacijentima neće biti drago, ali vjerujem da će i oni biti uz nas. Očekujemo i priključenje štrajka solidarnosti iz drugih sektora - kaže Babić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 08:08