SJEDNICA O STANJU U POLJOPRIVREDI

Ministar Jakovina: 'Situacija s otkupom mlijeka je složena, kroz dug period gomilani su problemi!'

 Srđan Vrančić / Cropix

ZAGREB - Na zahtjev Koordinacije udurga proizvođača mlijeka i Saveza saborski odor za poljoprivredu održao je tematsku sjednicu o stanju u poljoprivredi .

U rasporavi je istaknuto kako je samo ove godine nestalo 1500 obiteljskih gospodarstava koja su proizvodila mlijeko, a time je nestalo je oko 3000 radnih mjesta.

- Trenutno se na dnevnoj bazi, prema nekim našim podacima, kupuje 300 000 litara mlijeka manje nego prije mjesec dana. Uspoređujući sa stanoviništvom, 300 000 obitelji dnevno ostaje bez domaćeg mlijeka.

Uvoz nam je veliki problem, opada nam broj krava - rekao je Miroslav Kovač iz Koordinacije dodavši kako je trošak proizvodnje litre mlijeka 4,20 do 4,50 kuna.

Davorin Blažić istaknuo je kako godišnje proizvodi oko 300.000 litara mlijeka, te da su do 2008. godine od te proizvodnje živjeli normalno, a tada je sve krenulo nizbrdo.

- Hrvatska je rekorder u Europi po padu prozvođača i litara mlijeka, prema podacima Croatia stočara - ustvrdio je.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ustvrdio je kako "situacija složena".

- Slaže se kolegama, ali to su nagomilani problemi u dužem periodu, a ne u nekoliko mjeseci, koliko mi vodimo tim poljoprivrede. Problem su komercijalne banke i tu ćemo s HBOR-om pokušati najveći dio kreditnih obaveza reprogramirati po liniji HBOR-ovim kreditima. A idući tjedan ćemo se sastati s poslovnim bankama da i oni reprogramiraju kredite - rekao je Jakovina.

Adam Rendulić iz Zadruge Lovas rekao je da ima 400 muznih krava i ukupno oko 800 stoke, a proizvodnjom se bavi šest godina.

- Da bi znali naći rješenje, moramo znati dijegnozu. Pitanje je zaduženosti i kreditne politike. Gradili smo farmu s kreditima i skupom kamatom. A još je jedan problem suša koja je narušila proizvodnju - rekao je Rendulić i nastavio:

- Ja moram godišnje platiti četiri milijuna kuna kredita, na farmi imam 22 radnika, to je još 1,5 milijuna kuna, pa 500.000 kuna za veterinara, struja, voda... Ja sam u minusu preko 2,5 milijuna kuna. Po litri proizvedenog mlijeka je kuna minusa. Kako taj minus dovesti bar na nulu? Nadam se da ćemo naći rješenja, ima dosta modela, trebamo litru mlijeka dovesti barem na 3,5 kuna. Moramo vidjeti kako rasteretiti kreditno opterećenje, a to se može samo preko reprograma s dužim rokom otplate. A to državu neće ništa koštati, koštat će nas jer ćemo duže otplaćivati kredite s većim kamatama, ali će nam dati da dišemo - zaključio je Rendulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:02