OPIRALA SE OD 2007.

EU pristala predati SAD-u SVE podatke o putnicima u zračnom prometu. Liberali u EP-u bijesni: Što bi bilo da su ovo zatražile Kina ili Rusija?

Dobit će sve: Ime, adresu, brojeve telefona i kreditnih kartica, etničko porijeklo, izbor hrane na letu, zdravstveno stanje, političko i seksualno opredjeljenje...
 AP Photo/Misha Japaridze

STRASBOURG - Nakon višegodišnjeg opiranja, Europski parlament (EP) je danas usvojio kontroverzni sporazum između EU i SAD-a koji nalaže svim avioprijevoznicima koji prometuju između zemalja EU i SAD-a da sve podatke o putnicima koji lete u SAD predaju vlastima te zemlje, javlja the European Voice. Odluka dolazi nakon što je 2007. EP odbio prethodnu verziju ovog sporazuma.

Podaci uključuju ime, adresu, brojeve telefona i kreditnih kartica, no također i etničko porijeklo, izbor hrane na letu, zdravstveno stanje te političko i seksualno opredjeljenje. Podaci će se čuvati pet godina, a zatim će biti prebačeni u 'neaktivnu' bazu podataka na narednih 10 ili više godina, prenosi Reuters.

Iako američke vlasti uvjeravaju da će se podaci koristiti isključivo u borbi protiv terorizma i da će automatski filteri sakrivati sve osjetljive podatke nakon što se na listi budu nalazili šest mjeseci, protivnici ovog zakona upozoravaju na realne mogućnosti zlouporabe.

Postoji još priličan broj neodgovorenih pitanja, poput koliko dugo će SAD u konačnici čuvati podatke, kako će s sve ti podaci koristiti i tko bi im sve mogao imati pristup, piše BBC. Neki zastupnici u EP-u također se boje da ovaj korak predstavlja opasan presedan i pitaju se kako bi EU odgovorila da joj takav zahtjev postave Kina ili Rusija.

Prijedlog je usvojen s 409 glasa prema 226, uz 33 suzdržana, s time da je protiv njega glasovala većina liberala i zelenih te dio socijalista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:57