PRVA GODINA VLADAJUĆE KOALICIJE

PORUKA MILANOVIĆU Čak 65 posto građana smatra: Vlada vodi Hrvatsku u lošem smjeru!

Hrvati su bili optimistični samo u trenutku kad su oslobođeni generali: tri tjedna poslije opet su nezadovoljni
 Goran Mehkek / CROPIX

Ova godina ne završava dobro za Milanovićevu Vladu - na početku njihova mandata polovica građana vjerovala je da zemlju vode u dobrom smjeru, a danas, na kraju 2012., ta se potpora doslovce prepolovila.

Čak 65 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru, a optimisti su pali na 25 posto. Pokazalo je to istraživanje agencije Ipsos Puls za NovuTV koje rezimira prvu godinu mandata vladajuće koalicije. Povjerenje koje je Kukuriku Vlada imala na početku mandata brzo se istopilo jer su se trendovi počeli mijenjati već nakon 100 dana njihove vladavine - otada pada podrška Vladi. Travanj je bio prekretnica - tada je prvi put bilo više onih koji su mislili da zemlja ide u lošem smjeru, a već od idućeg mjeseca pola građana bilo je protiv Vladine politike, dok ju je podupiralo 35 posto ljudi. Od srpnja do danas to se nije znatno promijenilo, odnosno Vlada nije uspjela vratiti optimizam građana niti njihovu potporu za svoje poteze.

Slaba potpora

U prilog tome idu i podaci iz istraživanja koji pokazuju da Banski dvori nemaju potporu većine građana. Njihove poteze, naime, ne odobrava gotovo 60 posto građana. Tek nešto više od trećine odnosno 34,2 posto je onih koji podržavaju ono što rade Zoran Milanović i njegovi ministri.

A mandat su počeli gotovo idilično, što ne čudi jer su nakon osam godina HDZ-ove vlasti građani iskreno vjerovali da konačno dolaze bolje dani. Tako da je na početku mandata poteze lijeve Vlade odobravalo 62 posto građana, a protiv je bila tek petina.

Danas pak jedino još birači SDP-a imaju dobro mišljenje o Vladi - njih 58 posto ocjenjuje da zemlja ide u dobrom smjeru. Za razliku od njih birači oporbe očekivano su izraziti pesimisti, posebno HDZ-ovci kojih 80 posto situaciju smatra lošom. Nešto bolje o Vladi misle birači Laburista koji su 65 posto pesimisti.

Koalicija će opstati

Tračak nade došao je nakon oslobađajuće presude generalima kada su mnogi počeli vjerovati da će se stvari početi mijenjati u dobrom smjeru. No, zadovoljstvo građana nije dugo trajalo. Samo koji tjedan kasnije broj pesimista vratio se na staro.

Građani najviše potpore daju Vladi na području vanjske politike koju podupire nešto manje od njih polovice. Socijalna politika ima podršku 26 posto birača. No, zato tek svaki četvrti građanin podupire politiku u gospodarstvu i financijama. Upravo u resorima koji su najvažniji i koji bi trebali osigurati da Hrvatska počne izlaziti iz krize, a građani konačno počnu bolje živjeti.

Unatoč tome što im puno toga ne ide u korist, malo je onih koji ne vjeruju da vladajuća koalicija neće opstati do kraja mandata. Još tri godine zajedno daje im 73 posto građana, a manje od 20 posto misli da će se raspasti. Prije mjesec dana, dok je Radimir Čačić još bio u Vladi, bilo je i više onih koji su davali šanse opstanku koalicije do kraja mandata.

Predsjednik države Ivo Josipović i kraj godine dočekuje kao najpopularniji političar s prosječnom ocjenom - četvorkom, a upravo u prosincu bilježi najveći rast potpore u prošlih godinu dana. Vlada i dalje dobiva dvojku, odnosno 2,38, dok je Hrvatski sabor, kao i uvijek dosad, najlošije ocijenjen sa - 2,01.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:41