ZNANSTVENI MISTERIJ

ZAVLAČENJE MUŽJAKA Ovo je najbizarniji običaj parenja u cijelom životinjskom carstvu!

 CC

Ženke jedne vrste mušica iz porodice Ulidiid imaju vrlo neobičnu naviku, pokazalo je najnovije istraživanje. Nakon parenja s mužjakom, ženke izbace njegovu spermu iz svojeg spolovila, i pojedu je.

Prilikom proučavanja parenja mušica vrste Euxesta bilimeki, znanstvenici su ostali šokirani spoznajom da u čak 100% parenja ženke izbacuju spermu iz svojih spolovila. Četvrtina ženki izbacila bi baš svu spermu, dok bi ostale zadržale dovoljno za začeće.

Prema nalazima, ženke ove vrste mogu precizno kontrolirati koliko će sperme zadržati u svojem reproduktivnom traktu.

Što bi se neki mužjak duže trudio oko ženke, bile bi veće šanse da će ženka odbaciti baš svu njegovu spermu. Znanstvenici pretpostavljaju kako se možda radi o prilagodbi kojom popuste upornom mužjaku kako bi ih ostavio na miru, a potom se riješe njegove sperme prije nego što ima šanse postati otac njihove djece.

Druga mogućnost je da ženke koriste spermu kao izvor proteina kada hrane nema u izobilju. Nakon jednostavnog testiranja ove hipoteze, znanstvenici su potvrdili kako gladne ženke koje imaju mogućnost jesti spermu žive duže od gladnih ženki koje tu mogućnost nemaju, što znači da im ta navika sigurno pruža određenu prednost.

No, ovaj zanimljivi obrazac ponašanja ipak postavlja mnoga pitanja koja još nemaju jasne odgovore, te se autori istraživanja nadaju kako će u budućim eksperimentima biti u stanju bolje razumijeti bizarnu naviku ovih mušica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 05:09